Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen fotorecept

sedmoskaredka - fotkasedmoskaredka, 24. januára 2014

V Nemecku veľmi obľúbené žemle, ktorých názov je dvojznačný. Sú to žemle Majstrov sveta vo futbale a tí čo ich jedia sa tiež určite stanú "majstrami sveta". Tradične sa pečú z droždia, ale keďže aj v Nemecku je dosť veľa "kváskovníkov", milovníkov zdravej výživy, nebolo ťažké nájsť recept na Weltmeisterbrötchen pečených s kváskom. Pôvodný recept bol dosť komplikovaný, aj so zapareným šrotom, čo sa mne nepáčilo a tak som skúsila upiecť jednoduchšiu verziu. S výsledkom som bola nadmieru spokojná.

8
porcií
20 minút
príprava
23 minút
na 250 °C

Suroviny

40 g
105 g
125 g
230 g
10 g
5 g
10 g
260 g
Posýpka:
2 PL
2 PL
5 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z chladničky vyberieme kvások a vezmeme z neho 40 g. Do tohto množstva prilejeme 50g teplej vody a dodáme 25g ražnej celozrnnej múky a 25g špaldovej múky. Pomiešame a necháme 3 hodiny stáť na teple. Keď už je kvások zobudený zo spánku,odoberiem z neho opäť 2PL do pohára do chladničky a k tomu čo ostalo pridám 100g špaldovej múky a cca 100g teplej vody. Takto som získala akési predcesto (v mojom prípade bola hnmotnosť predcesta 268g), ktoré nechám pracovať cez noc, cca 13 hodín. Dôležité je, aby predcesto prešlo fázou zväčšenia objemu a bolo opäť padnuté. Potom doňho dodám 10g cukru, zamiešam a nechám 20min stáť.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dodám zvýšnú múku a ostatné suroviny okrem semiačok a vločiek. Miesim ručným šľahačom 5 až 10 minút, cesto je pekne hladké, na dotyk mäkké, ale dosť husté aby netieklo.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nechám ho odstáť asi 20min, potom ho premiesim rukou. Vytvarujem bochník.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dosku nasypeme tekvicové semiačka - mohli by byť slnečnicové, ale ja som ponechala svoje slnečnice v záhradke vtáčikom pre radosť:-). Cesto položíme na ne a navrch sypeme ostatné semiačka a vločky tak, aby nebolo vidno holé cesto.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkávame ho do kruhu a stále navrch dosypávame ďaľšie semienka. Kruh má nakoniec priemer 25cm. Rozrežeme ho na 8 trojuholníčkov.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, plech zakryjeme igelitom alebo ho celý vložíme do sáčku a necháme kysnúť na teplom mieste cca 2a1/2hod.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vykysnutí môžu ísť do horúcej trúby na 250°C, v ktorej bol od začiatku vyhrievania hrnček s vriacou vodou.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 5 minútach stiahnem teplotu na 220°C a vyberiem hrnček s vodou. Žemličky pečiem celkovo 23min.

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozpísala som všetko úplne dopodrobna, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že tí čo len začínajú piecť pečivo sa podrobnému návodu potešia a verím, že tým, čo sú už majstri sveta v pečení, to vadiť nebude :-)

    Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
dávam ti hned 5*, za kvások a pečenie z neho, pekné žemličky máš a pridávam foto, že žemličky majstrov sveta som piekla asi vo štvrtok a netušila čo pečiem, vykyslo, napadlo ma a upiekla som,
pridávam foto, len pre tú náhodu, ktorá ma normálne zaskočila, ja som 4 z nich len tak pre zmenu posypala syrom




@sedmoskaredka krásne žemle si napiekla, zrniečkové máme radi. no a @havino tie Tvoje sú priam ukážkové, a syr - paráda. Šikovnice ste, baby :) ako sa to tu rozbehlo s týmto zdravým pečivom a chlebom, každý deň niečo nové
všetkým ďakujem za milé slová. Ono je to ozaj tak, že kým sa mi nedarilo, mala som pocit, že sa to nikdy nenaučím a teraz neviem pochopiť, ako som to mohla nevedieť. Teraz som si dala za cieľ skúsiť upiecť chlieb z ražnej múky, prípadne viac celozrnnej použiť, taký je predsa len zložitejší
krásny recept, dala som si zohnať sušený kvások, takže by som mohla recept aj vyskúšať a vďaka za link na tvoj blog, už aj sa tam idem pozrieť na to tvoje kváskovanie
martamm, pekne ti vyšli, som rada, že sa páčia aj po odskúšaní:-)
medovnicek, ja som ešte môj nasušený kvások neskúšala oživiť, tak neviem, ako treba postup pri príprave predcesta upraviť. Ak budeš mať úspešný pokus za sebou, daj vedieť, ako si to robila.

Pridaj komentár k receptu: