Žemľovka na slano fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 10. novembra 2012

Inspiraciu na takuto zemlovku som videla na jednej kucharskej internetovej stranke. Ja som to robila zo starsieho chleba, ale mozu sa pouzit zemle Zobraziť celý popisInspiraciu na takuto zemlovku som videla na jednej kucharskej internetovej stranke. Ja som to robila zo starsieho chleba, ale mozu sa pouzit zemle alebo aj rozky.

4-6
porcie
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 ml
3 ks
2 ks
2 strúčiky
25 g
1 PL
50 g
50 g
50 g
50 g
3 ks
1/2 KL
15 g




Postup

  1. 1

    Do mlieka som dala nakrajanu cibulu, bobkovy list a klinceky. Mlieko som zvarila a odlozila zo sporaka. Takto treba nechat mlieko postat aspon 15 minut.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Druhu cibulu som nastruhala na tenke platky a poprazila som ju na masle.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K poprazenej cibuli som pridala roztlaceny cesnak a listky z citronoveho tymianu. Vsetko som to este chvilu, asi 3 minuty poprazila.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som do plnky pouzila kombinaciu syrov, co som mala doma. Tvaroh, feta syr, haloumi a havarti. Mozu sa ale pouzit hociake syry. Je ale lepsie mat aspon dva, tri druhy syrov. V povodnom recepte bol cheddar, gruyere, parmezan a kozi syr.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syry som postruhala na struhadle

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a k syrom som potom primiesala oprazenu cibulu.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prevarene odstate mlieko som precedila. V mlieku som rozslahala vajicka, pridala som praskovu horcicu, sol a korenie. Ak nemate praskovu horcicu namiesto nej tam mozete dat 1KL Dijon horcice.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som pouzila takyto biely chlieb. Chlieb som si nakrajala na asi 1cm platky.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vymastenej misky na pecenie som naukladala vrstvu chleba a na chlieb som rozotrela polovicku syrovej plnky.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na syrovu plnku som dala dalsiu vrstvu chleba

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na chlieb som rozotrela druhu polovicku plnky.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na vrch som ulozila posledne platky chleba. Cela som to potom poliala s mliekovou zalievkou. Takto som to nechala stat 15 minut.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po 15 minutach som dala zemlovku do rozohriatej rury a piekla som ju na 180C 35 minut.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na zapecenu zemlovku som poukladala platky syra a este som ju posypala tekvicovymi semienkami.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom som ju dala este do rury na 10 minut zapiect. Iba tolko, aby sa rozpustil syr a semienka sa trochu opiekli.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    No a tu je este obrazok ako vyzerala cerstvo nakrojena. Neviem ci som dala tomuto jedlu spravny nazov. Povodne sa to volalo Savoury Bread & Butter Pudding. Ak by ste mali lepsi napad, velmi rada nazov receptu prepisem.

    Žemľovka na slano (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

medulienka122
jééj, a vieš, že ja som minule rozmýšľala, že pre seba urobím na slano, keď môj starký je na sladké? ďakujem za recept, nemala som totiž predstavu, čo tam pichnúť...:-)
martamm
Krásna, ale nepoznám suroviny havarti a haloumi, môžeš objasniť? Ďakujem
palokuchki
Dakujem vam za komentare. Tesi ma, ze sa vam recept paci. @medulienka , videla som viacej druhov tychto typov zemloviek. Do niektorych davali sunku, parky, klobasky, paradajky, papriky. Ja som skusila tuto syrovu a chutila doma vsetkym. @martamm havarti a halloumi su druhy syrov. Myslim, ze sa daju kupit aj na Slovensku. Ale ak nie, tak mozes namiesto nich dat aj ine syry. Ja som pridala na Varechu recept ako robim doma syr halloumi  varecha.pravda.sk/recepty/halloumi-fotorecept/26517-recep...
a tiez havarti syr  varecha.pravda.sk/recepty/havarti-fotorecept/27705-recept...
to len tak aby si videla ake su to syry.
sovka62
Aj na sladko je dobrá, ale takáto slaná by mi chutila viac. Ukladám, vyskúšam a ďakujem.
martamm
palokuchki, ďakujem za vysvetlenie, určite v blízkej dobe takúto žemľovku upečiem, predpokladám, že aj manžel nepohrdne, hoci sladkú nemusí :)
iva63
veľmi zaujímavý recept, už som si ho uložila do mojej kk určite vyskúšam-:)
pozerala som si tvoju výrobu syrov, to je niečo fantastické...si veľmi šikovná...tiež som nevedela, čo je halloumi a havarti...zaslúžiš si obdiv... tvoja žemlovka obsahuje domáce suroviny, tebou vyrobené tak je určite mňamkovskááá...dakujem za recepty-:)
lubjak
zaujimava kombinacia a urcite chutna, quiche sa neujal,skusim tvoj recept
stacy77777
krásny recept,využitie chlebíka,ktorý trebárs zostáva,priznám sa,že horčicu v prášku vôbec nepoznám, tiež som si pozrela tvoju výrobu syrov,máš môj úprimný obdiv
irenaw
ja som podobný nazvala chlebový nákyp, ale aj tak ho doma voláme slaná žemľovka ;-) a tento aj žemľovkovo vyzerá, takže výborný názov. vyskúšam túto verziu.
jerica
@palokuchki (kde si?-nick)
"výborná,exscelentná žemlovka na slano "
veď si na Slovenskej stránke . Určite si zaslúži taký názov:-) vždy sa snažíš pridávať neopakujúce sa recepty:-) vďaka , určite spravím!! (tie krásne žĺtka,akoby farbené) KK
ebaka
výborný nápad,,žemlovka na slano,,...lebo tú sladkú verziu nemusím,dík ....a páči sa mi tiež foto,pekný večer
danda3
Žemlovku milujem a aj na slano by som si dala, určite je výborná!♥
radulienka
Krásny recept, skoro ako tvoj Tuna Mornay, ukladám a vyskúšam, určite je to fantastické, vďaka za recept Danulka...
palokuchki
Potesili ma vase komentare. Dakujem vam. Som rada, ze som vas mozno trochu inspirovala. @iva63 , @stacy77777 dakujem. Ked mam doma vela mlieka, tak ho skusam nejako spracovat. @jerica , rada skusam nove recepty a s tymi s ktorymi som spokojna sa rada s vami podelim.
babav
@palokuchki , skusas velmi lakave recepty....tento je vynimocne chutny ...z vlastnorucne vyrobenych domacich surovin , pekne prezentovany.Vdaka ,ukladam si ho,kolace na slano mame
radi;-)
zdezda
@palokuchki tvoj recept ma velmi potesil, zemlovku na sladko nerobim, nikto ju u nas neje, no zapekance na slano maju moji radi, doteraz som ich robila so zemiakmi, cestovinou, ci ryzou no a teraz ich prekvapim, vdaka tebe, so starsim pecivom, super :-)
kakaova
Ostali mi po Velkej noci oschnute rohliky a hladala som zemlovku. Kedze u nas zemlovku na sladko nemusia vsetci, tak urcite vyskusam verziu na slano. Dakujem za inspiraciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia