Krémový zákusok
Krémový zákusok

Fantastický poschodový krémeš videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 19. decembra 2021

Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato??
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/12/jemny-poschodovy-kremes.html?m=1

8 minút
na 190 °C
Fantastický poschodový krémeš (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
125 g
2 ks
cca 1,5 dl
2 bal.
Krém:
2 l
4 bal.
2 PL
3 dl
2 bal.
3 ks
100 g (82 %)
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Najprv si v jednej miske premiešame lyžicou len sypké suroviny. Potom pridáme vajcia a mäkké maslo. Mlieko dolievame postupne podľa potreby. Máme dostať polomäkké cesto. Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 4 rovnaké časti. Každú vyvaľkáme na tenko na veľkosť plechu a opatrne pomocou valčeka ho prenesieme na plech, ktorý sme trocha natreli olejom. Cesto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Cesto sa pečie len veľmi krátko, cca 8 minút. Ono sa to má len nafúknuť a slabo ohnednúť. Na dotyk má byť ešte mäkké. Takto upečieme všetky pláty za sebou. Môj plech má rozmer 28x38 cm.

  2. 2

    Ako nasledovné si urobíme krém. Celkom klasickým postupom, ako sa aj puding robí, si uvaríme Zlatý klas v mlieku. Rozdiel je len ten, že ku Zlatému klasu zamiešame aj tie 2 kopcovité PL múky a vymiešame do hladka, aby neboli hrčky?Necháme povariť/pobublať, pridáme cukor podľa chuti a ešte 2-3 minútky aj s ním povaríme. Hotový krém zoberieme dole z ohňa a za stáleho pomalého miešania ho necháme vychladnúť natoľko, aby ste si v ňom už nepopálili prst. Musí byt ešte dostatočne teplý na to, aby sa v ňom vaječné žĺtky tepelne upravili, no nie zrazili/uvarili ?

  3. 3

    Keď nám krém ochladol na požadovanú teplotu, vmiešame doň po jednom žĺtky. Keď sme žĺtky vmiešali, dáme kúsok masla, ktoré sa pomalým miešaním krému má v ňom celé rozpustiť. Maslo krém zjemní a pekne ochutí?

  4. 4

    Krém natierame ešte teplý. Rozdelíme si ho tak, aby ho bolo medzi plátmi rovnako. Ja som nechala 1 plát v pekáči a tak postupne natierala a ukladala naň aj ďalšie pláty. Keď koláčik už trocha vychladol, poliala som vrch čokoládovou polevou. Krémeš necháme stuhnúť a odležať niekoľko hodín, ja som dala cez noc?

  5. 5

    Odležaný sa dá krásne krájať? Krémeš je fantasticky chutný, jemný a krémový! Odporúčam ho naozaj každému? Prajem dobrú chuť!

    Fantastický poschodový krémeš (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mamec
V rozpise surovín na krém ti chýba mlieko. Krémové veľmi nerobím, asi by som to mala napraviť :)
cesminaz
@mamec (19.12.2021 19:54)

Už som to doplnila, vdaka za postreh👍A pritom som to aj 2x skontrolovala. Tento krémeš je fakt výborný, odporúčam ti ho aspoň raz niekedy vyskúšať. Vdaka za nahliadnutie.
haji
Krásné celé! Jen se pokochám, vyvalování není moje parketa, tvoji lehkost v rukách bych chtěla mít, jsi holka šikulka, milá Cesmínko!! Letí pozdravení s přáním krásných a pohodových Vánoc tobě i celé rodině!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia