Žihľavový koláčik

cesminaz - fotkacesminaz, 22. marca 2016
Žihľavový koláčik
Foto: cesminaz

Zo žihľavy aj niečo sladkého, pripraveného klasicky a jednoducho ;-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

3 dl
300 g
200 g
4 ks
1 dl
0,5 dl
2 ks
1(12g) ks
stipka
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Najprv som si zomlela na mäsovom mlynceku mladu čerstvu, oplachnutu žihlavu. A to tolko, aby jej bolo za 3 dl pohar...

    Žihľavový koláčik - obrázok 1
  2. 2

    Kedze postup je strasne jednoduchy, tak som tentoraz nefotila. .... V jednej mise si vyslahame do peny cele vajcia s kryst. cukrom, van. cukrom a stipkou soli. Potom pridame 0,5 dl olej a 1 dl mlieka a zasa dobre preslahame. Nasledne pridame muku zmiesanu s PDP a dobre preslahame mixerom. A nakoniec v mixujeme aj za pohar žihlavy. Cesto vylejeme na naolejovany, mukou posypany plech. Dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 35minut. Treba to sledovat a spravit skusku ihlou.

  3. 3

    Vychladnuty korpus prerežeme a natrieme marhulovou marmeladou. Moze byt aj ina oblubena marmelada. Nakoniec spojime a kolac pokrajame. Posypeme praskovym cukrom a mozme podavat :-)

  4. 4

    Kolac je velmi jednoduchy, rychly a chutny. Chut žihlavy tu nie je taka intenzivna ako v slanych jedlach. Žihlava doda kolacu zaujimavejsiu chut a farbu ;-)

Diskusia k receptu

haji
@Cesminaz jsi se vytáhla, kombinace kopřiva - meruňková marmeláda, tak to je pro mě překvapení!! Máš úžasnou fantazii!! Zírala jsem na foto jako z jara - proč jako, když tu jaro máme!!?!! Jsi posekala louku i sousedovi... haha
Děkuji za receptík!
cesminaz
@izabelka dakujem :-) kolacik bol velmi chutny.Ked ho deti pchaju do seba jeden za druhym,tak urcite chutil ;-)) Jedine co sa zvyknu pri zelenej farbe pytat je .."z čoho je tentoraz? Špenat? Žihlava? Brokolica?" :-))) Ale vraj ..to je jedno mama,hlavne ze chuti dobre ;-))
cesminaz
@Haji :-))) nie nepokosila.Mam aj doma trocha žihlavy,ale zas nie kopu.Na žihlavu chodievam uz roky do prirody k jednemu potoku,kde je čisto a klud :-) Tam by sa naozaj dala kosit ;-)) Nazbieram si vzdy kolko potrebujem na varenie,no a zvyknem aj nasusit na zimu :-) Kolac je velmi chutny,pripraveny len tak jednoducho s lekvarom.Ale mam tu aj druhy,ak chces pozri sa :-)  varecha.pravda.sk/recepty/zihlavove-rezy-s-citronovou-pol...
monty469
Jeden z ďalších skvelých receptov a k tomu originálny. No musím sa už do tej žihľavy pustiť:-)
sweetlaab
Výborný recept, ukladám si ho a keď vyrastie žihľava v záhrade tak ho spravím :-)
haji
@Cesminaz (23.3.2016 07:43)
děkuji za navigaci - a hned jsem se u tebe v receptech "pásla". Dostala jsem se do slabé poloviny - máš plno krásných receptů - a tak čtu, ukládám, slintám... jsi šikovnica!! Mávám!
havino
som hned vedela podla foto, že to je tvoj recept, myslím, že žihlavu v chuti koláčika nie je poznať až nejak extremne, ak vôbec, že? páči sa mi toto tvoje pečenie
cesminaz
@luss :-)) hej,nieco take :-) @monty469 @sweetlaab budem rada,ak vyskusate :-) @lekorica :-) @haji vdaka,som rada ze sa ti moje recepty pacia :-) Mila @havino tu typicku žihlavovu chut vobec necitit.Chuti zaujimavo,ale velmi dobre :-) Tie chute su tam skombinovane,takze to ladi :-) Kolacik ma vyborne cesto,lahucke,vlácne a mäkke.No na druhy den mi chuti este viac..podoba sa na vlacne mramorove cesto :-)
cesminaz
@kukulienka :-) aj bol. @rybka59 som rada,dufam ze budes spokojna :-) Inak zo zihlavy tu mam este aj ine recepty ak by ta zaujimali :-) Dufam,ze po skuske sa ozves.Pekny vecer :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia