Od zúfalstva ani nespávam...POMOOOC !!!

gacy - fotkagacy, 12. júna 2013
DLhý príspevok viem ale prosím poradte mi :(
Tak zase otravujem. prepáčte ale ja fakt už nemôžem ani spávať. Robila som poťahovaciu hmotu Varna (z muky, vody masla a cukru). Najprv som mala problém že bola strašne riedka. tak som namiesto 700g cukru dala až 1300g !!! Až teraz som prišla na to že maslo+voda mali zovrieť + ešte na plameni som mala pridať múku a cesto odpáliť. Vznikla by tuihá masa (do vychladnutej sa potom má dať cukor). Ja som však cesto neodpalovala...vobec mi nevznikla tuhá masa hned zo začiatku. Mesela som tam nakiepiť viac ako 2-násobok cukru. Teraz už je konzistenciu v pohode. Skúšala som ju vyvaľkať a tiež v pohode...dá sa to...lenže ked je asi 5-10 min na vyduchu a troška sa jej dotknem hned praská...netrhá sa ale puká !!! AKo mám s niečim takým poťahovať?
Chcem ju večer (ked je chladno) vyvaľkať na folií a dalšiu foliu prikryť. Nechať malinko vychlanúť aby sa netopila od tepla a potom dať jednu foliu preč a capnúť na tortu...bojím sa že celá dopraská na vzduchu že to bude hnusné. Totra je na objednávku síce do rodinej oslavy ale aj tak. Môžem ju aj na večer nechať prikrytú fóliou (už ale potiahnutú na torte).
A ak by mi zase popraskala môžem ju jemnulinko potrieť sladkou vodou aby som to uhladila ? A cez noc sa mi na tej torte neroztopí ?
Všetkým vám dakujem za odpoved.
@zareaguj


Diskusia k článku

mirkamt
Gacy, nechceš tento "zážitok" presunúť radšej do diskusií? Tam hádam skôr dostaneš odpoveď ;-)
aretta
Ja byť tebou, švihnem milú varnu do koša a ani ju viac neriešim. Jednoznačne odporúčam MMF. Ja s ním poťahujem a občas i modelujem. Chuťove nemá chybu (ochucuješ podla seba) a je rýchlo spravený.
laurika1
Je to jednoduché :) Zahodiť Varnu teda marcipán a kúpiť normálny z obchodíku . ;) Určite ten kupovaný bude o 100 krát lepší .
sovka62
Varna je výborná poťahová hmota a asi najlacnejšia zo všetkých. Len treba postupovať podľa receptu. Na tvojom mieste by som spravila novú, tú nevydarený podeľ na menšie kúsky, odlož do mrazničky a použi neskôr, keď budeš potrebovať niečo prisladiť. Návrh: medovníkové cesto rozdeliť na dva diely, spodný vyvaľkaný pokryť nevydarenou varnou (prípadne s prídavkom trošky mandľovej arómy), položiť druhú časť medovníkového cesta, upiecť.
gacy
Dakujem za rady len ja ju moc vyhadzovat nechcem. Kilo a pol marcipanu a nazmar ? Dalo by sa to dat do medovnikoveho cesta len ja neviem :/
gacy
Idem si teraz kusok rozvalkat a budem sa tvarit ze to je uz akoze na potahovanie. A uvidim ako sa bude spravat. Ak zle praskavo tak spravim medovniky a kupm novy a ak celkom fajn tak potiahnem a pri najhorsiom trhliny upravim cukrovou vodou :)
hannah22
postrúhat a pridat do tvarohovej plnky, prípadne na ovocný koláčik ako drobenku a podobne.... :))
gubics
Viem,že vyhadzovať také množstvo poťahovej hmoty je škoda, ale niekedy nie je iná možnosť len to vyhodiť. Lebo sa s tým len človek natrápi , aby z toho urobil nejakú použiteľnú vec, pridá ďalšie ingrediencie, aj tak je to o ničom, len z jednej pokazenej veci urobí dve.
Ja by som to vyhodila, a v budúcnosti dávala väčší pozor na prípravu.



 



TOPlist