Mesiac ucty k starsim spoluobcanom.

zolik - fotkazolik, 31. októbra 2013
Prave som doskypovala s mojou mamou, ktora sa pred 5 rokmi
prestahovala z Bratislavy na Zahorie. Sice je este pracovne a
spolocensky aktivna aj v hlavnom meste, ale ked je doma tak sa uz
"ondzi". No a medzi inym mi hovori: "Tak som sa ondzila v zahrade
a z ulice na mna pokrikuje pani, ktoru poznam z videnia z miestneho
uradu, ze paninko pocte sem a tunak mi to podpiste." No, vramci
mesiaca ucty k starsim spoluobcanom miestny urad prideloval
dochodcom kupony v hodnote € 5 na nakup potravin v miestnom
obchode. "No,tak sem tam sla. Pred obchodem sem se este chvilku
ondzila s tecinkami a sli sme nakupovat. Tecinky nakupovali muku,
cukor a tak, ze sak uz na Vanoce, za mesac je 1. Advent." Pytam sa:
"Mami, a ty si si co kupila?" Chvilu bolo ticho a potom prisla
odpoved: "Flasu rumu." Dostala som zachvat smiechu. Aj ked sa ma
mama snazila presvedcit, ze sak aj rum je potravina, smiech ma
nepresiel. Neviem, neviem co si miestne tecinky o mojej mamke
pastikarke v tom momente asi tak mysleli.
@zareaguj


Diskusia k článku

eviana
Som sa narehnila... ďakujem. Aj ja si myslím, že rum je potravina, ako pekne zohreje aj aj poteší žalúdok v horúcom čaji :)
Inak s tým ondzením to dôverne poznám... rozprávam relatívne spisovne, ba dokonca ma zopár krát pochválili, že mám írečitú slovenčinu ako z Bystrice keby som bola a s Ľudom husi pásla :) Ale vždy keď idem domov k našim ku Trnave, tak ako prechádzam hranicu okresov, papula sa mi prenastaví a už ondzím, dzedzinujem, cicho a friško... atď. A zasa keď ideme na Záhorie - odtiaľ pochádza otec, tak sa mi už okolo Senice papula nejak zaokrúhlí a už uákam o dušu. Ďakujem za milý príbeh usmievavý :) Pozdravujem maminku :)
zolik
@eviana mama byva v Sajdikovych Humencoch, myslim, ze to je este Zahorie - dokonca chranena krajinna (alebo aka?) oblast
eviana
@zolik Šadjikove Humence su čoby kameňom dohodil z rodnej obce môjho tatu - Štefanova :) Takže sa tam mosí uákat tak isto jak u nás v Štefanovje :)
zolik
@eviana Tak ja neviem, ale oni sa tam "ondza" pred kostelem, pred obchodem, pred branku. Ked som bola posledne u mami tak mi jej sused vysvetloval: Ked sme se minulé s vasi mamkou ondzili pri ploce, tak oné, ze aj poondzit zahradu na jesen bude treba, né."A kazde 5. slovo je "oné". Pre mna je to mile, usmevne az priam rozkosne. Milujem narecia a to zahoracke najviac. A musim priznat aj zahoracke vtipy.
eviana
@zolik , aj ja milujem záhorákú, aj s tým ich oné aj ondzením... šak tam mám pol rodziny :)
pusta
máš strašne zlatú mamu :-)
aj ja by som tak spravila.:D
ked už je reč o tej úcte k starším, ani na vareche by veru nezaškodila od mladších...
zolik
@pusta dakujem. A ano je zlata a som Panu Bohu vdacna za to, ze je moja. A mas pravdu, ucta sa vytraca a zial, nie len ucta "k sedinam".
sovka62
Teda, dnes mi robíš dobrú náladu! Samozrejme, rum je potravina a tecinky nech si myslia čo chcú. Nakoniec, dá sa na Vianoce piecť bez rumu? A to už ani nehovorím o tom, že hneď po nich budú fašiangy, ktoré nemôžu byť bez šišiek, do ktorých treba rum a patrí sa ich zapiť rumovým čajom, keby sa zapili len osladeným, mysleli by si, že ich zožral pes.
Záhoráčtinu tiež milujem, pár mesiacov som tam strávila prácou a naučila sa nové slová ako napr. habán a húzky (pre neznalých lopta a nohavičky).
Mamičku srdečne pozdravujem.
sovka62
A ešte k úcte starším. Nuž, 5 EUR asi poteší, ale mňa by viac tešilo, keby si nikto nevšímal, že som už stará.
evanaaa
Aké je najkratšie záhorácke slovo? - Í.... teda - je, papá kŕmi sa a podobne. Keď som prišla asi pred 12-mi rokmi bývať do priamo do srdca Záhoria, Mauacek, tiež som si navykala na slová a výrazy - zavri ten chráp ( to sa mi moc nepáči), dvera, krúžlat, aj z nemčiny - špígel, jabúčko, tarélek, a iné. No a um je aj v kuchyni užitočný ( nemám na mysli rozum), ako píše aj @sovka , hlavne pred nastávajúcimi sviatkami.
evanaaa
No a úcta k starším, niekto ju má po celý rok, tak by to malo byť, niekto ani v tento mesiac nie.
zolik
@evanaaa S tym "Í" mam tiez nezabudnutelny zazitok: Doobeda som sadila u mami kvetinky v predzahradke. Isla okolo tecinka a namiesto pozdravu na mna krici "Ná co uz íce?" Ja som to pochopila ako ze, uz idete? (Mam auto na zahranicnych znackach a vsetci v okoli vedia, ze som tam zriedka) Moja odpoved: "Nie, az vecer." Tetka hundrajuc a vrtiac hlavou sa pobrala ulicou dalej. Postazovala som sa mame, ze aka bola nezdvorila. No, ja som nemohla vediet, ze sa ma pytala ci uz jeme, alebo ci uz mame obed a nie ze ci uz odchadzam. Od vtedy viem, ze vsetko co je s "Í" je o jedle.
zolik
@sovka62 Dakujem. Ja som to musela hned a zaraz hodit na varechu ved je to o jedle, teda o potravine. Za tych € 5 si mama dopriala riadny "luxus". Jasne, ze to bolo myslene na nalozenie hrozienok a na pecenie, ale v tom kontexte to bolo take smiesne, ze sa uchechtam aj ked toto pisem.
eviana
@zolik , náhodou maminka skvelo investovala, veď rum je vlastne multifunkčná "potravina" :) Ďakujem za tento zážitok a všetky príspevky v ňom... usmiata od ucha po ucho som :)
kuchticka
Ja prajem setkym tym tecinkam tych 5-10 Euracov, taktiez im zelam kludny zivot, aby si tie Eura aspomn troche uzily - myslim tu trosku co za ne kupia.
Takze ucta ku starsim by mala byt samozrejma pre vsetkych nas. Ved ja uz tiez patrim ..... ALE MAM UCTU KU VSETKYM ESTE STARSIM. prajem jim dlhy sdpokojny zivot.
radost
..praktická to žena..v čase chrípok a nachladnutí-stúpne tej fľaške cena..:-)
a možno aj do koláča sa dostane..ak zostane..:-)
kto má humor..vtip..žije sa mu "líp"...
čas neoddychuje..nepopustí..želám-nech každý dožije sa veku-ked človek človeka si uctí...:-)
egreska
@eviana ,@zolik ja som z Rk ale moj oco je zo Šajdíkových Humeniec,takže tam chodíme a prežila som tam najkrajšie prázdniny (nie jedny) v živote ..je to úplne iný svet-pieskový...ach nostalgia ma chytá...
hubata
Už nie je "paščekárka", veru nie keď dostala od OÚ poukážku na 5 € - v záhrade, bez predloženia občianskeho preukazu, bez dotazníka - enem na podpis. Tak by mala vyzerať terénna práca sociálnej pracovníčky, aby na vlastné oči videla ako si žije starší človek, aby aj bez hromady dotazníkov vedela posúdiť nielen sociálnu situáciu ale či je aj šťastný a spokojný tak ako si to po celoživotnej práci zaslúži. V meste by sa jej takejto pocty z obecného úradu nedostalo ..... ....
Už neni paščekárka, je záhoráčka a podľa všetkého aj narodená na Záhorí, keď jej nerobí problém používať na správnom mieste aj "oneho" a "ondzi".
Na Záhorie, záhorákov a záhoráčtinu nedám dopustiť, veď pochádzam z jeho najkrajšej časti a práve dnes som sa zastavila nad hrobmi mojich blízkych čo odpočívajú na cintoríne pri borovicovom lese, aby som položila na ich hrob kyticu ako vďaku za nádherné detstvo......
zolik
@eviana vyraz "multifunkcna potravina" na rum je genialny!
@radost Tvoje versovacky vzdy potesia
@jezibabka dakujem - mama je ozajstne zlaticko, len nikdy nevieme kedy nam co vyvedie - posledne nam zutekala na 6 tyzdnov na Altaj - ze vysokohorska turistika. S bratom sme priam mreli strachom, ze odkial nam ju poslu spät - ci z Mongolska, Ciny alebo Ruska.
zolik
@egreska Ahoj, neviem co je Rk, kde to je? Pred 5 rokmi som nemala ani potuchu kde su Sajdikove Humence! Ale mila máti sa rozhodla ze uz ma Blavy dost, a az nad hlavu dost, vsetko predala a kupila si dom do ktoreho sa zamilovala "na prvy pohlad" prave v SH. Ten pieskovy svet pri jazerach v tom bórovom lese je ozaj nadhera, ale na zahrade je to tvrda realita.
zolik
@hubata Vdaka za mily prispevok. A ktoraze je ta najkrajsia cast Zahoria? Lebo mne sa paci cele. Od táto az po táto. Pre mna je to taka jedinecna autonomna oblast. A to som rodena Blavacka zo starej prespurackej rodiny. Mama sa bude urcite tesit, ked jej zvestujem, ze naslovovzata Zahoracka ju uz povazuje za v danej oblasti integrovanu a nepascekárku.
mariamka
Um ci rum je aj liek, ak sa uziva po kvapkach, ako kazdy alkohol ,, "Tak mi nakvapkajte pol deci" bolo v istom vtipe :) maminke to pali :) mna zaujal ten nadpis,, mohol by byt aj "Mesiac ucty" ako taky, je jedno ktory a ku komu,,
hubata
@zolik : no predsa tá moja kde som sa narodila a prežila detstvo: horáreň Červený kríž medzi Malackami a Studienkou, ale akurát ju búrajú a dúfam že tadiaľ nepovedie diaľnica .......



 



TOPlist