Toľko nových šikovných ľudí sa sem prihlásilo! A tí skalní sa stále držia, pridávajú
recepty a zážitky a rady - na moje veľké potešenie. Ale niektorí sa aj stratili...
Tak Vám napíšem, čo sa mi stalo, mne - čo sama gazdujem už stráááááášne veľa
rokov.
Skoro na jar som si nakúpila - tak, ako každý rok - všelijaké semienka zeleniny
a kvetiniek, aby som mohla "otročiť" v našej záhrade od skorej jari, do neskorej
jesene. A keďže som už véééľmi skúsená gazdinka, tak na sáčkoch predsa
nepotrebujem čítať, ako sa čo volá, stačí mi vidieť obrázok, no nie?
Cena môjho nákupu ma dosť šokovala, no ale čo už. Každý rok si takto nakúpim
ROBOTU, ako tvrdí môj syn.
Doma som semienka odložila bez toho, aby som si ich skontrolovala.
A takto čakali až kým neprišiel deň "D" a ja som ich išla vysievať. Až vtedy som ich
triedila a pozerala, čo som to všetko nakúpila. A na moje veľké prekvapenie som
zistila, že som si nekúpila nijaký petržlen, iba paštrnák. Veď na obrázku vyzerajú
úplne rovnako! Čo teraz? U nás sa semienka nedajú kúpiť, treba zájsť do mesta.
A to sa mne veru nechcelo. Veď by som prišla o pol krásneho dňa, ako stvoreného
na prácu v záhrade. Veď v tomto roku tých krásnych dní bolo tak málo!
Tak som sa rozhodla, že vysejem iba paštrnák.
Zakrátko bolo vidieť na záhonoch už aj rastlinky a paštrnák rástol ako z vody.
Veľmi sa mu u nás páčilo, asi preto, že ja som ho toľko nasiala prvý raz.
Lenže zakrátko mi začala chýbať petržlenová vňaťka, tak som ju nahrádzala
pažítkou a zelerom. Lebo veru do teraz neviem, či sa používa aj tá paštrnáková.
Ja som vždy pestovala dostatočné množstvo petržlenu, tak som sa o vňať
z paštrnáku nezaujímala. A moje susedky ho nepestujú vôbec, lebo je vraj
sladký, tak mi žiadna nevie poradiť.
Milý paštrnák narástol do úctyhodnej veľkosti, asi ho budem zo zeme vyberať
dynamitom, lebo je taký dlhý, že mi vždy zostane v zemi nejaká časť a ešte
som do teraz vlastne celý ani nevidela.
Možnože, keď sa mi podarí vydolovať zo zeme celý, tak na tom mieste vytryskne
teplý prameň, alebo ropa a ja budem konečne bohatá -:)))
Tak mi prosím Vás milí varecháči poraďte niekto, či sa používa vňať z paštrnáka.
Mne sa zdá nejaká tvrdá.
Čo ja idem robiť, keď si nemôžem namraziť petržlenovú vňaťku?!
Ako na potvoru, v tomto povodňovom roku ani susedkám veľa nenarástlo,
tak sa nemajú s čím podeliť.
Tak, taká som ja šikovná gazdinka.
PS: zlta farba je z tumeric ( kurkuma)
www.bbcgoodfood.com/recipes/3198/spicy-roasted-parsnip-soup...
no ja som tiež videla na spektre v TV, že z paštrnáku varili prílohu k mäsu tak, ako my zemiakovú kašu, s vňaťou nemám skúsenosť na jedenie, no je pekná, ponúkni ju do kvetinárstva k aranžovaniu kytíc, možno uspeješ, veď už teraz do nich dávajú aj kel, či inú zeleninu:-)
aká á ste šikovná, poznám ľudí, aj v mojej rodine, sú na dôchodku, a majú možnosť dať si trošku do záhradky, ale nič, vôbec nič, ale zato poznajú všetko, čo sa týka ľudí v dediny, a samozrejme ich príbuzenstva.... hrozné, takže pri vašom omyle, takto získate novoty ohľadom paštrnáka....
jeden rok sme ho mali, a koreň, keď som zabudla, vyrástol aj na druhý rok...
recepty na využitie toho nešťastného paštrnáku. Celkom sa mi napravila nálada. Tak ma zajtra milá @palokuchki čakaj u Vás doma.
Idem totiž vyberať paštrnák -:)))))
dlhý narástol -:)))
Paštrnák je v pivnici, alergia sa u mňa neobjavila, asi som nie taká
citlivá - našťastie. Ale celý sa mi nepodarilo vybrať ani jeden, vždy tá najtenšia časť zostala ulomená v zemi. A dávala som veľký pozor, aby to vydržal rýľ a aj ja...:-)))