Moja stará mama ...

ethanel - fotkaethanel, 14. marca 2012
Ja viem asi sa Vám bude zdať čudné že píšem do časti zážitky
niečo takéto ale vlastne je to tak zážitok ako aj spomienka na
moju starú mamu ktorá ma sprevádza a bude ešte dlho
sprevádzať pri každom zavoňaní múky, kvásku či pohľade na
dobrú čokoládovú polevu v kuchyni ktorú mi tak s láskou dával
dojedať z misy.

... Keď som bol malý tak otec sa rozviedol a zobral si ma aj s
mojimi dvoma sestrami ,, dvojičkami ,, k sebe nakoľko naša
vlastná mama nás nechcela a otec by nás aj tak nedal, začal sa o
nás starať aj s jeho mamou nakoľko ešte dokončoval policajnú
školuv Brne a tak to všetko vlastne začalo od mojich 4 rokov.

Keď som bol už ako 6 ročný otec si našiel priateľku a nakoniec
moju terajšiu ,, mamu ,, odsťahovali sme sa ale babička prišla
bývať k nám a tým začali všetky ,, teda moje najkrajšie zážitky v
kuchyni ,, babička nám varievala a vypekala od pondelka do
piatka celé roky až do mojej 20ky a to bol raj ... a o domácich
džemoch, lekvároch, mede, zaváraninách ani nehovorím, tak som
sa dostak do tajov domácej slovenskej kuchyne a musím
povedať tak ako varila moja babička už pre mňa nenavaril nikto v
živote.

Babičkinú osobnú ručne písanú knihu jej receptov a receptov
ktoré mala od svojej mami a starej mami má moja nevlastná
mama ale aj tá keď skúšala variť jej dobroty už to nebolo to ako
keď to pripravovala moja babička jej láskavymi rukami a
úsmevom na tvári. Nikdy nezabudnem na tú vôňu či to keď mi
dával olizovať varechu a dojedať práve vyšľahaný krém z misky.

Nie som až tak daľeko od domoviny ale čo mi najviac trhá srdce
je to že už nikdy neochutám a neucítim tú pravú slovenskú
domácu chuť a vônu koláčov od mojej starej mami ....

Jediné čo som poprosil moju mamu je že aby pamätala že všetko
čo chcem a po čom najviac túžim je práve tá ,, BABIČKINÁ KNIHA
PLNÁ RECEPTOV A JEJ DOTYKOV NA KAŽDEJ STRÁNKE KEĎ JU
PÍSALA A DOPĹŇALA ,,

Ďakujem starkej za jej dlhé roky starostlivosti a láskavého
pohladenia v kuchyni keď som jej potajme ujedal z krémov a
poliev všetkého druhu, dala mi veľký dar v mojom život a to
lásku k vareniu.

