Ježkovia.

jelenik - fotkajelenik, 24. novembra 2011
Aj kedˇsa zdá, že nadpis nesúvisí s jedlom, zistíte, že veru hej. Veď ja okrem varenia členom mojej rodinky nosím zhruba od apríla do konca októbra "večeru" ježkom do záhrady. Pri dvoch miskách sa niekedy tlačia aj piati pichľaví stravníci.A za podanie večere sa nám odmieňajú tak, že v našej záhrade takmer nenájdete slizkého bezdomčekoveho slimáka, ktorý robí veľké škody po všetkých okolitých záhradách. Pred 3 rokmi asi v polovici novembra prišiel večer syn z dvora so slovami:"máš na dvore malého ježka".Idem pozrieť a skutočne. No čo sním? Dala som ho do pivnice a na internete si hneď išla nájsť dáke múdrosti, ako zazimovať ježka. O dva dni sa však situácia zopakovala. Na dvore sa objavil daľší ježko, ktorý skončil tiež v pivnici. A tak sa naši ježkovia večer prebúdzali, vyšli po schodoch ku dverám a keď som začula buchoty s lopatkou, či metlou, ktoré boli za dverami, tak som vedela, ze si pýtaju večeru. Keď sa roztopil posledný sneh a záhrada začala voňať jarou, tak som ich vyniesla. Podrástli a predpokladám, že celé leto chodili každý večer k miske a potom po záhrade splácali opateru.
Minulý rok sa situácia zopakovala, len so smutným koncom. Ježko bol moc malý, nežral, ale sa uložil do krabice a spal. A už sa nezobudil.
Toto však nie je koniec môjho zážitku. Asi sa už rozchýrilo medzi ježmi, že poskytujem ubytovanie, lebo pred týždňom na obed vyjdem na dvor a pod orechom ježko, ktorý hľadal dačo pod zub, alebo čakal, kedy sa ukážem.
Takže v pivnici je opäť podnájomník, nocuje medzi hľuzami georgín a už pred 17 hod. čaká na večeru. Je dobrý jedák, miska je zakaždým prázdna, tak verím, že tento sa jari dožije.
A vďaka nim som získala nové prímenie. No predsa Ježková.
@zareaguj


