Ako sa mi Varecha skoro postarala o rozvod...

martina0812 - fotkamartina0812, 14. októbra 2013
Keď sa tento víkend moja mama pýtala mojej dcéry, čo sme varili, zarazila ju odpoveď:
"Rozvodovú polievočku, babi!"

Mama samozrejme okamžite šla za mnou, či sa idem rozvádzať, čo ten môj vyviedol, proste plná podpory a pochopenia, pripravená byť mi pri prípadnom rozvode oporou, vyštengrovaná na najvyššiu mieru, že keď ten môj príde z práce, čo mu ona povie, to si za klobúk nedá, nech už má na svedomí hocičo, čo ma priviedlo k takémuto kroku...

Kukala som na ňu ako kukučka z hodín, sánka spadnutá, oči ako tenisáky... napokon som vyhŕkla:
"Mami, ale veď sa nikto nejde rozvádzať, o čom to, preboha, hovoríš?! "

Vtedy mi mamina zopakovala dcérinu odpoveď a u mňa sa šok zmenil na záchvat smiechu. Keď som sa po polhodine dosmiala, musela som mame vysvetliť, čo tým tá moja potvorka myslela.

Totiž, na Vareche som objavila úžasný recept na šošovicovú polievku od @svetlana9 . Moja dcérenka dovtedy šošovicu neznášala, my sme ju robievali vždy iba mliečnu s cukrom a sušenými slivkami a to jej nezapasovalo. Zato Svetlankina polievka sa okamžite stala hitom tak u nej, ako aj u mňa - do tej miery, že bola u nás na stole aj dvakrát do týždňa.

Môjmu manželovi sa však po prvých piatich razoch prejedla a už ju nemohol ani cítiť. To bolo frfľania, keď sme ju mali od nedele do utorka a od štvrtka do soboty! A keď mi dieťa na otázku, čo budeme variť, okamžite odpovedalo: šošovičku!, raz som zo žartu podotkla:
" Ale Viki, znova? Keď ju ocino tento týždeň zbadá na stole ešte raz, veď sa so mnou rozvedie!"

A tak polievka dostala u nás prívlastok: rozvodová. :-D A najlepšie na tom bolo, že ten môj malý škriatok potom prišiel za mnou a šibalsky sa spýtal:
"Mami, však babka hysačila?! "
Ona potvora dobre vedela, ako to babka zoberie!!!!

@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
tie nase male potvory su vnimavejsie, ako by si clovek myslel a paradne to vedia vyuzit :-)))
martina0812
Veru! Ona veru presne vedela, že babka naježí pierka a pobeží za mnou... tiež vedela, že to uvediem na správnu mieru, ale proste nemohla odolať malej dramatickej ochutnávke... holt, má šesť rokov a nejako nevie zvážiť možné riziko babkinho infarktu... :-)))
jakamaka
:):):) Tie deti sa fakt nezdajú, aké vedia byť potvorky :):):):) Ale aj my gazdinky vieme za tie roky, čo tí naši milovaní na tanieri obľubujú a čo nie... U nás by takým "rozvodovým jedlom" bol ryžový nákyp :):):):) Keď som to deťom občas varievala, tak mužovi som radšej vtedy niečo obľúbenejšie urobila ....
rea1
:-))))) nuž, moja zlatá, máš sa ty na čo tešiť, až ti "toto" dospeje. o puberte ani nehovorím, nechcem ťa strašiť. :-) ale poviem ti len to, čo mne povedal najmladší syn, keď som sa - vytočená ako vrtuľa - zastrájala, ako ho zmlátim: čo sa jeduješ, ako si si ma vychovala, takého ma máš. no môžeš to zabiť? no nemôžeš, veď mal pravdu. len mu občas s láskou pripomínam: keby som bola vedela, čo z teba vyrastie, mohla som ísť radšej do kina. :-)
janealli
U nás sú "rozvodovým jedlom" rezance s makom. Manžel ich z duše neznáša a deti ich mali radi. Keď boli ešte deti doma, varila som ich len vtedy, ak bol muž pár dní na služobke. Raz sa ale vrátil o deň skôr a mali sme samozrejme makové rezance, nemohol ani hudrať, jeho chyba, že sa vrátil skôr!
irenaw
@janealli tak kvôli makovým rezancom sa vraví, že sa neoplatí vrátiť zo služobky skôr a neohlásený? ;-)))
rea1
môj muž bol v jedle veľmi vyberavý a mal k jedlám rôzne veľmi nevhodné poznámky a hodnotenia (kto by to žral!, toto nechcééém!, vieš, že také nélubííím! a podobne). a keď som už mala všetkého plné zuby a on chodil domov čoraz častejšie a čoraz viac zalkoholovaný, začala som robiť deckám ryžový nákyp, domáce rezance makové, tvarohové slané/sladké, orechové, špenátovú štrúdľu ... a chalani boli unesení, aké lakocinky im mama vyvára, pretože dovtedy som to kvôli mužovi nerobila. drahý prišiel domov v pivno-borovičkovom opare a pýta sa: čo máme jesť? slíže - makové... to nechcem, vieš, že také jesť nebudem! to nelúbím!!! dodnes cítim ten nádherný pocit zadosťučinenia, keď som vyhlásila: tak si urob mastný chleba! :-)
hannah22
presnéééé....dobré čítanie... to je život.... :))
sovka62
Teda, @rea1 , u mňa by nedostal ani ten mastný chleba! Kde sa napil, tam nech sa aj naje, mal by smolu!
tomas
vtipný zážitok. muselo to byť milé... :D
radost
veľmi milé..s deckami sú - občas-veselé a príjemné chvíle..:-)
hubata
@Martina0812 , malá vedela kde treba podkúriť, všímajú si dospelých aj vtedy keď si myslíme že sa sústredene hrajú......
martina0812
veru, bolo to milé! A pridávam sa k sovke - kde sa napil, tam nech ho aj nakŕmia! Ale rea, verím, že také obdobie v manželstve muselo neskutočne deptať a ten mastný chlieb bol len veľmi malá pomsta...
rea1
baby moje milé, to obdobie ma tak zocelilo, že teraz, už viac ako 10 rokov hovorím, že by som naozaj chcela spoznať človeka, ktorý by ma dokázal rozhodiť a tak poriadne, od srdca nasrať. (admini to dúfam prežijú a odpustia mi, iný výraz by nebol tak presný. ďakujem). som povznesená nad akúkoľvek ľudskú blbosť "byť by byla sebevětší". ďakujem, drahý. :-)))
marianne
U nas je je to perkelt alebo paprikas so smotanou,zase som zabudla co je co.....Toto ked navarim,tak je ohen na streche,nasleduje otazka:ze co som zase spravil?
Neznasa od detstva.
martina0812
Pre našich bolo rozvodovým jedlom mäso na šťave. :-D Zvláštne, aký máme zhodný spôsob trestania našich polovičiek - jedlom! :-D



 



TOPlist