"Prvú kuchársku knihu po slovensky napísal a vlastným nákladom aj vydal v Pešti v roku 1870 Ján Babilon. Robil na nej dvadsať rokov. Gazdinkám, lebo vtedy gazdinkovia, ako je bežné dnes ešte neboli, ponúkol 1 500 receptov.
Ujo Jano však nielenže zbieral recepty, musel často vymýšľať aj nové, slovenské odborné gastro výrazy. Dnes sú na pousmiatie. Len na skúšku: aká je podľa vás politična polievka?
Ba dokonca si hrdina jeden trúfol aj na slovenské ženy. Dobre im vyčinil. „Slovenské panie a paničky“ podľa neho radšej čítajú noviny, knihy, hrajú na „klavieri“ a nie aby vzali do rúk varechu. No teda, už vtedy?! Nesmierne ma potešilo, keď som sa dozvedel, čo je podľa majstra Kochkunstu J. Babilona pravý slovenský čaj. Prisámvačku neklamem: Je to hriato!"
A POTOM UROBIL POČÍTAČ PFÚJ A ZHASOL. Takže, pán Babilon, idem pre čitateľov varechy spracovať slušnú a poučne-výchovnú stať o vašom neskonale nedocenenom prínose pre varechy všetkých gazdiniek a gazdinkov na celom Slovensku i toť za humnami. Ešte raz, prepáčia mi, Vaša Varechovosť! Nedocenil som dopad duchariny v hrnci.
Len na ten môj pokazený počítač by som potreboval najmenej Batmana, či ako sa tá americká potvora volá, s jeho prepaľujúcim pohľadom, aby ho preonačil.::)))
A k tomu Babilonovi - on vtedy ženy káral preto, lebo si vraj varechu nechávajú len na slúžky, a venujú sa inému. Myslím si, milé dámy z varechy.sk, to nebude váš prípad. Preto som to kulantne zatajil. :)