V 1. ročníku sa pred vyše 8000 návštevníkmi predstavilo 25 najlepších
slovenských prémiových a tematických reštaurácii a ich gurmánske špeciality, svoje umenie predviedlo 60 slovenských kuchárov a vyše 20 zahraničných
. Druhý ročník nadviaže na všetko dobré z prvého
a organizátori okrem toho pripravili aj niekoľko noviniek
. Okrem zmeny dejiska pozvali aj reštaurácie
z iných regiónov, než len zo západného Slovenska.
Účasť zatiaľ potvrdilo 25 reštaurácií. Zúčastnia sa na ňom dve dvojvidličkové a tri jednovidličkové reštaurácie ocenené gastronomickým sprievodcom Gurmán na Slovensku, šesť reštaurácii roka z posledných štyroch rokov, prídu aj traja kuchári roka
a dvaja somelieri roka na Slovensku. V Chefs live cooking aréne predvedú svoje umenie šéfkuchári ocenení Michelinom - Roland Trettl z Rakúska, Fiorella Mattuci z Talianska, ale aj šéfkuchári z Malajzie, zo Srí Lanky, Španielska, z Česka, Maďarska, Talianska, Nemecka, Rakúska a zo Slovenska.
Novinkou podujatia bude aj Trhovisko, kde sa predstavia menší producenti medu, medoviny a potravinárskych produktov
. Stan regionálnych chutí zase odprezentuje regionálne špeciality a recepty
z celého Slovenska, Vínny stan predstaví slovenských vinárov v priereze od malých až po tých najväčších.
Takže už viem, čo budem robiť cez víkend:) Potom podám hlásenie:))
Tu sú všetky informácie:
www.bratislavafoodfest.sk
gittka - to ti nezávidím....tú prácu, uf, a v takom teple! Poznám - keď som esšte pracovala v nemocnici - mávala som 32-ky v kuse...fuška.
Zajtra ráno odvolíme a ideme sa kúpať do Lipótu:) V nedeľu už by malo byť chladnejšie, a dúfam tiež, že na feste nie chudobnejšie....!
Co sa tyka samotneho festivalu, myslim, ze priestor bol zvoleny celkom vhodne, mne osobne sa to pacilo. Pre mna osobne najvacsie sklamanie : sushi :-) Nehovorim, ze Osaka ho robila zle, no predtym som sushi nejedol a asi som od toho cakal nieco ine. Jedlo nebolo zle, no mna osobne nic tak strasne nenadchlo, ze by som kvoli tomu musel hned na druhy den utekat do tej ktorej restauracie...Ale to je len moj nazor, rad si vypocujem ine :-)
Vybrali sme sa okolo 11 doobeda, pretože kvoli žehleniu atď som potrebovala byť doma skôr, ako večer:)
Základ bol ten istý, ako na hrade - pri vstupe sa kúpili lístky - 1ks - 1 EURO, plus vstupné 4 Eurá. Vidlička záloha 1 Euro. Mohli ste si požičať aj deku za zálohu Eur. Na osobu ste vyfasovali aj dve drevené korálky:), ktoré ste potom vhodili tomu, u koho Vám najviac chutilo. Musím povedať, že som celkom mala problém s tým, že mi ich nechceli dať viac... :))
Inak, celé to pôsobilo oveľa príjemnejšie, ako na Hrade - viac priestoru, aj krajšie prostredie. Medická záhrada ponúka možnosti posedenia na lavičkách aj na trávniku. Pozdĺž chodníkov boli očíslované stánky aj s názvom reštaurácie, ktorá ponúkala pochúťky. Jedlá opäť na malých tanierikoch, ako na hrade, stáli od 1 do 5 kupónov, čo sa celkom dalo. Nápoje boli všetky za 1 kupón.
Na začiatok sme ochutnali - ja - čerstvú ústricu s čili omáčkou a citrónom, manžel oproti v stánku reštaurácie Leberfinger rebierka, ktoré si od neho na konci vyslúžili jednu korálku:) Boli ozaj veľmi chutné.