Diskusia k článku

zuzliak
asi pridem na zazimovanie aj ja. Ja lubim jest vsetko, co nemusim varit, len asi zjem viac ako jezko :D
evanaaa
To je krásny príbeh, aj to, že si sa ujala takej peknej úlohy a postarala si sa ježkom o ubytovanie aj stravu. A títo milí nájomníci ti to aj zaplatili užitočným nájomným, želám, aby sa aj tento v zdraví dožil jari.
arasidka
A tak nám ešte zraď, po kom si dostala meno JELENIK:)))
jelenik
To vzniklo vymyslanim roznych podob mojho mena mojim drahym.Z Lenusky,Leninky, Lenik som bola aj Jelenik. No a pri Leninke sa stal z mojho draheho Lenin. Ved je moj, nie?
A vam, co ste mi pekne odpovedali dakujem.Zuzliak, aj by som Ta vzala na prezimovanie, ale varechacky by ostali smutne, keby si sa im do aprila neozvala.
hubata
... žeby po jelenici na umývanie okien?
Pekné čítanie, páči sa mi že sa staráš o ježkov, tí maličkí sú strašne zlatí, ani tak ešte nepichajú. Vidno dobré srdce a že máš rada prírodu, preto hneď vidíš čo alebo kto potrebuje tvoju pomoc. Pekné od teba.
kuchticka
Velmi mily clanok - vlastne SKUTOK, ze mas take pochopenie a cit s prirodou. Ja bych tiez potrebovala niekolko jezkov do nasej zahrady, lebo ti slizky navstevnici mi vsetko zozieraju.
marikafil
Aj ja by som potrebovala ježkov, pokojne by som im celú zimu varila, v lete by sa už uživili sami... akurát nemám pivnicu pod naším domčekom... Pekný článok:-)
jelenik
Dakujem za vase mile reakcie, je pravdou, ze neviem nechat bez povsimnutia kohokolvek, kto potrebuje pomoc.Predvcerom to bol smutnejsi zazitok. Isla som nasypat do krmidla vtacencom slnecnicu a vidim pricupenu macku, ktora sa chysta na skok v nasom pristresku. Co sa chystala chytit som nevidela, mysliac si, ze daku mys som zostala stat a ona skocila po sykorke. Po mojom skriknuti ju pustila, bola ranena, vzala som ju dnu, ticho lezala v mojej dlani, potom zostala v krabici. Vcera rano este zila, aj dobkala do mojho prsta, ale na obed... Napisem to takto: jej zranenia boli nezlucitelne so zivotom. Tak som ju poslala do vtacieho nebicka.
pacik
To je krásne... Aj nám sa potulujú po záhrade ježkovia, ale vždy stihnú zazimovať, keby nie, už viem kde pýtať radu :-)
tinca
milý článok aj pridané ohlasy:)
bozulka
Krásné Pani Ježková,takto sa starala o ježkov aj moja maminka a dokonca sa nechávali od nej aj "pohladiť".Tá druhá príhoda je smutná,ale taký je život !
zvoncek
Milá L"enuška, chvályhodné chovanie sa k "našej prírode", veď vďaka nej aj my tu máme miesto na zemi, pekné čítanie, Vďaka
sovka62
Pohladila si mi dušičku, teším sa z teba aj ježkov. Príroda vráti, čo do nej investujeme, len si to nie všetci uvedomujú.
A kŕmido daj sýkorkám tak, aby sa mačka k nemu nedostala. Ak nemáš ako, stačí použiť plastovú fľašu, prestrč cez ňu dve-tri paličky (aby si sýkorka mala kam sadnúť) a nad paličkou vyrež malý otvor (aby si mohla zobáčikom vyťahovať slnečnicu). Keď ju zavesíš na povraz ďalej od steny, mačka nemá šancu, hnusoba pahltná.
babidka
ake mile :-) aj my mame na zahrade jezka uz niekolko rokov .Nasi psi mu nedaju pokoj ale akosi mu to nevadi ...obcas ked v noci robia velky cirkus tak ho musim prelozit k susedovcom aby bol pokoj . Ale stale sa vrati...
douglas
SUPER!!! S manzelom sme na nasej prazskej zahrade postavili tuto jesen dva jezcie domceky. Vecer sme sli check-ovat a nasli sme jezcie-baby, zkoprnele od zimy! V okamihu bolo rozhodnute, ide domov k nam! Dostal meno ISAAC, je to jezci chlapec, druhu jezka vychodneho. Je to vdacny stravnik, miluje kuracie masko, macacie kapsicky, najradsej Whiskas, Opticat a Kitekat; susene jablcka a hrozienka. Od tej doby co sme si ho doniesli a odblsili, uz pekne povyrastol, ale zazimovat zatial sa mu nechce. Obcas to u nas doma pekne "vymaluje" a vtedy mu vravim Monet (ten tiez maloval prstami...). Nerobime si velke nadeje, pretoze vdaky sa od neho asi nedockame, je to trajda, no mozno nam na zahrade obcas spapa nejake tie slimaky. Na zaver verim, ze potesim vsetkych, ktori maju nejakeho toho bodlinaca v opatere doma, ci na zahrade:



jelenik
Dakujem za riadky douglas, veru taky jezko za zimu tiez premeni nasu pivnicu, ako si napisala je to "trajda" a tak su uz teraz igelity, ktore zakryvali hluzy georgin potrhane, lebo tam si totiz urobil spalnu, nuz a ked papa, tak aj kaka. Na jar pivnicu vycistime a hotovo. Ti dvaja jezkovia spred dvoch rokov boli po 2 mesiacoch celkom krotki, hladkala som ich a nebranili sa.Tento este uteka, ale uz som aj jemu pichliaciky pohladila. A vdacny stravnik je tiez.
douglas
@jelenik : Je pravda, ze je vela ludi, ktori sa o prirodu nezaujimaju...resp. nezaujima ich vobec nic a nie je to len touto zlozitou dobou (pretoze, podla mna, je kazda doba tazka)...ale, nastastie, je nas dost takych, ktorym osudy i tych najmensich tvoreckov nie su lahostajne a tak im aspon tou nasou verim, ze co najlepsou ludskou vedomostou, pomahame v nudzi. A ako vravim, na konci budeme mat vsetko zratane ~ i to dobre, i to zle.

