Aj výživový odborník MUDr. Peter Minárik odporúča konzumáciu rýb: „Ryby sú významným zdrojom plnohodnotných bielkovín. Majú menej tuku a energie, ich mäso je preto chudé a ľahko stráviteľné. Rybí tuk obsahuje esenciálne omega-3 mastné kyseliny. Morské ryby sú typické pre stredomorskú stravu a pokladajú sa za súčasť zdravej výživy. Ryby je preto vhodné konzumovať viackrát do týždňa.“
Čerstvé ryby sú ideálne. Pstruh, zubáč, tolstolobik, makrela. Okrem nich však určite neurobíte krok vedľa, ak siahnete po kvalitných rybacích konzervách. Ak si chcete pochutnať na sardinkách, vyberte si napríklad pravé jadranské sardinky, ktoré ponúka spoločnosť Podravka pod značkou EVA.
Jadranské sardinky sú výnimočné vďaka svojmu pôvodu. Jadranské more má ideálny pomer slanosti a teploty vody a tieto sardinky tak majú plnú chuť .Sú výborné nielen s chlebom, či do nátierky, ale vyskúšajte aj ich netradičnú prípravu – napríklad do šalátu. Nepohrdnite ani tuniakom. Vyskúšať ho môžete v rastlinnom alebo olivovom oleji, či vo vlastnej šťave. Tuniak je lahodnej chuti, ľahko stráviteľný a bohatý na omega 3-nenasýtené mastné kyseliny. Okrem toho, mäso tuniaka je zdrojom bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a má pomerne nízku energetickú hodnotu. EVA rybie konzervy môžete podávať ako samostatný pokrm alebo ako základ na prípravu rozmanitých jedál. Súčasťou sortimentu firmy Podravka sú aj EVA baltické ryby v konzervách: šproty, makrely a slede. Morská mágia
Zloženie:
200 g hlávkového šalátu
100 g mozzarella guliek
150 g paradajok
80 g reďkoviek
100 g uhoriek
2 konzervy Eva sardinky v rastlinnom oleji 115 g
2 polievkové lyžice jablčného octu
5 lyžíc extra panenského olivového oleja
1 polievková lyžica nasekaných kapár
1 lyžica nasekanej bazalky
1 strúčik cesnaku
Príprava:
Šalát očistíme, umyjeme a scedíme. Pridáme mozzarellu, paradajky, nakrájané reďkovky a uhorky nakrájame na krúžky. Eva sardinky scedíme, nakrájame a vmiešajte do šalátu. Pripravíme si zálievku z olivového oleja s octom, pridáme nasekané kapary, s bazalkou a drveným cesnakom. Šalát zalejeme pripravenou zálievkou, pomiešame a podávame. Môžeme podávať s opečeným chlebom pita.
Súťaž
Súťažná otázka:
Koľko rybacích konzerv značky EVA sa nachádza v sortimente spoločnosti Podravka International?
a) 4
b) 9
c) 14
Pre správnu odpoveď navštívte http://www.podravka.sk/corporate/eva-rybie-konzervy.
Správnu odpoveď posielajte v termíne od 14.10.2013 - 20.10.2013 na online@perex.sk.
Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA4.
Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.
Výsledky súťaže
Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Martina Sienková z Modrého Kameňa, Vlasta Hlusáková z Trstenej, Jozef Maxian z Piešťan.
Výhercom gratulujeme!
Pravidlá súťaže
Diskusia k článku