Na ústrici sa pokaziť nič nedá, takže korálku nedostala. V tom mi zavanula do nosa mádherná vôňa indickej reštaurácie, kde jedlo pripravovali indovia - ledva vedeli po slovensky, ale boli strašne milí:) - a keď som videla cibuľovú pakoru, hneď sa potešili, že to poznám :)). Dala som si niečo kuracie s ryžou :) , a nejaké kuracie kúsočky obalené vo veľmi pikantnom korení s čerstvou cibuľou. Obe jedlá boli vynikajúce -samozrejme, jedna korálka na konci našej ochutnávky putovala k nim. A tá ich úprimná radosť a vďačnosť ma len utvrdili v tom, že som sa rozhodla správne:)
Ďalší stánok bola Kubánska reštaurácia. Ponúkali tortillu, nejakú sladkosť - čo am veľmi neoslovia - snažila som si vyberať si jedlá zaujímave, s novými chuťami. Tak som sa rozhodla ako milovníčka ostrého pre vyprážané habanero, plnené fazuľovou pastou so syrom. Mňam - len na mňa málo štipľavá :))
Bola aj stánok El gaucho - tam sme si nedali nič - robili steaky, klobásky. Vedľa stánok s kačacími špecialitami - ponúkali menu za 5 kupónov - kačacia terina s čučoriedkovou omáčkou na toaste, kačacia rolka s nejakou omáčkou, a pomarančový dezert. Veľmi ma tie chute neočarili, aj keď názvy sú lákavé....:)
Na koniec sme ochutnali jelenie carpaccio na šaláte s višňovou omáčkou, jelení steak s brusnicovou a smotanovou omáčkou a karlovarskou knedľou s hubami, zemiakové šialence s jeleňou klobáskou, čerstvým chrenom a cviklovou penou. Tieto jedlá si vyslúžili od nás korálky. Mäsko bolo úžasné, krásne sa snúbilo s jemnými omáčkami a knedľou. Carpaccio o nič nezaostávalo za hlavným jedlom, a zemiakové šialence s kobáskou - jednoducho krása.
Na koniec nám zostal jeden kupón, tak sme to spláchli veľkým chladeným:)
Príjemne strávený čas v peknom prostredí - s výbornými špecialitami.
Akurát ten Emanuelle mi tam chýbal.....:))
Stánkov bolo už pomenej, v sobotu to mohlo byť lepšie, ale vôbec neľutujem.
Na pódiu prebiehala kuchárska šou - ľudia sedeli na stoličkách a na trávniku v chládku a sledovali. Ozaj príjemne strávený čas.
teším sa na ďalší ročník:)
Co ma najviac mrzi ,je vlastne fakt, ze vsetko sa vyjadruje v Anglictine, je naozaj ta nasa krasna slovencina tak chudobna alebo je to skor prejav snobizmu ci mindrak malého naroda ?
Kto mi na to odpovie ???
Čo máš konkrétne na mysli tou slovenčinou? Terina, Carpaccio...a pod. kulinárskee výrazy? Ak to, tak môj názor, je že napr. pod názvom terrina hneď viem, čo to znamená - že je to určitým spôsobom pripravená paštéta - pena...ak by som mala všetko okolo toho vypisovať v slovenčine - je to na dlhšie, a u nás nie je slovo, ktoré vystihuje postup prípravy zároveň s výsledkom. A carpaccio tak isto. Takýchto kulinárksych výrazov je oveľa viac, a kto pozná kuchárske postupy a špeciality vie, že sú to medzinárodné výrazy - ktoré hneď povedia, o čo presne ide. Žiaľ, slovenčina nemá takéto slová - sú jazyky, ktoré majú omnoho bohatšiu zásobu rôznych odtienkov, výrazov...napr. čestina nám najbližšia. A vôbec si nemyslím, že je to prejav snobizmu , už len pre vyššie uvedené, ani to, že by Štúrovci dostali mŕtvicu:) - doba ide dopredu, slovenčinu si treba však držať, ale môj názor je, že podaktoré výrazy sa proste v slovenčine nenahradíš jednoslovným výrazom:)
2010 - na tomto feste nevyzeralo sushi veľmi dobre, ale na hrade bolo super. Priamo ste videli, ako ho japonci pripravovali. Suroviny boli čerstvé, a k príprave sushi zasa až tak veľa špeciálnych potrieb netreba - dá sa podľa mňa pekne zvládnuť aj v stánku na gastro festivale :)
Nie, nejde mi o vyrazy ako Carpaccio (len pre zaujimavost :bol to maliar, ktory vo svojich obrazoch pouzival velmi vela cervenych prvkov), gulas, tempura, sofritto ci sushi. Ved ani halusky a nocky (do talianciny prepisané "gnocchi"), ktoré do Talianska priniesli Kelti z nasho uzemia pri najazdoch, sa v cudzine neprekladaju, ale opisuju sa niekolkymi slovami. To je v poraidku; ide mi o nazov celej akcie FOOD FEST. Ved my na to mame predsa slova : gastro festival je jednym z nich. A pre gurmanov ci fajnsmekrov mame slovo "labuznik" odvodené z francuzskeho slova "la bouche" cize usta. No len si treba trosku polamat so slovami hlavu a hned sa najde dajaké kratke a vystizne pomenovanie. Co myslite ???