Kedysi davno som citala vesely pribeh, kedy si rodina stavala dom a murar, ktory tam robil, sa pred pracou prezliekal a do topanok si dal ponozky, ktore mu zacali podivne miznut. Jeden den to vzal ako "vtip", ale druhy den sa proti znovu zmiznutym ponozkam ohradil a tak mu stavebnici dali svoje. Po dokonceni stavby nasli v stavebnom pristresku jezka a v pelechu mal natahane pary murarovych ponoziek. :) PS: Isaac miluje igelitky.
jelenik
@douglas : veru na konci bude vsetko zratane. No tieto pomahania vsak nerobime pre ten koniec, ale ako pises, ze nam nie je lahostajne, ako sa ludia spravaju k prirode, k okoliu... A ten "jezko-ponozkacik" bol vtipny.
Teraz som si spomenula na jednu prihodu s myskou.
Po smrti mamky sme do bytu, ktory po nej zostal chodili zhruba raz za mesiac. Skontrolovali, ci je vsetko v poriadku /obcas nebolo. Ked praskla trubka na WC a bola vytopena kupelna a v nadrzi voda bola zamrznuta... A tiez rozbite sklo na dverach a ukradnute babety nasich chlapcov a kluce od pivnice, garaze..No o tom nechcem pisat/. Po zime som pootvarala okna, nech sa vyvetra a tiez som isla prevetrat periny, ktore boli zastlane na posteliach. No a tam ma cakalo prekvapenie. Uprostred manzelskych posteli pekne myskine hniezdo. Rozhryzene navlecky pekne v strede, obilia za dobre tri hrste a tiez dve ponozky. Kde ich nasla a ako ich tam potvorka dopravila? Nuz cesta viedla cez dieru v stene do komory a tam nebol problem ponozku najst ponozky. Ale obilie? To sme nemali ziadne, takze vlacila hadam z pola.Bola usilovna a nasla si aj bezpecnu skrysu, ktoru sme jej vsak predsa odhalili.
Tak nech ziju nasi jezkovia, co miluju igelit. Zelam pekny den..
douglas
Ach myšky...ešte ako vysokoškoláčka v jednom zimnom semestri večer, pred najťažšou ročníkovou skúškou, hlava mi od učenia išla prasknúť, tak som sa šla pred spaním prejsť vonku a tu pod pouličnou lampou vidím dve šedé myšky ako veselo pištia a kĺzajú sa na ľade: jedna po brušku, druhá po chrbátiku a hneď vybehnú nahoru, znovu a znovu. Chytila som sa za hlavu a vravím si: "Mne už asi šibe!" Keď ma zbadali jedna utiekla a druhá robila mŕtvu. Keď som naspäť prechádzala okolo lampy, zostal po nich len vyšmýkaný asi 30cm dlhý pás na ľade...hmm... komu túto príhodu rozprávam, takmer každý sa ma opýta či myšky boli biele a koľko som mala promile v krvi. ;).
Taktiež si želám, aby všetci ježkovia bez úhony sa dočkali jara. Teraz nám za oknom šantia sýkorky, dnes priletela nová banda a tak uvidím, či 10kg slnečnicových semienok vystačí na celú zimu, ak nie - prikúpime. Všetko dobré!
janger
Aj my sme mali v zahradke jezkovsku rodinku. Ked sa k nam pristahovali, tak som parkrat pocula v zahrade cudne zvuky, fucanie, tak som pocuvala, rozmyslala, co to je, odkial to ide, ci to susedov psik tak fuci, alebo co...Az sme na to prisli, ze to su jezkovia. Su teda poriadne hlucni ;-))). Byvali za hustym krikom, nasa macka im to miesto prepustila, lebo predtym tam ona spavala....Ale potom sme prerabali zahradku a jezkovia uz viac neprisli, skoda...Sem tam som ho este videla prebehnut, ale uz sa teda odstahovali. Tu je inac kopu utulkov pre jezkov, aj pre zranenych jezkov. Pozrite si sem, aky zlaty malinky jezko:
 www.egelbescherming.nl
jelenik
@douglas
Chichi, odpovedam, lebo som sa na myskach zasmiala, ale niekomu je dopriate vidiet aj zabavky v zvieracom svete. Aj taki jezkovia su zabavni.Pozorujem ich cez leto, ked prichadzaju k miske a ako tam zvadzaju niekedy boje. Fukoty, odstrkovania.. A inokedy v klude chlipkaju aj traja z jednej misky.
A slnecnice potrebujem na zimu ovela viac. "Nasich" sykoriek a inych vtacat mame asi vela, lebo za zimu minieme okolo 50 kg. Uz je vrece nachystane. A na jar mame v zahrade plno slnecnic a maku, lebo sykorky zaseju.
@janger - jezko fuci, ale aj chrape ako dospely chlap. Raz ma veru poriadne vystrasilo chrapanie v nasej kolnicke, ked som vecer isla okolo. Az baterka a posila v podobe mamky nam ukazala toho spaca.
douglas
@jelenik : Dnes ráno som od sestry do mailovej schránky dostala tento odkaz:
 alik.idnes.cz/jak-nejlepe-ulozit-jezka-k-zimnimu-span...

Sú tam zaujímavé rady, ako na našich bodlináčov.
@janger : Viem dobre, ako na západe sú perfektne vybavené Pet Stores pre domácich mazlíčkov, tak aj pre wild animals...bohužial, tu je to po celé stáročia v plienkach. Pre Isaac-a som kontaktovala pani Dvorskú, ktorá zachránila/odchovala cca 4,500 ježkov a ľudia jej ich stále nosia...do tlf mi vravela, že žiadala o pridelenie dotácie na mačacie konzervy a úradníci sa na ňu dívali a teraz citujem jej slová: "Snáď jsi myslí, že ty konzervy žeru já!". Manžel je pracovne veľmi vyťažený a keď som zháňala ježčie domčeky na Netu, tak maximálne v Anglicku za 1,500.00CZK/ks plus doprava cca 2,500.00CZK (váha jedného domčeku okolo 7kg). Za tie ceny (!!!!)vykŕmime celú ježčiu a vtáčiu kolóniu, preto sme domčeky vyrobili...a pritom koľko ľudí v ČR a SR nemá prácu a stále si všetci dokola sťažujú...
janger
@douglas , tak ludi, ako je ta spominana pani Dvorska obdivujem! Tu su to vacsinou dobrovolnici, ktori pracuju v utulkoch, sanitkach pre zvierata...Pracuju bez akejkolvek odmeny. Fakt si zasluzia vsetci uctu! Moc je financovane sponzormi, prispevkami ludi, roznymi akciami...
@jelenik , pozorovat zvieratka je velmi zaujimave! Sledujem tak aj vtacikov v zahrade, normalne je vidiet, ktory ma aku 'povahu', ci je smely, bojazlivy a tak...
hubata
Som nadšená vašim prístupom k ježkom, ale istotne pomôžete zo srdca aj inému zvieratku. Veľmi pekná téma hlavne pred Vianocami: človek sa vie aj posťažovať aj povedať čo potrebuje, ale to zvieratko nie - len ticho trpí. Sú to tiež naši kamaráti, pochádzam z horárne a tak ku zvieratám mám veľmi vrelý vzťah.
Vďaka @jelenik za túto tému!
jelenik
@hubata
ďakujem, som rada, že vás tí "moji ježkovia" potešili. Je pravda, že ak treba, tak pomáham aj ostatným tvorom, čo však je úplne samozrejmé.
A sľúbila som, že budem písať ďaľšie zážitky a dáko nestíham. Asi ma múza ešte poriadne nekopla.



 



TOPlist