Aká som ja "šikovná".

sairaam - fotkasairaam, 30. septembra 2010
Ľudkovia moji! Dlhšiu dobu som si nepozrela, pre môj smútok a bezradnosť, čo vyvárate a vypekáte a zažívate vo Vašich životoch a ŽASNEM.

Toľko nových šikovných ľudí sa sem prihlásilo! A tí skalní sa stále držia, pridávajú
recepty a zážitky a rady - na moje veľké potešenie. Ale niektorí sa aj stratili...

Tak Vám napíšem, čo sa mi stalo, mne - čo sama gazdujem už stráááááášne veľa
rokov.
Skoro na jar som si nakúpila - tak, ako každý rok - všelijaké semienka zeleniny
a kvetiniek, aby som mohla "otročiť" v našej záhrade od skorej jari, do neskorej
jesene. A keďže som už véééľmi skúsená gazdinka, tak na sáčkoch predsa
nepotrebujem čítať, ako sa čo volá, stačí mi vidieť obrázok, no nie?
Cena môjho nákupu ma dosť šokovala, no ale čo už. Každý rok si takto nakúpim
ROBOTU, ako tvrdí môj syn.
Doma som semienka odložila bez toho, aby som si ich skontrolovala.
A takto čakali až kým neprišiel deň "D" a ja som ich išla vysievať. Až vtedy som ich
triedila a pozerala, čo som to všetko nakúpila. A na moje veľké prekvapenie som
zistila, že som si nekúpila nijaký petržlen, iba paštrnák. Veď na obrázku vyzerajú
úplne rovnako! Čo teraz? U nás sa semienka nedajú kúpiť, treba zájsť do mesta.
A to sa mne veru nechcelo. Veď by som prišla o pol krásneho dňa, ako stvoreného
na prácu v záhrade. Veď v tomto roku tých krásnych dní bolo tak málo!
Tak som sa rozhodla, že vysejem iba paštrnák.
Zakrátko bolo vidieť na záhonoch už aj rastlinky a paštrnák rástol ako z vody.
Veľmi sa mu u nás páčilo, asi preto, že ja som ho toľko nasiala prvý raz.
Lenže zakrátko mi začala chýbať petržlenová vňaťka, tak som ju nahrádzala
pažítkou a zelerom. Lebo veru do teraz neviem, či sa používa aj tá paštrnáková.
Ja som vždy pestovala dostatočné množstvo petržlenu, tak som sa o vňať
z paštrnáku nezaujímala. A moje susedky ho nepestujú vôbec, lebo je vraj
sladký, tak mi žiadna nevie poradiť.
Milý paštrnák narástol do úctyhodnej veľkosti, asi ho budem zo zeme vyberať
dynamitom, lebo je taký dlhý, že mi vždy zostane v zemi nejaká časť a ešte
som do teraz vlastne celý ani nevidela.
Možnože, keď sa mi podarí vydolovať zo zeme celý, tak na tom mieste vytryskne
teplý prameň, alebo ropa a ja budem konečne bohatá -:)))

Tak mi prosím Vás milí varecháči poraďte niekto, či sa používa vňať z paštrnáka.
Mne sa zdá nejaká tvrdá.
Čo ja idem robiť, keď si nemôžem namraziť petržlenovú vňaťku?!
Ako na potvoru, v tomto povodňovom roku ani susedkám veľa nenarástlo,
tak sa nemajú s čím podeliť.
Tak, taká som ja šikovná gazdinka.
@zareaguj


Diskusia k článku

samanka
@Sairaam , aj mne sa to už stalo-presne ako Tebe. Ale moja mama ho odmietla zasadiť, tak som pekne kúpila petržlen. Paštrnák je preto taký veľký, lebo bolo veľa vlahy. Aj naša mrkva sa skôr podobá kŕmnej repe a po 30-tich rokoch som si kúpila aj vidly na vyberanie zeleniny, lebo inak sa vybrať nedá. Jedine tým dynamitom. Naši susedia bežne pestovali paštrnák, lebo v našej zemi sa petržlenu nedarí. A vňaťku dávali variť do polievky. Ale či ju aj mrazili, to neviem. Keby si bola blízko, darovala by som Ti všetku vňať z petržlenu(ešte je v zemi), ja ho neuchovávam, celý rok mám v záhrade kučeravý
marca
Ja som paštrnak začala pestovať ale iba jeden rok. Potom som prestala lebo som zistila, že som alergická na dotyk vňaťou. Ruky som mala od vňate popalené s pľuzgiermi ako keby som sa spalila od masti aj nohy, no proste všade kde sa ma vňať dotkla. Musela so si to dať ošetriť u kožného lekára. Potom som si na intrnete zistila, že paštrnaková vňať v kombinacii so slnečným žiarením vyvoláva alergiu presne takú ako som mala ja. Odvtedy som ho nepestovala. To píšem hlavne pre tých, čo majú problémy s alergiami.
alena45
to isté sa stalo susedom a tak vysiali paštrnák, ktorý vôbec nejedli, ale každý týždeň som dostala niekoľko koreňov. Vňať som veru nepoužívala, ale korene majú viacero možností využitia. Napríklad som ich rada dávala piecť do alobalu, predtým trochu posolila, pokvapkala javorovým sirupom a olivovým olejom. Kedysi som mala paštrnák v záhrade aj ja, ale už po dva roky mi zle vyšiel. Predtým som na jeseň veľké korene pokrájala na kolieska, ponavliekala na nitku a povešala po byte. Dá sa to aj z petržlenu. No a potom som si dala sušené kolieska do pohára a cez deň pojedala len tak. Výborne čistí dych, napríklad po káve, cigarete, a je zdravší ako žuvačka. Na varenie som ho používala hlavne do u nás veľmi obľúbenej hráškovej polievky, v ktorej nevadí, že je sladšej chuti, lebo aj tak do nej dávam lyžičku cukru.
evanaaa
Tiež paštrnák príliš nevyužívam, neviem prečo. Piecť ho zvykli aj niektorí TV kuchári, ako aj Jamie Oliver, či Nigella, tak ako maškrta, myslím aj zdravá, nieje na zahodenie. Je to akoby kríženec petržlenu a mrkvy.
zdezda
:-)))) som sa zase nasmiala, že dynamitom:-))), že ropa:-))) to skôr ten teplý liečivý prameň:-)
no ja som tiež videla na spektre v TV, že z paštrnáku varili prílohu k mäsu tak, ako my zemiakovú kašu, s vňaťou nemám skúsenosť na jedenie, no je pekná, ponúkni ju do kvetinárstva k aranžovaniu kytíc, možno uspeješ, veď už teraz do nich dávajú aj kel, či inú zeleninu:-)
babidka
mila @sairaam , mozno sa vdaka pastrnaku prekopes nielen k rope ale az k protinozcom , az k @palokuchki :-) Pastrnak je vyborny aj peceny - zamiesaj ho k zemiakom ci inej zelenine a daj piect k masu do pekaca ako prilohu . Viacej ludi mi vravelo o alergii na pastrnakovu vnat , dufam ze ju ja nedostanem . Ale je odolnejsi pri skladovani a vydrzi dlhsie ako petrzlen . Skus sa popytak priatelov , ci nemaju petrzlen kuceravy alebo hladkolisty /oba su iba na vnat/ a zober si koren do velkeho kvetinaca . Ked bude v chladenejsom a na svetle/ napr.na chodbe ci v zimnej zahrade/ , tak budes mat vnat celu zimu .
jody
