Čučoriedkový zákusok

Čučoriedkový zákusok (videorecept)

Autor receptu: silvia16

Keďže som si toto leto zavarila aj usušila čučoriedky, rozmýšľala čo s nimi a napadol ma takýto netradičný koláčik, keď už mám ten agar agar.* V recepte som použila sušené čučoriedky, čučoriedkové pyré a čučoriedkový kompót.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vymiešame do hustej peny a pridáme cukor po častiach. Pridáme žĺtky a premiešame. Pridáme olej, mlieko a sušené čučoriedky. Jemne primiešame múku. Cesto dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 stupňov na 20 až 25 minút. Upečenú piškótu necháme ochladnúť.
  2. Pripravíme si čučoriedkovú penu: Odvážime 6 g agaru a pridáme do neho troška vody. Na panvici zohrejeme čučoriedkové pyré s cukrom a rozpusteným agarom. Privedieme do bodu varu a necháme trošku ochladiť. Medzitým vyšľaháme smotanu do jemnej peny, nie príliš do husta. Túto šľahačku premiešame s letným pyré (príliš studené pyré začne hustnúť pretože ma agar agar, čo je vlastne želatína, ktorá pri ochladnutí zhustne). Túto penu nalejeme na piškótu a dáme do mrazničky, kým pripravíme tretiu vrstvu.
  3. Podobne ako s druhou vrstvou si dáme kompót do panvice s rozpusteným agarom a cukrom. Privedieme do bodu varu a necháme na chviľu ochladnúť. Potom nalejeme na koláč. Dáme do mrazničky na vyše 10 hodín. Ozdobíme šľahačkou a vychutnáme.