Žemľovka na slano (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Inspiraciu na takuto zemlovku som videla na jednej kucharskej internetovej stranke. Ja som to robila zo starsieho chleba, ale mozu sa pouzit zemle alebo aj rozky.
4-6 porcie |
25 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Do mlieka som dala nakrajanu cibulu, bobkovy list a klinceky. Mlieko som zvarila a odlozila zo sporaka. Takto treba nechat mlieko postat aspon 15 minut.
- Druhu cibulu som nastruhala na tenke platky a poprazila som ju na masle.
- K poprazenej cibuli som pridala roztlaceny cesnak a listky z citronoveho tymianu. Vsetko som to este chvilu, asi 3 minuty poprazila.
- Ja som do plnky pouzila kombinaciu syrov, co som mala doma. Tvaroh, feta syr, haloumi a havarti. Mozu sa ale pouzit hociake syry. Je ale lepsie mat aspon dva, tri druhy syrov. V povodnom recepte bol cheddar, gruyere, parmezan a kozi syr.
- Syry som postruhala na struhadle
- a k syrom som potom primiesala oprazenu cibulu.
- Prevarene odstate mlieko som precedila. V mlieku som rozslahala vajicka, pridala som praskovu horcicu, sol a korenie. Ak nemate praskovu horcicu namiesto nej tam mozete dat 1KL Dijon horcice.
- Ja som pouzila takyto biely chlieb. Chlieb som si nakrajala na asi 1cm platky.
- Do vymastenej misky na pecenie som naukladala vrstvu chleba a na chlieb som rozotrela polovicku syrovej plnky.
- Na syrovu plnku som dala dalsiu vrstvu chleba
- a na chlieb som rozotrela druhu polovicku plnky.
- Na vrch som ulozila posledne platky chleba. Cela som to potom poliala s mliekovou zalievkou. Takto som to nechala stat 15 minut.
- Po 15 minutach som dala zemlovku do rozohriatej rury a piekla som ju na 180C 35 minut.
- Na zapecenu zemlovku som poukladala platky syra a este som ju posypala tekvicovymi semienkami.
- Potom som ju dala este do rury na 10 minut zapiect. Iba tolko, aby sa rozpustil syr a semienka sa trochu opiekli.
- No a tu je este obrazok ako vyzerala cerstvo nakrojena. Neviem ci som dala tomuto jedlu spravny nazov. Povodne sa to volalo Savoury Bread & Butter Pudding. Ak by ste mali lepsi napad, velmi rada nazov receptu prepisem.