Polievka z lásky

mitzy - fotkamitzy, 7. septembra 2017
Otec odišiel do večných lovísk príliš skoro. Odvtedy sa mama v živote obracala za dvoch. Ktovie, aké by to bolo, nebyť starých rodičov. Určite by to nebolo o lození po stromoch, sánkovačkách a hrách. Snažili sa pomôcť ako mohli. Mama chodila do práce, miesto toho, aby si užívala materskú dovolenku, príliš skoro prestala variť polievočky. Malé ručičky sa ku nej vždy napínali a dúfali, že ostane dlhšie. Nehovorím, starí rodičia naučia mnoho, no mamina vôňa, jemnosť jej pokožky a jej nezameniteľný hlas je to najdôležitejšie, čo malý človek potrebuje. Polievočka chutí najlepšie mamina. A aj keď stará mama núka polievčičku "za mamičku", nie je to ono. Ale vždy je to tisíc krát lepšie, ako by mala polievku núkať čarodejnica v tmavej štátnej komôrke. Malý človek prestáva byť takým malým, je čoraz viac väčší. Rastie ako z vody. Občas aj zmokne, potom sa vysuší na slnku. Malý človek je už veľký človek. Má už vlastné malinké dieťa. A hádajte čo? Polievka tomu drobátku chutí viac od starej mamy - pretože je vzácnejšia a varená z tej najväčšej lásky. Maminka toho drobátka sa však pre to nehnevá, ona vie svoje a len sa usmeje popod polievkový fúz.
@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Viem prečo majú deti radšej polievky. Moja mamička varila mnoho rokov v materskej škole a vždy sa čudovala normám, pochádzajúcim z nariadení EU. Všetkého tam bolo akosi málo, len vody veľa. Deti sa v tom počabrali, povylievali a tvárili sa aké to bolo dobré. Keď prišla popoludní z práce, lámala si hlavu, z čoho navarí na budúci deň, keď vedúca jedálne nekúpila skoro žiadnu zeleninu. Išla som do záhrady a doniesla jej všetko, čo potrebovala. Riadila som sa, aj riadim podľa hesla našej susedy:- Nevesta mi kázala, aby som to dala svini, ale ja som to zobrala na výlet a ponúkla susedov. A aké to boli dobré koláčiky!- Ja som dlhé roky dávala deťom do MŠ, dám priateľom a známym, nech si pomôžu. Veď človek by mal urobiť každý deň aspoň jeden dobrý skutok?
conscientia
Ech, ty potvora jedna...

Je zbytočné pýtať si recepty na polievky či iné TOP 5 kúsky od starých mám. Recept dajú, no nikdy neodhadnete to jemné až esenciálne "gró". Takú strukovicu či kapustnicu, ako robila moja starká, jej medové rezy...Chute odišli s ňou.
Rodinné recept údajne máme. Nechutia, keď ich robím ja či iný člen rodiny.
PS: Dokonca aj ten hlúpy PIGI čaj od starkej chutil lepšie.



 



TOPlist