Foto: izabella929
Žerbové rezy sú veľmi obľúbeným zákuskom aj počas Vianoc..sú vďačné, lebo dlho vydržia...vyskúšala som upiecť žerbó v podobe koliesok...
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL (sušené) |
|
80 g |
|
1 |
|
1 |
|
100 g |
|
100 g (alebo Hera) |
|
1 ks |
|
Na posýpku: | |
100 g (mleté) |
|
50 g |
|
|
Postup
-
1
pripravila som si cesto..hladkú múku a práškový cukor som preosiala.., pridala som všetky ostatné suroviny podľa popisu...
-
2
cesto som poriadne vymiesila a uložila na 1 hodinu do chladničky...
-
3
po hodine som cesto rozvaľkala a robila kolieska 2 veľkostí...na spodok ide veľké koliesko, do stredu ide menšie koliesko a na vrch opäť veľké koliesko...veľké koliesko som ,potrela lekvárom, posypala mletými orechami zmiešanými s práškovým cukrom a položila na to menšie koliesko..
-
4
malé koliesko som potrela lekvárom, posypala mletými orechami s práškovým cukrom...
-
5
na malé potreté koliesko som uložila veľké koleso..okraje cesta som jemne dookola popritláčala...cesto ,je veľmi krehké, musí sa s ním opatrne...potom som kraje chytila dvoma prstami a urobila dokola vrkoč...
-
6
uložila na plech vyložený pečiecim papierom...okrajom dlaní som ešte kolieska upravila..to kôli tomu, aby počas pečenia lekvár nevytekal a nestiahol cesto...
-
7
upečené..nechala som vychladiť...urobila som si z čokolády a lyžici oleja polevu a kolieska som natrela polevou..
-
8
hotové kolieska v reze..
-
9
veľmi chutné a krehké kolieska vydržia v krabici aj niekoľko mesiacov...a prajem dobrú chuť...
V bode 4 píšeš - posypeme mletaňyma orechami. To sú niečo podobné ako tie makadové zo severojužnej Austrálie ???
A nedalo by sa to prostredné koliesko vynechať. Veď od toho lekváru to bude aj tak napučené .
privysoka latka.