Zeytinağlı kuru fasulye (Dusená fazuľa v olivovom oleji)
Autor receptu: nazarboncuk
Ďalší z tradičných domácich tureckých jedál, dusená biela fazuľka v olivovom oleji. Je to nenáročný pokrm na suroviny ako aj na čas. A pritom tak chutný.
3-4 porcie |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu opláchneme a namočíme na 10 hodín do vody (najlepšie cez noc). Na druhý deň ju scedíme a dobre opláchneme.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a opečieme do sklovita. Primiešame paprikovú pastu (alebo mletú červenú papriku) a vhodíme opláchnutnú fazuľu.
Všetko zalejeme kuracím vývarom, pridáme chilli vločky (prípadne 1 malú sušenú chilli papričku) a dusíme do mäkka.
Nakoniec osolíme, okoreníme a ochutíme sušenou mätou. Stačí štipka.
Komu robia strukoviny "šarapatu" pokojne si môže do hrnca hodiť "pomocné" bylinky :)
- Hotové jedlo pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávame s jogurtom, dusenou ryžou, bulgurom, alebo s chlebom. Skvelou prílohou je aj jarná cibuľka a nakladaná zelenina. Presne takto to jedávame aj my v Turecku :)