Časy sa menia a my s nimi.

fialka49 - fotkafialka49, 1. októbra 2017
Minulý týždeň som cestovala autobusom a prisadla si ku mne hodne staršia pani. Na kolená si vyložila ruksak a naň si položila kabelku. Čudovala som sa, prečo si sadla vedľa mňa, veď autobus bol obsadený ani nie z polovice a ani sme sa nepoznali, čo by mohol byť dôvod jej rozhodnutia.
Keď musel šofér po pár metroch jazdy prudko zabrzdiť, povedala: "Akí sú ľudia nezodpovední, nielen voči iným, ale aj voči sebe."
A už sme viac ticho nesedeli, jedna téma striedala druhú, stále bolo o čom hovoriť.
Náš rozhovor pred jej vystúpením z autobusu bol, že vnučka bola na svadbe a starú pani zaujímalo o.i stolovanie, výzdoba, v akom tvare boli usporiadané stoly atď.
"Babi, predsa tak, aký je teraz trend. Parádne. Okrúhle stoly a pri každom štyri, šesť osôb".
Stará pani mi povedala: "Viete, voľakedy boli stoly "do účka" a svadobní hostia neboli delení na moju a tvoju rodinu, zabávali sme sa navzájom, to boli svadobné veselice!".
Pomyslela som si, že aj vtedy to bolo všelijako a povedala som jej, že časy sa menia aj v tomto.
Potom som jej vyrozprávala príbeh asi spred päťdesiatich rokov, ako sme cestovali možno dvesto kilometrov na svadbu, keď sa nám pokazil kdesi v horách autobus. Mobilný telefón - neznámy pojem. K dispozícii iba nešťastný šofér, niekoľko mužov - svadobných hostí, ktorí boli ochotní pomáhať a niekoľko kibicov. Po troch hodinách - ešte k tomu všetkému pripletená obchádzka - sme konečne dorazili "na miesto určenia."
A ako sa "zabávali" medzitým domáci? V kultúrnom dome stoly "do účka," prestreté, naložené pohostením a domáci svadobní hostia nás čakali vonku. Všetci. Boli síce veselí, samozrejme, inak to predsa nešlo, ale čakali na nás a naraz, spoločne sme si zasadli ku svadobnému stolu.
Väčšej úcty sa nám ani nemohlo dostať.
Bolo nás dohromady bezmála stopäťdesiat veselých hostí, na druhý deň slnko už bolo dávno vysoko nad obzorom a my sme sa nevedeli rozísť.
Na túto hostinu a veselicu sa veru zabudnúť nedá ani po polstoročí.
@zareaguj


Diskusia k článku

babucka
Stare zlate casy a ucta cloveka,terz sa to uz nenosi,vsetko len rychlo a nema to ani hlavu ani patu.
radost
i ja prispejem máličko...:
prežila som detstvo..mladosť v malej osade v horách-tak 25-30 domov..všetci sme o sebe vedeli všetko..každú sobotu sme sa stretávali-dospelí a ich dospievajúce deti v Kiosku-tak sme volali miestnu "krčmu"..harmonika..spev..veselo..žiadne bitky..žiadne sváry..vatra..opekan ie-vonku na lúke..
a dnes..??Kiosk zavretý..ľudia sa nezdravia-to sú už naši akoževnuci..aj do obchodu idú autom-100 m..
dobre bolo..:-)
kecupicek
Cestovala som do práce 17 km, po dobu desiatich rokov. V autobuse sa našlo naozaj veľa starších ľudí, ktorí boli veľmi milí a aj vďační, keď sa cestou od lekára mohli porozprávať. Naša suseda keď ide k lekárovi a strávi tam predpoludnie hneď pookreje na duchu. Vyrozpráva mi všetko, aj sa spolu zasmejeme, aj nám je niekedy smutno.
denyany
Ja mám krásny zážitok z cestovania vlakom minulý týždeň. Stretla som tam dvoch mladých ľudí, ktorí boli takí skvelí, takí iní, ako som si doteraz myslela, že mladí ľudia sú... až som sa zahanbila, že som všetkých dala do jedného vreca. Necestujem často, večný kolotoč práca, rodina, akosi neumožňuje stretávať nových ľudí, a tak som si vytvorila názor vďaka tým, ktorých poznám, stretávam. Ale to je na veľa písania, možno inokedy napíšem podrobnejšie. Ale na margo toho , že kedysi bolo lepšie a teraz je to tak či onak - aj teraz sa nájdu mladí, čo sa neženú len za modernými technológiami a nekašlú, na to, čo bolo kedysi dobré a pekné.
kukulienka71
Krásny príbeh, @fialka49. Ľudská súdržnosť sa ukáže v neľahkých situáciách, ale nezatracujem dnešnú modernú dobu, net spája obrovské masy ľudí, ktorí by inak nemali šancu sa spoznať. Možno to vyzerá, že je každý zahľadený do svojho fónu, ale aj tam sa dá navodiť tá správna atmosféra, ktorá pohne citmi a vie spojiť, niekedy je toho až príliž a neviem, či nám ostanú v pamäti tie najcennejšie momenty.



 



TOPlist