Žĺtkový koláč s vôňou levandule (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Postup

  1. Levanduľové stonky aj s kvetmi ponoríme do smotany na šľahanie a necháme luhovať 24 hodín. V pôvodnom recepte bolo napísané, že použijeme 2 - 3 ks levandule. Moje však boli maličké, tak som použila 5 ks.
  2. Múku, cukor preosejeme do misy. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Prstami cesto spracujeme "na mrveničku".
  3. Pridáme 2 vajíčka (radšej už metličkou rozmiešané, ja som zabudla) a krátko premiesime.
  4. Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 2 hodiny.
  5. Cesto vyvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie. Prekryjeme ďalším papierom, na ktorý nasypeme napr. fazuľu. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a predpečieme cca 10 minút (tzv. slepé pečenie). Z cesta odstránime papier s fazuľou, posypeme cukrom a vložíme do rúry na ďalších 5 minút.
  6. Žĺtka rozmiešame s cukrom
  7. a prilejeme k smotane s levanduľami. V kastróliku zohrejeme na teplotu tela a hned odstavíme. Prelejeme cez sito.
  8. Smotanovo - žĺtkovú hmotu nalejeme na vychladnuté, predpečené cesto. Na vrch nastrúhame muškátový oriešok. V rúre vyhriatej na 150 °C pečieme cca 45 minút. Necháme vychladnúť a servírujeme s ovocím. S malými zmenami pripravené podľa receptu zo stránky http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/recipes/recipeexchange/article6295326.ece