Čučoriedkový zákusok
Čučoriedkový zákusok

Čučoriedkový zákusok videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 15. novembra 2021

Keďže som si toto leto zavarila aj usušila čučoriedky, rozmýšľala čo s nimi a napadol ma takýto netradičný koláčik, keď už mám ten agar Zobraziť celý popisKeďže som si toto leto zavarila aj usušila čučoriedky, rozmýšľala čo s nimi a napadol ma takýto netradičný koláčik, keď už mám ten agar agar. V recepte som použila sušené čučoriedky, čučoriedkové pyré a čučoriedkový kompót.
Zdroj: youtube

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 170 °C
Čučoriedkový zákusok (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

Piškóta:
3 ks
120 g
150 g
50 ml
50 ml
20 g (môžete nahradiť džemom alebo pyré)
Čučoriedková pena:
200 g (33%)
200 g
25-50 g
6 g
Čučoriedkový kompót:
250 g
25-50 g
3-4 g




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vymiešame do hustej peny a pridáme cukor po častiach. Pridáme žĺtky a premiešame. Pridáme olej, mlieko a sušené čučoriedky. Jemne primiešame múku. Cesto dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 stupňov na 20 až 25 minút. Upečenú piškótu necháme ochladnúť.

    Čučoriedkový zákusok (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si čučoriedkovú penu: Odvážime 6 g agaru a pridáme do neho troška vody. Na panvici zohrejeme čučoriedkové pyré s cukrom a rozpusteným agarom. Privedieme do bodu varu a necháme trošku ochladiť. Medzitým vyšľaháme smotanu do jemnej peny, nie príliš do husta. Túto šľahačku premiešame s letným pyré (príliš studené pyré začne hustnúť pretože ma agar agar, čo je vlastne želatína, ktorá pri ochladnutí zhustne). Túto penu nalejeme na piškótu a dáme do mrazničky, kým pripravíme tretiu vrstvu.

    Čučoriedkový zákusok (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podobne ako s druhou vrstvou si dáme kompót do panvice s rozpusteným agarom a cukrom. Privedieme do bodu varu a necháme na chviľu ochladnúť. Potom nalejeme na koláč. Dáme do mrazničky na vyše 10 hodín. Ozdobíme šľahačkou a vychutnáme.

    Čučoriedkový zákusok (videorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

pivonka
Nádherný koláč, po dlhom čase niečo nové na Vareche. Záhradné čučoriedky sa nám každým rokom bohato urodia ale nasušené veru nemám, mrazíme ich. Keby som ich použila, alebo aj čerstvé (lebo napevno kk) a vynechala mlieko, možno by sa to vykompenzovalo? Ale koľko ich použiť? No, je to komplikované. Veľmi sa mi tvoj koláč páči.
1x haji
haji
Vypadá to moc dobře, zajímavý receptík, krásné foto! Máš můj obdiv, jsi šikulka!
silvia16
@pivonka (16.11.2021 08:20)

Tak teda môžete určite vymeniť sušené za čerstvé čučoriedky ale vtedy to nebude fialkové. Ale stále by to určite bolo dobre. Ináč by ste si mohli z čučoriedok urobiť pyré a dať ich tak. Dala by som okolo 50g čučuriedkovêho pyré aj viac a vynechala mlieko. Stále by som pridala olej.
papava
@silvia16 (16.11.2021 21:52)


Ďakujem! Áno, olej má inú funkciu ako pyré, nie je tekutina ako tekutina.
evanaaa
Koláč musí byť úžasný, aj čo sa týka chuti ale aj na pozretie, len treba mať všetky suroviny k nemu. Čučoriedky jem takmer denne, ale ani koláčikom by som nepohrdla. Ak sa môžem spýtať, kde ste zohnali Agar agar?
silvia16
@evanaaa (17.11.2021 18:55)

Ja som si to akosi vyšpekulovala podľa toho čo som mala doma. Určite sa v recepte dajú nahradiť iné veci. Dám nižšie linku kde si môžete zakúpiť agar agar, ale môžete ho vynahradiť vegetárianskou želatínou v prášku ale aj určite želatínovým lístkom (potom si musíte pozrieť odporúčaná dávku). Tieto určite nájdete v tesku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia