Dve tváre.

pavelnemecko - bez fotkypavelnemecko, 25. apríla 2015
Ahojte milí Varecháči.Chcel by som sa podeliť a ukázať Vám aj trošku inú tvár Nemecka.Ale poďme na to.
Onehdy dávno/tesne po revolúcii/som sa velice vystrojil do Nemecka zarobiť trošku viacej peňazí/nebolo to len o peniazoch,ale aj o spoznávaní/.Cez jedného známeho som si našiel prácu/on mi našiel prácu/blízko Passau/.Dostal som sa do jednej bohatej a veľmi vplyvnej rodiny.V tej dobe bolo možné vybaviť si legálne prácu na tri mesiace s podmienkou prechodného cezhraničného kontaktu.
Takže moja cesta smerovala najpr do Čiech a v prvom penzióne mi vystavili doklad o prech.pobyte./To akože,aby som denne dochádzal domov/.Toľko na úvod.Keď som konečne na mojej dýchavičnej škodovke dorazil na miesto určenia,čo v tej dobe nebolo také jednduché/nebola navigácia,len mapy/,tak som pred bránou pohladkal volant môjho približovadla a povedal len jedno.Ďakujem.
V uvedenej rodine som pracoval ako Hausmajster/to je ich názov,u nás je to každý chlap na dedine/.Bolo tam neskutočne krásne a neskutočne veľa práce.Okolie bolo trošku zanedbané.Po prvom týždni bohatej náplni práce a bohatej konverzácii/rukonožné esperanto/sme sa všetci v nedeľu vybrali na obed do jednej vychýrenej a drahej reštaurácie.Šli sme dvomi autami,bolo nás sedem.Trošku sa chceli popýšiť svojim bohatstvom predomnou.
Samozrejme prečo nie?Nebudem sa rozpisovať o spôsoboch obsluhy a úrovne,ale paráda.
Nafasoval som jedálny lístok a pozeral som čo si dám.Nebolo to až také jednoduché,lebo som to nechcel preberať s čašníkom rukonožným esperantom./Mohli by potiažne zavolať na mňa tých pánov v bielych plášťoch/.
Ale kultivovaná hostiteľka zbadala na mne moje rozpaky/hoci som snažil tváriť múdro/a zachránila ma.Objednala aj za mňa.Medzitým sme popíjali pivko a tlačili predjedlá./nie jedno/.
Samé dobré veci.Asi za dvadsať minút sa z lietacích dverí vyrútila horda čašníkov sťaby prepadové komando a s príslovečnou nemeckou prísnosťou a vážnosťou sa rútili k nám.Ja som si myslel,že to množstvo tanierov je určené pre celú reštauráciu a iba od nás začínajú.Ale opak bol pravdou.Predomnou pristál tak veľký elipsovitý tanier/u nás menu pre štyri osoby/,že som to musel až predýchať.Z toho UFA na mňa pozeralo trio vyprážaných rezňov a bohatá nádielka zeleniny.Druhé UFO pristálo pri väčšom bratovi.Plné opekaných a varených zemiakov.Aby toho nebolo dosť,tak miska,čo mi šikovne jeden čašník prepašoval/v čase môjho čudovania/bolo toľko zeleniny,že som ostal v nemom úžase.Ostatný stolovníci už veselo konzumovali a ja som rozmýšľal,či to mám stravu na celý týždeň,alebo mi tu dohodili nejakú prácu a chceli si ma uctiť.Asi po pol hodine dlávenia/inak sa to nedá nazvať/,som jednoznačne rezignoval a z taniera na mňa pozeral ešte jeden šnicel a kopa zemiakových kamarátov.Zelenina už začínala aj vädnúť pri mojej bezmocnosti snažiť sa všetko skonzumovať.Moja príjemná hostiteľka niečo povedala čašníkovi.Bál som sa,že mi odoberú moje UFA.A bola to pravda.Odobrali.Nechceli by ste vidieť /moju skrivenú tvár/od nešťastia.Tak sme pochodili všetci stolovníci.Tým zostalo ešte viac.Ako pravý Slovák-hotová pohroma.Keby boli trošku počkali,mohol som si gate povoliť,zapiť pivkom a bol by som pokračoval.Nie.Konečne doniesli dezert.Ten som z mrzutosťou urazeného dieťaťa zjedol.A bolo po obede.Ako prebiehal proces platenia neviem,lebo som nevidel dobre cez tlačiace sa slzy.Po presune do základného tábora/akože domov/som rukonožne poďakoval za obed.Ale to neni všetko.
Na večeru sme sa stretli na terase a čo som nevidel.Môj šnicel a zemiaky trónili na mojom mieste.Ostatní to isté.S chuťou leva som to upratal s úsmevom na tvári do seba.Moja hostiteľka v reštaurácii povedala zabaliť,veď doma máme psov.
Ja som sa po večeri prechádzal po záhrade a hľadal som tých psov.Ale nikde.
Aj to sú dve tváre.Je to pohľad na bohatých a zároveň šetrných ľudí.Jedno viem iste.Bohatý sú preto bohatý,lebo sú šetrný.
Dúfam,že ste sa trošku pobavili a niekedy na budúce.
Pavelnemecko.
@zareaguj


