Moja prvá konzumácia kus-kusu.

voz12 - fotkavoz12, 30. októbra 2010
V lete sme boli na dovolenke v Andalúzii a kedˇže Maroko nie je dˇaleko,prihlásili sme sa na
výlet do Tetuánu.Cesta lodˇou perfektná a krátka-len28km.Delegátka výborne podkutá
vedomostˇami ,ktoré nám výborne podala.Obed sme mali zaistený v istej reštaurácii,ktorú
mala delegátka odskúšanú a podlˇjej tvrdenia bola po hygienickej stránke bezpečná Prvý
chod bola polievka,nejaký kurací vývar s rezancami.Potom priniesli obrovskú misu kus-kusu
s kuracím mäsom.Bolo to celkom chutné,tak po prvom nesmelom ochutnaní som si
pridala,lebo som bola už hladná.V ten denˇbolo všetko v poriadku,ale na druhý denˇsom
cítila nesmiernu tˇažobu ,takže som bola celý denˇna čajíku a suchom pečive.Ale
nepomohlo.Prišla noc a ja som ju prežila v kúpelňi a na WC,pokialˇzo mnˇa slávny kus-kus
nevyšiel,kadialˇsom ho do seba dostala.A tak som zistila, že pre môj žalúdok je najlepšia
naša slovenská, prípadne stredoeuropská kuchynˇa.
@zareaguj


Diskusia k článku

frezia68
To teda vie pokaziť zážitok z dovolenky.Jedlo môže byť dobré,len hygiena,voda.....na každej dovolenke som mala lieky na taký prípad,ale človek zoslabne.A pomáhalo mať aperitív z domu pred každým jedlom :-))) Dúfam,že na druhý deň si bola OK ?
marianne69
Nemyslim si ,ze to bolo od kus-kusu.Variavam ho casto , nezda sa mi tazky, prave naopak,mame ho velmi radi,skor ako povedala @frezia velmi zalezi na hygiene,vode a hlavne co sa k tomu kus-kusu podava,cerstvost maska,stiplavost korenia na ktore nie sme zvyknuty a specialne v tychto krajinach ako Maroko treba byt zvlast opatrny.Najlepsia dezinfekcia Slovenska Borovicka:-))) bez nej to tychto krajin ani krok.:-)))
babidka
aj ja si myslim , ze problem nebol v samotnom kuskuse ale v kuchyni....bezne varievam doma kuskus /kuskus je vlastne iba ta cestovinka/ v roznych obmenach s masom aj so zeleninou . ked tam nedam originalne korenie / mam ho z Tunisu a je potvora poriadne stiplave /, tak sa da povazovat dokonca za velmi dietne jedlo . Myslim , ze takto si mohla dopadnut aj kdekolvek v Europe kde je teplejsie a je iny hygienicky standard . skor by sa dal charakterizovat ako hygienicko-epidemiologicky nestandard...:-))))
2010
marianne69, ja si myslim to iste lebo za exotickym menom kus -kus je len krupica a psenicna muka.Ine je co sa dialo s prisadami v teple ako napriklad kurca ktore sa pokazia uz za 4 hodiny.
Este jedna poznamka vseobecne nevolnost pride skor ako 24 hodin po konzumacii.
Ja si okrem modernych liekov vzdy beriem na cesty aj klasiku aktivne zivocisne uhlie ktore absorbuje skodliviny.( stale sa pouziva v nemocniciach pri otravach )
sovka62
Verím, že nie kus-kus je problémom, ale určite niečo v jeho príprave (zrejme zlá hygiena, možno nedovarené mäso, atď. My sme takto dopadli v Tunisku, tiež po kus-kuse (s morčacím mäsom) a to celý zájazd - 12 ľudí (bola to taká túlačka mini autobusom). Mali sme so sebou všetko, lieky proti hnačke, živočíšne uhlie, slivovicu, borovičku, niektorí držali diétu, niektorí jedli všetko, ale vôbec nič nezabralo. Trpeli sme do konca zájazdu.
voz12
Aby ste ma zle nechápali,nezatracujem kus-kus ako potravinu ak je dobre pripravená ,prečo nie.A zrejme doma pripravený,môže bytˇfain.
mamimna
Kus-kus je naozaj fajn. Doma ho robím málo, pretože ho jem iba ja. Ale keď sa zabudnem v robote a od hladu už nevidím, tak je to moja prvá voľba, pretože je rýchlo hotový a dá sa pripraviť aj v robote na viac spôsobov.
vcelka
Najväčším problémom je vraj voda, a to aj na varenie. Takže aj absolútne nevinnučká potravina môže uškodiť, lebo sa varila vo vode, pre Európana nestráviteľnej. Ale k tomu dodám, že kus-kus mi k srdcu jednoducho neprirástol (ani k žalúdku a chuťoým pohárikom), hoci som bola pripravená veľmi si ho obľúbiť. Takže je pokojne možné, že Tvoja tráviaca sústava ho tam jednoducho nechcela (podobne som na tom s polentou, po niekoľkých pokusoch som nad ňou definitívne urobila krížik)...
zdezda
....a na záver, všade inde je pekne, no v SVK je naj, naj najlepšie, najkrajšie, najchutnejšie,....
kuchticka
Moj nazor je rovnaky ako tu uz napisaly inene. nie kus-kus, ale priprava toho jedla nebola hygienicky spravne pripravena. Ku-kus je vyborna cestovina, robievam casto.
voz12
&myslím,že na Slovensku máme adekvátnu potravinu .Čo takto krúpy ,po starom geršle. Čím sú hrubšie tým sú výživnejšie a obsahujú veľa stopových prvkov a minerálov.
enge149
aj ja súhlasím,kuskus je diétna chutná potravina/obilnina/základ je pšenica,ale záleží na technologickom postupe a hlavne hygiena,v týchto krajinách to pozná každý,najviac pomáhajú ich lieky,ktoré sú obsahom látok účinné iba tam na takéto diagnózy...
drndula
Kus kus je vyrobený z tvrdej pšenice, takže pochybujem, že by vám to ublížilo. Varím ho roky bežne
alex100
No ja som si tam vtedy dal len polievku a kus kus som len opáčil, nechutil mi a preto som ho nejedol a na druhý deň som bol OK. V hoteli som sa najedol super grilovaných rýb.



 



TOPlist