Foto: zirafninka1
Postup
-
1
Levanduľové stonky aj s kvetmi ponoríme do smotany na šľahanie a necháme luhovať 24 hodín. V pôvodnom recepte bolo napísané, že použijeme 2 - 3 ks levandule. Moje však boli maličké, tak som použila 5 ks.
-
2
Múku, cukor preosejeme do misy. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Prstami cesto spracujeme "na mrveničku".
-
3
Pridáme 2 vajíčka (radšej už metličkou rozmiešané, ja som zabudla) a krátko premiesime.
-
4
Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 2 hodiny.
-
5
Cesto vyvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie. Prekryjeme ďalším papierom, na ktorý nasypeme napr. fazuľu. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a predpečieme cca 10 minút (tzv. slepé pečenie). Z cesta odstránime papier s fazuľou, posypeme cukrom a vložíme do rúry na ďalších 5 minút.
-
6
Žĺtka rozmiešame s cukrom
-
7
a prilejeme k smotane s levanduľami. V kastróliku zohrejeme na teplotu tela a hned odstavíme. Prelejeme cez sito.
-
8
Smotanovo - žĺtkovú hmotu nalejeme na vychladnuté, predpečené cesto. Na vrch nastrúhame muškátový oriešok. V rúre vyhriatej na 150 °C pečieme cca 45 minút. Necháme vychladnúť a servírujeme s ovocím. S malými zmenami pripravené podľa receptu zo stránky http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/recipes/recipeexchange/article6295326.ece
davkach ;-)