Food Fest 2010 tento víkend v Medickej záhrade!

sjuz - fotkasjuz, 11. júna 2010
Tento rok sa koná druhý ročník Food festu v BA, v Medickej.
V 1. ročníku sa pred vyše 8000 návštevníkmi predstavilo 25 najlepších
slovenských prémiových a tematických reštaurácii a ich gurmánske špeciality, svoje umenie predviedlo 60 slovenských kuchárov a vyše 20 zahraničných
. Druhý ročník nadviaže na všetko dobré z prvého
a organizátori okrem toho pripravili aj niekoľko noviniek
. Okrem zmeny dejiska pozvali aj reštaurácie
z iných regiónov, než len zo západného Slovenska.

Účasť zatiaľ potvrdilo 25 reštaurácií. Zúčastnia sa na ňom dve dvojvidličkové a tri jednovidličkové reštaurácie ocenené gastronomickým sprievodcom Gurmán na Slovensku, šesť reštaurácii roka z posledných štyroch rokov, prídu aj traja kuchári roka
a dvaja somelieri roka na Slovensku. V Chefs live cooking aréne predvedú svoje umenie šéfkuchári ocenení Michelinom - Roland Trettl z Rakúska, Fiorella Mattuci z Talianska, ale aj šéfkuchári z Malajzie, zo Srí Lanky, Španielska, z Česka, Maďarska, Talianska, Nemecka, Rakúska a zo Slovenska.

Novinkou podujatia bude aj Trhovisko, kde sa predstavia menší producenti medu, medoviny a potravinárskych produktov
. Stan regionálnych chutí zase odprezentuje regionálne špeciality a recepty
z celého Slovenska, Vínny stan predstaví slovenských vinárov v priereze od malých až po tých najväčších.

Takže už viem, čo budem robiť cez víkend:) Potom podám hlásenie:))

Tu sú všetky informácie:
 www.bratislavafoodfest.sk

@zareaguj


Diskusia k článku

jezibabka1
@sjuz už Ťa vidím, ako budeš v 7 nebi:)))) ja sa akurát chystám na "Gazdovský dvor" u nás na Jazere, majú tam predávať produkty od prvovýrobcov, tak sa teším, že si kúpim niečo dobré domáce:) Tebe prajem lepší zážitok, ako s rybacinky, teším sa na Tvoj koment a keď to aj u nás bude fajn, tak dám vedieť:)))
gittka
@sjuz ,ty sa máš.ja som celý víkend v robote.a to komplet od rána do večera.už teraz sa nemôžem dočkať.ale tebe želám krásny zážitok.a nezabudni sa podeliť so zážitkami.v dobrom ti závidím!!!
sjuz
jezibabka - aj mna vezmi....:)), potom napíš, k čomu odbrému si prišla:)!
gittka - to ti nezávidím....tú prácu, uf, a v takom teple! Poznám - keď som esšte pracovala v nemocnici - mávala som 32-ky v kuse...fuška.
zdezda
:-) sjuz, aj ja sa zajtra chystám do Medickej, bola som aj na rybacej polievke, tiež som nemala z toho podujatia dobrý dojem, pripadalo mi to tam skôr ako predvolebné matiné:-(, no tento víkend to bude o 100% lepšie, lebo potvrdení účastníci = perfektná úroveň, už sa teším, no bude horúco, nielen kuchárom:-)))
stefanm
...nooo.U nás sa idú cez víkend likvidovať škody po záplavách na záhradke.Variť tam budem "ja" (ešte neodceneny Michelinom) -stefanm z Prešova.A potom pôjdeme voliť!!!Takže tento (2.) ročník vynechám a možno o rok ....ale prajem každému čo tam bude pekné zážitky a informujte nás!!!
jezibabka1
@stefanm alias Michelin, pri tejto ťažkej práci - všetkým prajem veľa síl a slnečného počasia - je kuchár členom záchranárskeho zboru.
tinca
@sjuz budem na teba myslieť,keď budem preglgať ATB, že ty máš niečo lepšie. Len aby tá organizácia nedopadla tak ako na Food festivale,radšej si pribaľ nejaký príbor a koreniny.
frezia68
Už teraz sa teším na ohodnotenie toho ( verím,že krásneho ) zážitku,tak príjemný deň a degustáciu :-))))
sovka62
Skúsim presvedčiť svoju krajšiu polovičku a zúčastniť sa tiež.
evas13
Ráno, ako som to videla v Teleráne, som si priala, aby som sa tohto festivalu mohla zúčastniť a nevedela som, že by tam mali byť aj iné varecháčky a teraz sa až teším, že by sme sa znovu stretli. Teším sa.
sjuz
kočky - asi sa stretnete bezo mňa, pretože ja tam idem až v nedeľu...tak privítam aj vaše postrehy a komenty do tejto témy:)
Zajtra ráno odvolíme a ideme sa kúpať do Lipótu:) V nedeľu už by malo byť chladnejšie, a dúfam tiež, že na feste nie chudobnejšie....!
zdezda
O.K. sjuz, tak aj pôjdem až v nedľu, možno sa opäť uvidíme:-)))
tinca
@sjuz @zdezda @evas a ďalšie blaváčky sa vám žije, my musíme len kruto a ticho závidieť /to myslím žartom, ale v kutiku duše...:-) Tak pekné zážitky a podať správu varecháčom zo služobky! vy tam z pozície varechy budete služobne okukávať námety.
honestka
Sjuz, dakujem, ze si to uviedla tu, napaprila som mojich v okoli0 nevedeli o tom a budu vraj na mna mysliet pri preglgani pochutok... takze majte krasny cas...
zdezda
:-((( ja som sa tam nakoniec nedostala, moji milí, zmenili plán, no dúfam, že sjuz bude podrobne informovať :-)
elmer
no ja neviem, ja mam osobne z foodfestu dost zmiesane pocity...hlavne ma DOST sklamalo, ze restauracie, ktore boli uvedene na stranke sa Food festu, a na ktore som sa v podstate najviac tesil, sa vobec nezucastnili (napr. : Liviano, Aucafe, Parcafe, Flowers, Grandhotel Praha...). Pride mi to od organizatorov dost...hmmm, ako to slusne nazvat...Netaktne, ze neinformovali aspon prostrednictvom webovej stranky, ze uvedene restauracie na Food feste nenajdeme. Keby som tam totiz isiel vylucne kvoli nim, bol by som asi poriadne sklamany.
Co sa tyka samotneho festivalu, myslim, ze priestor bol zvoleny celkom vhodne, mne osobne sa to pacilo. Pre mna osobne najvacsie sklamanie : sushi :-) Nehovorim, ze Osaka ho robila zle, no predtym som sushi nejedol a asi som od toho cakal nieco ine. Jedlo nebolo zle, no mna osobne nic tak strasne nenadchlo, ze by som kvoli tomu musel hned na druhy den utekat do tej ktorej restauracie...Ale to je len moj nazor, rad si vypocujem ine :-)
sjuz
Takže - dostala som sa tam až v nedeľu - a potom som doma mala kopec práce, na noťas som teda nedostala vôbec.
Vybrali sme sa okolo 11 doobeda, pretože kvoli žehleniu atď som potrebovala byť doma skôr, ako večer:)
Základ bol ten istý, ako na hrade - pri vstupe sa kúpili lístky - 1ks - 1 EURO, plus vstupné 4 Eurá. Vidlička záloha 1 Euro. Mohli ste si požičať aj deku za zálohu Eur. Na osobu ste vyfasovali aj dve drevené korálky:), ktoré ste potom vhodili tomu, u koho Vám najviac chutilo. Musím povedať, že som celkom mala problém s tým, že mi ich nechceli dať viac... :))
Inak, celé to pôsobilo oveľa príjemnejšie, ako na Hrade - viac priestoru, aj krajšie prostredie. Medická záhrada ponúka možnosti posedenia na lavičkách aj na trávniku. Pozdĺž chodníkov boli očíslované stánky aj s názvom reštaurácie, ktorá ponúkala pochúťky. Jedlá opäť na malých tanierikoch, ako na hrade, stáli od 1 do 5 kupónov, čo sa celkom dalo. Nápoje boli všetky za 1 kupón.
Na začiatok sme ochutnali - ja - čerstvú ústricu s čili omáčkou a citrónom, manžel oproti v stánku reštaurácie Leberfinger rebierka, ktoré si od neho na konci vyslúžili jednu korálku:) Boli ozaj veľmi chutné.
Na ústrici sa pokaziť nič nedá, takže korálku nedostala. V tom mi zavanula do nosa mádherná vôňa indickej reštaurácie, kde jedlo pripravovali indovia - ledva vedeli po slovensky, ale boli strašne milí:) - a keď som videla cibuľovú pakoru, hneď sa potešili, že to poznám :)). Dala som si niečo kuracie s ryžou :) , a nejaké kuracie kúsočky obalené vo veľmi pikantnom korení s čerstvou cibuľou. Obe jedlá boli vynikajúce -samozrejme, jedna korálka na konci našej ochutnávky putovala k nim. A tá ich úprimná radosť a vďačnosť ma len utvrdili v tom, že som sa rozhodla správne:)
Ďalší stánok bola Kubánska reštaurácia. Ponúkali tortillu, nejakú sladkosť - čo am veľmi neoslovia - snažila som si vyberať si jedlá zaujímave, s novými chuťami. Tak som sa rozhodla ako milovníčka ostrého pre vyprážané habanero, plnené fazuľovou pastou so syrom. Mňam - len na mňa málo štipľavá :))
Bola aj stánok El gaucho - tam sme si nedali nič - robili steaky, klobásky. Vedľa stánok s kačacími špecialitami - ponúkali menu za 5 kupónov - kačacia terina s čučoriedkovou omáčkou na toaste, kačacia rolka s nejakou omáčkou, a pomarančový dezert. Veľmi ma tie chute neočarili, aj keď názvy sú lákavé....:)
Na koniec sme ochutnali jelenie carpaccio na šaláte s višňovou omáčkou, jelení steak s brusnicovou a smotanovou omáčkou a karlovarskou knedľou s hubami, zemiakové šialence s jeleňou klobáskou, čerstvým chrenom a cviklovou penou. Tieto jedlá si vyslúžili od nás korálky. Mäsko bolo úžasné, krásne sa snúbilo s jemnými omáčkami a knedľou. Carpaccio o nič nezaostávalo za hlavným jedlom, a zemiakové šialence s kobáskou - jednoducho krása.
Na koniec nám zostal jeden kupón, tak sme to spláchli veľkým chladeným:)
Príjemne strávený čas v peknom prostredí - s výbornými špecialitami.
Akurát ten Emanuelle mi tam chýbal.....:))
Stánkov bolo už pomenej, v sobotu to mohlo byť lepšie, ale vôbec neľutujem.
Na pódiu prebiehala kuchárska šou - ľudia sedeli na stoličkách a na trávniku v chládku a sledovali. Ozaj príjemne strávený čas.
teším sa na ďalší ročník:)
sjuz
elmer - tiež som nemala pocit, že musím utekať do reštaurácie dať si ich jedlo - bolo to skôr o príjemne strávenom čase s ochutnávkou špecialít - môj pohľad. Ja mám osobne dve - tri reštaurácie, ktoré ma nikdy nesklamali, a kde viem, že dostanem vždy kvalitu, ktorá chutí. Viac krát sa mi totiž stalo, že mi nechutilo - tak ma veľmi nebaví už riskovať. Predsa - doma si navarím podľa chuti:)
tinca
@elmer a @sjuz ďakujeme pekné čítanie hovoríš sjuz, že na vareche sme neni o nič horší, máme tu aj medzinárodnú kuchyňu s krásnymi fotkami, ale viem ide o pekne strávený deň.
2010
elmer, ja by som si osobne nikdy nekupil sushi ked je teplota cez 30C a este nie na festivale kde su polne podmienky.
chorvatka
Ochutnal niekto z vas i to slovenské ruzové vino,co bolo odmenené zlatou medailou na Vinaliach 2010 v Parizi ?
Co ma najviac mrzi ,je vlastne fakt, ze vsetko sa vyjadruje v Anglictine, je naozaj ta nasa krasna slovencina tak chudobna alebo je to skor prejav snobizmu ci mindrak malého naroda ?
Kto mi na to odpovie ???
tinca
ja sa pridávam k @chorvatka tiež by som poprosila, tam kde máme v krásnej slovenčine výraz, tak ho použime a nie anglický, je tu veľa ľudí, starších, ktorí sa angličtinu neučili, ale mladšie ročníky to berú ako samozrejmosť. V robote je tiež veľa vecí v angl.,ale na jazyk nestačia rýchlokurzy a pred dôchodkom sa už trápiť nebudem. A vari nechceme,aby 60-65 r. varecháčka sedela pri PC so slovníkom, alebo surfovala v prekladači. Myslím to v dobrom,takže žiadne rýpanie.
chorvatka
Ani ja nechcem rypat, pracovala som 30 rokov ako prekladtelka-tlmocnicka francuzstiny-slovenciny-cestiny a rustiny. Moja firma postavila hotel FORUM a hotel DANUBE v Bratislave tak viem o com hovorim. Jazyk vlastne svedci o kulture naroda, keby Stur cital, co sa dne pise, urcite by z toho dostal mrtvicku. Kolko usilia tito narodovci vynalozili na uzakonenie slovenciny a my takto po nej sliapeme ?
sjuz
chorvatka - máš na mysli Cabernet Rose Mrva a Stanko? Máme doma 3 flaše. Je vynikajúci. Pijeme len slovenskú produkciu, pretože si myslím, že aj na Slovensku už vieme robiť výnimočné vína...Navyše nám slovenské vína veľmi chutia.
Čo máš konkrétne na mysli tou slovenčinou? Terina, Carpaccio...a pod. kulinárskee výrazy? Ak to, tak môj názor, je že napr. pod názvom terrina hneď viem, čo to znamená - že je to určitým spôsobom pripravená paštéta - pena...ak by som mala všetko okolo toho vypisovať v slovenčine - je to na dlhšie, a u nás nie je slovo, ktoré vystihuje postup prípravy zároveň s výsledkom. A carpaccio tak isto. Takýchto kulinárksych výrazov je oveľa viac, a kto pozná kuchárske postupy a špeciality vie, že sú to medzinárodné výrazy - ktoré hneď povedia, o čo presne ide. Žiaľ, slovenčina nemá takéto slová - sú jazyky, ktoré majú omnoho bohatšiu zásobu rôznych odtienkov, výrazov...napr. čestina nám najbližšia. A vôbec si nemyslím, že je to prejav snobizmu , už len pre vyššie uvedené, ani to, že by Štúrovci dostali mŕtvicu:) - doba ide dopredu, slovenčinu si treba však držať, ale môj názor je, že podaktoré výrazy sa proste v slovenčine nenahradíš jednoslovným výrazom:)
2010 - na tomto feste nevyzeralo sushi veľmi dobre, ale na hrade bolo super. Priamo ste videli, ako ho japonci pripravovali. Suroviny boli čerstvé, a k príprave sushi zasa až tak veľa špeciálnych potrieb netreba - dá sa podľa mňa pekne zvládnuť aj v stánku na gastro festivale :)
chorvatka
Ano, citala som, ze ide o ruzové vino Cabernet Sauvignon od Mrvu a Stanka. Klobuk dolu uz peknych par rokov i Slovensko doraba velmi kvalitné vina. Skoda, ze ich tu vo Francii nie je dostat.

Nie, nejde mi o vyrazy ako Carpaccio (len pre zaujimavost :bol to maliar, ktory vo svojich obrazoch pouzival velmi vela cervenych prvkov), gulas, tempura, sofritto ci sushi. Ved ani halusky a nocky (do talianciny prepisané "gnocchi"), ktoré do Talianska priniesli Kelti z nasho uzemia pri najazdoch, sa v cudzine neprekladaju, ale opisuju sa niekolkymi slovami. To je v poraidku; ide mi o nazov celej akcie FOOD FEST. Ved my na to mame predsa slova : gastro festival je jednym z nich. A pre gurmanov ci fajnsmekrov mame slovo "labuznik" odvodené z francuzskeho slova "la bouche" cize usta. No len si treba trosku polamat so slovami hlavu a hned sa najde dajaké kratke a vystizne pomenovanie. Co myslite ???
polievka51
To Rose od Mrvu som nedavno kupila v darcekovej debnicke s dalsimi piatimi vinami a bolo perfektne. Tusim ho este predavaju na evinoteke.



 



TOPlist