Diskusia k článku

mariamka
:)) skvele citanie) zazitok z prvej ruky, nie nadarmo sa vravi "za korunu aj koleno vrtat" inak, uz aj u nas sa bali :)
elixir
Musím potvrdiť, tiež si moji známi tu nechávajú všetko zabaliť, dokonca doma aj zamrazia, keď je toho viac. :)
marianne
:-D dobre sa to číta, rukonožné esperanto, to si musím zapamätať:-) ..inak poznam jednu reštiku Harley sa volá po ceste na Martin, tam podávajú takú porciu tiramisu, že to nie je v ľudských silách zjesť,aj môj muž sa pri nej zapotil a to je čo povedať, on s mega porciami nemá problém a asi to obsluhujúci vedia ,lebo hneď majú už prichystané krabičky na balenie, celkovo tie porcie su tam mega..
pavelnemecko
marianne vďaka Ti za komentár.Prvé lastovičky a myslím,že nie posledné.
Držím palce Slovensku.
Pavelnemecko.
janger
@pavelnemecko , zrejme ziadala ta pani "doggybag", to ani nie ze pre psa, ale tak sa to vola...Musim povedat, ze sa to cim viac udomacnuje aj tu. Restauracie maju na to aj specialne balenia, krabicky a tak....A dokonca sa to aj propaguje, pretoze sa strasne mrha jedlom. Takze preco nie? Obrovske mnozstva dobreho jedla idu do kosa. Len este stale je to niektorym ludom trochu trapne si to v restauracii pytat, alebo ani o tej moznosti nevedia... A niektore restauracie to nechcu robit, pretoze sa boja, ze ludia budu jedlo dlho skladovat mimo chladnicky, zle to prihreju a pod. a potom bude restauracia zazalovana, ze ludia ochoreju....
evanaaa
@pavelnemecko , okrem varenia si jedinečný aj v písaní príbehov, ver, aj som sa smiala na tvojom vtipnom podaní, mal by si pridávať viac tvojich zážitkov, ja som si ale domyslela, že vám to zabalia, lebo som už o takom počula. Ja osobne skúsenosti s tým nemám, do reštaurácií nechodím, ale prečo nie, ak si to niekto zaplatí, tak je to jeho, hanba, nehanba. A ako sa zdá, podľa ostatných , uvedomujú si to už aj u nás, inak by si to odniesli sami domov ( personál).
kukulienka71
super si to napísal! prosím ťa, pridávaj svoje zážitky, fakt je to zábavné a to sa ja na hocičom nezasmejem! Má to hlavu aj pätu, zápletku aj vyvrcholenie, téma o jedle, pravdivý príbeh, čo viac si želať?:-)) Som rada, že si prišiel medzi nás.
pavelnemecko
Ahojte moji milí,nebudem menovať komentátorov,bolo by to zdĺhavé.Ale moc ďakujem!Pozor!Vás dnešnú dobu napadlo,asi im to zabalia.Ale má to jeden smiešny malý háčik.Písal sa rok 1991.Kto v tej dobe o niečom takom sníval.Ja určite nie.Dnes je to úplné bežné a dal by som si zabaliť aj tú servírku.Mnohí z Vás sú neskôr narodení a pre Vás je to bežná vec.To len na uzrozumenie.Pá-Pá pavelnemecko.
rea1
:-)) dobre som sa zabavila, pekne píšeš. :-)) nechať si v reštike zabaliť - v 1991-om naozaj musel slovenský chlapec pozerať ako Puk. (nie aby si sa urazil, prosííím!).
v bratislave na trhovisku na miletičke je jeden stánok, volá sa Mňamky u Alenky. neviem, kto je dotyčná predmetná Alenka, lebo každý hovorí len, že sa ide najesť k Ďusimu. to je majiteľ. varia tam - áno, ja viem, trhovisko, väčšina ľudí asi ohrnie nos - ale varia tam nepredstaviteľne dobre, na objednávku, lebo je to maličká prevádzka ... to je jedno, ale robia tam také porcie, že si ľudia bežne pýtajú "polovičný rezeň, polovičné bryndzáky", a tak. a celú porciu "Alenkino tajomstvo" nedokázal zjesť ani synov dvojmetrový a metrákový kolega, do ktorého všetko padá ako do bezodnej studne. tiež som tam videla postarších zákazníkov, ktorí si kľudne vypýtali "rezeň so šalátom - polovicu na tanier a polovicu zabaliť", lebo ten rezeň, to sú dva veľké alebo tri menšie šnicle.
píš ešte, páči sa mi to. :-)
pavelnemecko
Moja milá rea.Nepatrí sa pýtať na vek,ale si asi mladšia.Máš pravdu 100 %-tnú.A v Bratislave som študoval a viem čo je to miletička,veľká tržnica-centrálne atď.Zbožňujem tieto podniky.Dokonca vepřo,knedlo,zelí som jedol v Žiline na stanici a bolo najlepšie.A tá múková kapusta-super.A nie neurazila si ma,práve si to nazvala lepšie ako ja a pravým menom.Ďakujem Ti za príspevok.Pá.Pá.
rea1
@pavelnemecko - juj, či si len zlatý, že mladšia! :-)))) som ja, chlapče môj, staršia od teba, v profile mám uvedený skutočný vek, len som sa dušou zasekla niekde okolo dvadsiatky - a tak to občas aj vyzerá. báječný, snáď najlepší v celom meste, vysmážaný syr s tatarkou a hranolkami, predávali v mojich stredoškolských časoch v hnusnej, zadymenej a zapľuvanej reštaurácii na bratislavskej Hlavnej stanici za 12.- káčées. ochotne sme tam naň chodili, po obede pivko a nevadilo nám ani hnusné prostredie ani chlapi v montérkach, ani chlapi v oblekoch a bielych dederónkach, ktorí práve vyliezli z vlaku. varili tam veľmi dobre. a aj taká držková u predmetného trhoviskového Ďusiho je mimoriadne jedlá :-)). ešte ma tu niekto obviní z robenia reklamy! ale nemám z toho naozaj žiadny chosen, len upozorňujem okolomiletičkových stravníkov na perfektnú váru a neuveriteľné porcie. :-)))
kimlo
@rea1 chcem sa spýtať, este funguje ten bufet "U mäsiarov" na ulici ako sa išlo od SNP k nábrežiu? Dávali tam dobre špeciality a polievky...
rea1
@kimlo , Karminu, čiže U mäsiarov zatvorili definitívne v decembri 2014. celá štúrova ulica od šafka až po gen. prokuratúru je rozrytá a rozpumprdlíkovaná, a to ich položilo definitívne, hoci nejaké problémy vraj mali už dávnejšie. ale bol to obľúbený, aj keď vzhľadom mierne hnusný ... ten ... jedáleň s fantastickými jedlami, s bufetovou klasikou a super polievkami. mali veľa fanúšikov a stálu klientelu a pred vianocami, keď ohlásili koniec, sa nás tam hromada zišla na poslednom obede. :-) škoda ich. bude tam vraj niečo nové. :-(((
hubata
Často teraz cestujem po vlasti Slovenskej a tak niekedy aj vyhladnem. Tiež mám pekné spomienky na krčmy v IV.cenovej skupine kde sa dalo lacno, dobre a aj zdravo najesť. A preto aj dnes vyhľadávam nie bufety s bagetami, gyrosom, hot-dogom, fornetami ale - staničné a autobusové reštaurácie. Z dlhodobého výskumu môžem potvrdiť že Slováci sa chytili rozumu, spomenuli si na to čo je naše a aj staničné bufety a reštiky ožívajú. Dokonca aj na hlavnej bratislavskej stanici je hore otvorená reštaurácia kde sa dá v čase obeda celkom lacno najesť bez toho že by vás obťažovali neprispôsobiví a žobrali. V bufete na 1. peróne som dostala kúpiť zemiakové lupienky vyrobené naozaj zo zemiakov, zabalené v celofáne tak ako voľakedy. Dobrý výber počas obeda je napríklad aj v Nových Zámkoch nielen na železničnej ale aj autobusovej stanici. Podávajú aj desiatové polievky, obložené chlebíčky,čo sa o Komárne nedá povedať, hoci záujem by asi bol. Nájdete tu len bufet s bagetami. Ale Komárňanská stanica má zasa najkrajšie kvety vo vestibule o ktoré sa stará pani z WC. Budete ma podozrievať že nadŕžam "našim" ale na Záhorí v Malackách ma milo prekvapili: čisto, domáca obsluha, vtipné komentáre a hlavne domáca strava. Nechýba napr. obyčajná chrenová omáčka alebo zemiakový cibuľový šalát. Bez problémov vám dajú na tanier kombináciu akú si vyberiete. Takže už sa nemusíte báť že zostanete hladní ani si baliť desiatu na cestu sebe aj deťom. Čo mi však chýba v ponuke je mlieko, kakao, biela káva a k tomu kus dobrej bábovky, buchty alebo tvarohového, makového alebo orechového koláča.



 



TOPlist