@zareaguj


Diskusia k článku

2010
Velmi pekne napisane , Cheers,
? A to o kolkej chodis spavat alebo si sa odstahoval z europy...
kuchticka
@ethanel , s tvojeho "vyznania lasky" ku svojej babicke a vobec ku svojej domovine je citi skutocnu vdaku za to co pre teba a tvojich surodencov ta tvoja milovana babicka vsetko spravila a obetovala zbytok jej zivota. Napisal si to skutocne pekne a vazim si tvoju vdaku za jej obetavost. Dojal si ma k slzam, ked viem, ze niektori mladi ludia si nevazia starsich a nevedia ocenit pracu ich matiek a babiciek. Si spravny mlady muz a drzim ti palce - teda prajem vsetko iba dobre v tvojom zivote.
damisa
vidno že si mal babičku veľmi rád, cítiť to z každého riadku. Myslím, že veľa z nás takto s láskou spomínajú na svoje babičky či starké a na ich láskavé a milé slová, ktorými nás sprevádzali našim detstvom a pripravovali nás takto do života....
lucylee
@ethanel krasne si to napisal....tisnu sa mi slzy do oci, pretoze si tiez spominam na moju starku. V aprili to bude rok, co odisla. Bola s nami cely zivot a bola to na najlepsia osoba pod slnkom. Spominam si na jej kysnute kolace, langose, skvarkovniky, palacinky, slivkove knedle a i. jedla, ktore uz nikto nikdy nepripravi tak ako ona. A vzdy bol u nej kazdy vitany. Kazdy, kto prisiel s dobrym umyslom a srdcom na dlani....
ethanel
@2010 no byvam v UK a neuveris ale to som pisal ked som prisiel domov z prace :) zacinam o 9-10tej a koncim o 1:00-2:00 vas slovenskeho casu ... takze toto bolo pisane 1:38 UK casu. Napadlo ma napisat nieco o babicke hned potom ako som docital recept na langose, sisky .... spomenul som si na nu ake to bolo u nas doma.
hanee
Krasne. My sme mali babicku par ulic od domu ale vacsinou sme tam chodili cez vikend, pamatam si ze to tam vzdy vonalo po "slepačej polévke" co babicka robila na nedeľný obed. A je to presne tak, moja mama vravela, ze nikdy uz nenavari presne tak uzasne ako jej mamina a ja ked robim rodinne recepty, tiez si vzdy spomeniem, ze uz to nieje presne to, co mi volakedy pripravovala moja mamina .o) Verim ze nase deti, budu rovnako s laskou spominat na nami pripravene jedla.
bahadur
hanee-souhlas nikdy nikdo nenavaří jako maminka -babička jako v dětství vše je krásné jednoduché--mám rád zelňačku jak ji vařila babička nedokážu-můj vnuk říka--dědo je to špica-jsem rád chutě pokračují dál.Ale jak vařila moje babička tak na to nemám.
marcy
rada som si prečítala Tvoje spomienky,prežité časy v babkinej opatere...nepríde mi to čudné ....je to vzácne,nehmotné venovať všetku energiu milovaným :))....mám to šťastie,že sa ušla aj mne a posúvam ju ďalej ( setra žije v zahraničí,stále sa teší na príchod ku mne,na moju ( babičkinu ) kuchyňu a na výslužku,ktorú si bráva so sebou.....
sovka62
Krásne, dojal si ma. Máš pravdu, tak ako varila babička, nenavarí nikto. Aj ja mám na jazyku chuť jej jedál, varím tak ako ona, ale tú chuť nikdy nedosiahnem. Tak si len na babičku spomínaj, veď vieš že platí, že ten na koho má kto spomínať, je živý.
evanaaa
@ethanel , aj u mňa si prebudil spomienky - nie na babičku, ale moju mamu, ktorá nás vychovala 8 detí a tak bola nútená variť denno denne aspoň dva chody. A piekla každú sobotu, či nedeľu. Bola výbornou kuchárkou, varila v " lepších " rodinách ( aj v židovských - kóšer), všade ju mali radi, aj jej váru ktorá bola "frngnutá" našimi južnými susedmi, každý kto u nás jedol si chválil a ona hickoho pohostila, ak mala z čoho. Aj moje kamarátky, pamätámsa na jednu, ktorá túžila po parených buchtách, jej mama moc variť nevedela ( kedysi mali slúžky, bola "pani") a naša mama na jej prianie ich spravila. Teraz by som sa jej mnohokrát chcela spýtať na to, či ono, ako to robievala, ale už je neskoro, už jej niet......
hannah22
Prekrásne a dojímave, som rada že vieš takto prejaviť svoju lásku k babičke, uchovaj si pekné spomienky, tie si uchovaj a pokračuj v odovzdávaní lásky ktorú si dostal..... :))
ethanel
Dakujem Vam za vasu navstevu a prijemne komentare, poviem pravdu ze som necakal ze to bude niekto citat, zivot v cudzine cloveka nauci vazit si svoj rodny kraj a rodinu, vlastne mojou rodinou, kamaratkou a manzelkov v jednom je moja polovicka nakolko nase rodiny ziju na Slovensku kam by som sa rad raz vratil ale momentalne to nepojde nakolko vidim ake su tazke podmienky u vas tam doma ale z dovolenky si vzdy prinesiem na varenie vzdy nieco prave co je citit domovinou. Este raz dakujem za vas cas a vazim si kazdy riadok ktory ste sem vlozili.
mimitje
Krasne napisane.. Aj ja mam podobne spomienky na moju zlatu babku. Zomrela pred 25 rokmi, ale zvykne sa mi o nej snivat. Chyba mi. Aj jej medove rezy, alebo aj obycajny chlieb s mastou z jej ruk - proste chutil inak...
violetacamorova
@ethanel krásne spomienky na babičku, aj v mojom srdci mám také isté, a keď som v zahraničí ďaleko od nej, a teraz keď už zomrela, tak si často na ňu spomínam, dokonca som veľmi rada, keď sa mi s ňou často sníva. Tvoj príspevok mi vohnal aj slzy do očí, ale tie slzy sú slzami šťastia, že som mala a mám takú dobrú osôbku v mojom živote... Vďaka za pekný príspevok...
palokuchki
Mas velmi krasne spomienky na babicku a velmi pekne si to napisal. Z tvojho prispevku aj neskorsie z komentu je citit laska k rodnemu Slovensku co skoro kazdi z nas emigrantov pocituje ked je dlhsie vonku .
kuchticka
@ethanel , ved ja som sa na Slovensku iba narodila a odisla s rodicmi ako decko na Moravu, potom zasa do Ciech a teraz zijem az za oceanom, ale stale sa citim byt Slovenkou. Tak poznam velmi dobre tvoje city a tuzbu po svojom rodisku. Casto ked mi bolo smutno som si zaspievala: "Aka si mi krasna, ty rodna zem moja,
Krasne i to nebo nad tymi horami ......" Tak sa drz!
irenaw
krásne a dojímavé. na koho sa takto spomína, ten nežil nadarmo.
frkacule
Nadherny prispevok. Viem o com hovoris, lebo som prezila presne toto iste. Clovek si z utleho detstva pamata len silno emotivne zazitky.
No a ja si pamatam presne tie s mojou bakou, ktora bola vychyrena kucharka v dedine. Volali si ju na vsetky svadby varit a piekla nadherne torty a fantasticke zakusky, tortove oplatky, take este na otvorenom ohni. A ako sa pri tom nanadavala, ked sa jej nedarilo.
Na kazdom jednom schodiku na povalu bol upeceny iny druh zakuskov. Take veru teraz uz nikto nedokaze spravit
Pamatam si presne konzistenciu plniek, cesta s malymi dierkami a marhulovych osuchov s mrvenickou, domacich klobas a poveceroch palenej lavorovice.
Tiez mi po nej zostala pisanka receptov, ktora voni nou. Sem tam si ju s detmi otvorim a smejeme sa, pretoze v kazdom recepte naschval nieco zabudla dat, aby to nikto nevedel spravit tak ako ona. A sestra ma zasa jej kredenc. Vzdy ked k nej pridem, tak si idem do komory privonat k tomu kredencu, aby som citila vonu mojej babky.
Aj teraz ked to pisem sa mi tisnu slzy do oci.
Moja mamina to zdedila po nej. A ja som sa vzdy jedovala, ked som isal nieco varit a kecala mi do toho, aby som to nerobila podla nej, ale podla seba. Nenavidela som ked prelievala jedlo z vacsieho kastrola do mensieho. Ked stale lestila sporak a obkladacky v kuchyni, lebo to bola vysada poriadnej gazdinej. Ked ma zvozila za mokru slizovu dosku.
No a teraz je rok co zomrela moja mamina a ja varim na plne obratky. Prelievam z hrnca do hrnca, lestim sporak a obkladacky, slizovu dosku uz drhnem na sucho a hrnce ktore su na polievku pouzivam len na polievku.....:-), ked varim vyhrnam si rukavy a varechu pocas varenia umyjem 50x. Lekvar varim aj dva dni nie so zelirovacim cukrom, ale poriadne, tak ako to robila moja babka.
A poviem Vam, je to uplna pravda, nervy maju teraz moje dcery so mna, ked sa nieco ucia a ja im do toho kecam a vravim, ze raz si na mna spomenu, ze som mala pravdu a budu to robit presne podla mna.
A najvacsou odmenou je, ked mi moje deti povedia: Mamina, ty uz varis lepsie ako babka....
Toto je co ja hovorim stale, po ludoch by nemali zostavat majetky, peniaze, ale vone, chute a hudba. To su neznicitelne hodnoty, ktore vyvolaju radost a teplo v srdiecku kazdeho dobreho cloveka.
marianne69
....prekrasne citanie,vzdal si hold svojej bake.Mne najviac utkvelo v pamati, ako som jej sedavala na kolenach a citala mi od Dobsinskeho Prostonarodne slovenske povesti,tri hrube knihy plne rozpravok a potom mi struhala pastelky, aby sa mi dobre malovali omalovanky,ach joj....
tothka
Nádherné spomienky na svoju babku, cítiť z nich veľa lásky a dobroty,
prajem ti, aby si si ich dlho uchoval v pamäti a vo svojej duši. Ďakujem, že si sa s nami o ne podelil.
adkas
krasny pribeh, ktory ma preniesol spomienkami do mojho detstva. Ja som mala tiez to stastie a mala som uzasnu staru mamu, plnu lasky a obety pre svojich najblizsich. Okrem toho skvelu kucharku a pekarku. Z tvojho pribehu citim, neskutocnu lasku a uctu. Raz , ked budem mat vnucata urobim vsetko preto, aby som im dala aspon tolko lasky ako som dostala ja od mojej starkej.
hubata
Pre @ethanel a všetkých ostatných venujem úryvok z listu, ktorý poslala mojej babke Kristínke jej sestra z ďalekej Ameriky:
"Kristínko, môžeš žiť aj na dvadsiatich miestach, ale len jednému hovoríš - domov. Je to obyčajne tam, kde vidíš svoju mamu alebo babku ako varí a pečie a úplne naživo cítiš vôňu a chuť jej polievky, omáčky alebo koláčov.
Len jednu túžbu mám Kristínko - aby som sa mohla vyplakať na hrobe našich rodičov.

A tak sme vtedy s mojou babkou zašli na cintorín a do krabičky nabrali trošku čiernej zeme z hrobu rodičov, pribalili ho k vianočným dubákom do balíka pre jej sestru v Amerike. List ktorý nasledoval mal rozmazané písmo a dodnes ho schovávam aj keď moja babka a ani jej sestra už dávno nežijú......
Vďaka @ethanel za krásne vyznanie všetkým babkám.
jajaem
Krasne napisane :) Babicky vzdy varia najvacsie dobroty. O tom emigrovani mas pravdu. Ja som z domu v zahranici 1 a pol roka a neuveritelne mi to chyba.
medovnicek
veľmi pekná pocta pre starú mamu, určite sa tam v nebíčku z nej teší
emma1
Možno neskoršie niečo napíšem, teraz mám oči plné sĺz. Nádherne napísané - spomenula som si na moju mamičku a na je vôňu.
ivocka5
naozaj si to napísal krásne...a niečo sme sa o tebe aj dozvedeli...pre mňa majú odteraz tvoje recepty "pridanú hodnotu" :-)
janger
@ethanel , aky krasny zaklad ti dala tvoja stara mama! Prispela k tomu, ze si tym, cim si. A v mojich ociach aj milym clovekom...Tie chute, ktore dokazali vytvorit nase milovane osoby, su ozaj nenahraditelne. Ani ja uz nikdy neochutnam take perfektne kysnute makovniky, orechovniky, atd....ako ich robila moja babka. Mala som si vtedy lepsie vsimat, co ako robi, ale vtedy som si to este nejako neuvedomovala, zdalo sa mi vsetko take samozrejme, ked vypekala, varila....A uz su to roky, ale aj tak je stale pritomna v mojich myslienkach.
cica2
čítala som to cez slzy....velmi pekne si to napísal, z tvojho príspevku cítiť, že máš rovnako dobré srdiečko, ako tvoja babička! :-)
mamulienka
Krásne si to napísal.Krásna spomienka na starú mamu a jej kuchárske umenie.
Ja som si tiež zapisovala veľa receptov do zošitov.Teraz ich má naša dcérka v USA.
@ethanel ,želám Ti veľa úspechov v zahraničí a pekný život s Tvojou krásnou manželkou.




 



TOPlist