Milí varechári

anene - fotkaanene, 15. augusta 2010
No aj ja som už na "dovolenke", jeden týždeň už mám za sebou a jeden pred sebou. Naši milí chirurkovia sa v podnelok postaarali o môj žlčník. Už konečne je vonku. Vážne, lekári a personál bol veľmi milí ,starostliví. Vo štvrtok som už bola doma. Teraz prosím spriaznené duše, čo sa podelia so mnou s podobnými zážitkami a hlavne nejaké dobré a chutné a nenáročné recepty.
Ešte chcem poprosiť recept na kapustou plnenú jablčkovú papriku nakladanú.
Ďakujem.
@zareaguj


Diskusia k článku

jody
Neviem, či kapusta v paprike je teraz veľmi vhodná...
frezia68
@Anene :dúfam,že Ti dali v nemocnici diétu,ktorú máš dodržiavať,lebo to je šetriaca.....tak nech si skoro fit.
evanaaa
žiadne omastky, jedlo na vode varené, bŕŕ, ale čo sa dá robiť...
alena45
haha, že paprika plnená kapustou ! Vlastne, raz som to robila, ale akosi sa to nepodarilo. Kupujem ju preto v maďarskom Tescu, tam vyjde pohár do 30 korún, je mierne pikantná, no proste super. Ja takú neviem pripraviť.
samanka
@Anene želám skoré uzdravenie. Nepoznám dietu na žlčník, ale keď kamoškinmu manželovi vyoperovali žlčník, nevedel si vynachváliť, že môže jesť všetko a nič ho nebolí. Ja som mala zápal žalúdočnej sliznice a po 2-och mesiacoch diét som začala pomaličky jesť všetko a tak je to dodnes, len papriku nemôžem viac ako dva centimetrové pásiky.
dobizu
@Anene - prajem ti čo najrýchlejšie zotavenie po tomto zákroku a otvorila som pre teba túto tému v Diskusiách. Našla som ti nejaké základné informácie, tak sa , prosím, pozri, snáď ti pomôžu. Poprosila som aj iných Varecháčov, aby pridali svoje rady. Ešte raz ti prajem rýchle uzdravenie a príjemný deň. :-)
hannah22
@aenene , prvých 6 týždňov dieta ako predpísali lekári, mäsko na vode s jablčkom, z korenia kmín, kapusta a paprika zabudni, potom postupne začni skúšať ako reaguješ na jednotlivé potraviny a ovocie, jablĺčka dusené, veľa mrkvičky a podobne, pre seba som varila osobitne . Záleží aj na tom ako dlho si sa trápila s tým žlčníkom a čo všetko si si poničila. Zájdi si do predajní so zdravou výživou, dokážu poradiť, tak sa drž a skoré uzdravenie ... :))
bozulka
@anene to myslela určite do budúcna,nie teraz.Ja som to volakedy robievala-očistila papriky a keď už bola kyslá kapusta hotová tak som papriky naplnila,uložila do pohárov a zaliala sladkokyslým nálevom.Sterilizovala som ako uhorky,nie veľa aby bola paprika chrumkavá.Co sa týka diety,je to tak ako tu píšu,ale na niekoho pôsobí to na iného ono.Ja som dosť dlho trpela na žlčníkové záchvaty a potom som poslúchla svoju kamarádku,ktorej poradili v nemocnici keď už čakala na operáciu.Musela odísť z nemocnice lebo nechcela preložiť maturitu-doporučili piť plzeňské pivo 10°.Potom sa už do nemocnice nevrátila a bol pokoj so žlčníkom.Ja som ju poslúchla a dodnes mám pokoj hoci je to už niekoľko desaťročí.Len plzeň som vymenila za topolčianske.Keď mám nejaké ťažšie jedlo zapijem pohárom piva,stačí polovica , aspoň mne a žiadne problémy niesu.
bozulka
Tým prosím nechcem nič zlahčovať,sú to skúsenosti moje a mojich priateľov.Som presvedčená,že treba vyskúšať všetky možnosti až potom pristúpiť k tým drastickým.
anene
Veľmi pekne ďakujem za priania. Ja si myslím, že tú dietu podľa rady lekárov budem dodržiavať nejaký čas. Kažký sme iný určite sama prídem na to čo a kedy jesť. Ten žlčník s kameňmi som si opatrovala 37 rokov. Veru "pár" záchvatov som absolvovala. Trvalo dlho pokiaľ som dostala rozum. Ešte nemôžem tvrdiť, že je všetko ok, ale citím sa dobre.
Ja som mala na mysli nejaký dobrý chutný dietny recept na jedlo, prípade nejaký zákusok.
Papriku plnenú kapustou určite v blízkej budúcnosti nebudem jesť, to pre našich.
Ešte raz Vám všetkým ďakujem.
vieraa
Anene: ja som tiež po operácii žlčníka /už nejaký ten rok/, ale dietu som nedržala.Potroške som jedla všetko, okrem kapusty.Tá teraz naozaj pre teba nie je vhodná až neskoršie. Ešte podotýkam, že pokial sa začneš obmedzovať tak budeš musiet to aj dalej dodržiavat.Ja som sa držala rád mojho lekára , ktorý ma operoval a možem povedat, že mal pravdu, že všetko jest ale s mierou. Skoré uzdravenie
evanaaa
Niektorí ľudia, ktorí mali problémy so žlčníkom a dali si ho vybrať, sa na tie bolesti sťažovali aj potom, povybratí. A k tej paprike, myslím že sa ploní čerstvou kapustou, nie kyslou, ale ak sa dá, ako píše aj Bozulka, môže sa, ešte som to neskúšala, ináč, každý kyslú nemá. Tá hlávková sa v paprike zasterilizuje.
alexola
@anene , prajem rýchle zhojenie a návrat k bežnej strave :) mne brali žlčník laparoskopicky pred 3 rokmi (v 18). Pamätám si, že ma upozorňovali na množstvo zjedených vajec- max.1 na deň, no u mňa ani to jedno nehrozí.. Čo sa týka jedál, niekedy mávam bolesti po zjedení väčšieho množstva maku, horšie je to však so žlčou, ktorá sa nemá kde sústreďovať a spätným chodom robí šarapatu v žalúdku. Verím, že Vás podobné problémy obídu a na operáciu rýchlo zabudnete. Pekný deň :)
alena45
Bozulka a zaklopala si si ?
No ja keby som povedala, že mám s niečím pokoj, tak na druhý deň je po pokoji.
janger
@anene , dufam, ze si sa uz trosku zotavila a ze sa citis lepsie! Prajem ti vsetko dobre!
anene
Ďakujem Vám všetkým, už sa cítim dá sa povedať dodbre. Včera som bola na konzultácii u pána primára, vraj to bol najvyšší čas dať žlčník von a že je už všetko v poriadku, tak to aspoň hovorí. Bol tam zápal, čo pred operačnom vyšetrení mi nezistili, a aj zrasty, preto operácia trvala dosť dlho. Odporúčam každému, kto má ťažkosti nech neotáľa s operáciu. Na začiatku je to vždy ľahšie. Čo sa týka diety tú ešte držim a budem chvíľu, podľa odporúčania lekárov. Nerobí mi to nijaký problém. Už od minulého pondelka chodím do práce. Robím v administratíve, čiže nič fyzicky namáhavé. Teraz mám práve obedňajšiu prestávku tak píšem.
hubata
Treba jesť veľa syrov, ovocia a zeleniny čo nenadúva. Teda vynechať mastné mäso, slaninu, údené, údené ryby. Namiesto dráždiaceho korenia používať zelení bylinky. Tvaroh je veľmi dobrý a poviem ti že taká paradajková polievka s tvarohom nemá chybu aj pre tých čo nemajú diétu. Fašírku tiež môžeš ale robenú v pare: olejom si vytrieš hrnček, dáš tam klasickú fašírku, ale paríš ju vo vode. To čo si doteraz vyprážala tak upečieš alebo udusíš.
anene
Hubata, ďakujem za radu, každá rada dobrá. Tá fašírka je iste dobrá, skúsim. Len od augusta 2010 sa toho veľa zmenilo. Už som niekde písala, žš 1.8.2011 nás navždy opustil milovaný manžel a zostal mi plač, samota a nádej, že sa raz stretneme vo večnosti. Mám dospelé dieťa, 3 vnúčatá, že mám pre koho tu ešte byť, len tú fyzickú nepríomnosť na tomto svete nikto nenahrdí. Nikdy som si nemyslela, že je to až také ťažké, pokiaľ to človek bytostne neprežíva. Ale nechcem Vás tým zaťažovať, hoci mám veľkú chripku idem urobiť marinádu na kuracie stehná s červeným vínom. O recept sa určite najbližšie podelím. Ďakujem



 



TOPlist