A ja zas pouzivam akukolvek vnat z korenovej zeleniny, napriklad aj mrkvovu, tak preco by nemohla byt dobra aj pastrnakova, akurat bude trochu nasladla, to je vsetko.
furdica
paštrnak je dobry do masovych vyvarov pridat menej ako inej korenovej zeleniny ta nasladla chut mi nevadi .inak pri zeleninovom hrnci sa strati aj v činskych zeleninach ho použivaju myslim zeleninove zmesi.inak vyborny je s ružičkovym kelom len tak jemne podusit paštrnak daj skor dusit na olivovom oleji so stručikom cesnaku .čo ktomu dodat ,poharik jemneho bieleho vinka a večera ako od šefkuchara. ešte som zabudla ,po uduseni trošilinku krupice posypat premiešat priliat trocha sladkej smotany ,no ani neviem ako je tu cely recept a ten mal ist inam ale ved si hi najdete dobru chut
hefi
Ja paštrnák používam častejšie ako petržlen, ale len koreň, chutí mí, teda nám. Saairám - ak nemáš vňaťku, tak si ju jednoducho kúp, dostať v obchodoch sušenú petržlenovú vňať. Aj ja ju zvyknem kupovať.
anina43
ja paštrnak môžem a mam ho rada apreto furdica napiš či ho dusiť postruhany, alebo pokrajany, je to omačka ? a s čim ju podavaš, s cestovinou ? mňam, dik
marianna76
ak budete tú vňaťku náhodou kupovať, tak by som odporúčala od firmy kotániy, fakt ju super, aj krásnu farbu má. dlho som rozmýšľala, lebo sú aj lacnejšie, ale neľutujem, keď nemám, alebo sa minie, kúpim kotány.
aká á ste šikovná, poznám ľudí, aj v mojej rodine, sú na dôchodku, a majú možnosť dať si trošku do záhradky, ale nič, vôbec nič, ale zato poznajú všetko, čo sa týka ľudí v dediny, a samozrejme ich príbuzenstva.... hrozné, takže pri vašom omyle, takto získate novoty ohľadom paštrnáka....
jeden rok sme ho mali, a koreň, keď som zabudla, vyrástol aj na druhý rok...
sairaam
Ďakujem Vám všetkým veľmi krásne za rady a nápady a tiež za
recepty na využitie toho nešťastného paštrnáku. Celkom sa mi napravila nálada. Tak ma zajtra milá @palokuchki čakaj u Vás doma.
Idem totiž vyberať paštrnák -:)))))
sairaam
Ak budem mať nejaký foťák práve doma, tak aj vyfotím, aký
dlhý narástol -:)))
enge149
to som sa aj ja nasmiala...aj my pestujeme paštrnák,ale iba na vývar do polievok na nedeľu,pretože petržlen nikdy nenarastie taký veľký,ale dá sa zjesť po uvarení ako zelenina,a ten "dynamit"aj ja som ale dolámala rýle na zelenine,veď sú niektoré ako z kvetu makového"treba poriadny rýlisko a silné chlapisko,veď my baby nie sme také silném,aj keď aj ja častokrát pracujem aj so sekerou,lopatou..veď nie sme aj my z kvetu makového,ale šetriť sa tiež troška treba,aby sme vládali variť,piecť aj na Vareche ešte večer byť...veľa sily do paštrnáka...
aroooo
ja som ho mala tiež raz,ten riadok som vyberala parádne dlho, paštrnák mal skoro pol metra,rýľ sa ohol,porisko nakoniec zlomilo,držím palce
anene
sairaam, paštrnák používam najmä do fazuľovej polievky s údeným mäsom. Nepestujem ho, len raz a to malo zlé následky. Tiež som skončila u lekára s alergiou. Ruky a nohy som mala celé ako popálené od vňati.
sairaam
Ďakujem ešte raz, že ste sa pridali do diskusie a pomohli mi.
Paštrnák je v pivnici, alergia sa u mňa neobjavila, asi som nie taká
citlivá - našťastie. Ale celý sa mi nepodarilo vybrať ani jeden, vždy tá najtenšia časť zostala ulomená v zemi. A dávala som veľký pozor, aby to vydržal rýľ a aj ja...:-)))



 



TOPlist