Žemle k cigánskej pečienke fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 8. februára 2012
Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept)
Foto: babkamt

Včera som uvidela recept , ktorý mi nedal spať. Recept pridala cistinka. Naložila som si bravčovú krkovičku na cigánsku. Dnes som k nej Zobraziť celý popisVčera som uvidela recept , ktorý mi nedal spať. Recept pridala cistinka. Naložila som si bravčovú krkovičku na cigánsku. Dnes som k nej piekla žemle. Cistinka ich piekla z hladkej múky. Ja som k hladkej múke pridala aj celozrnnú . Žemle sú upečené. Žiaľ , ešte sú horúce. Kým vychladnú , pridám sem recept.

12 minút
na 210 °C

Suroviny

500 g
500 g
300 ml vlažné
300 ml
42 g
1 PL
1 PL
125 ml
1 ks na potretie
1 čl
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások som spravila s 1 pl medu.Vypracovala som cesto. Na hodinku som ho dala kysnúť.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté som ešte raz jemne prepracovala.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelila som ho na malé guľky. Jedna mala hmotnosť asi 80 g. Prvé dve som vážila , ostatné som robila od oka.Nechala som ich asi 15 minút kysnúť. Medzitým som zapla rúru na 210 stupňov. Vajíčko , štipku soli a 1 čl mlieka som rozmiešala.Do rúry som vložila misku s vriacou vodou. Pred pečením som žemle natrela vajíčkom. Posypala som ich sézamovými a ľanovými semiačkami.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú žemle už upečené.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spravila som aj pár rožkov.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz už len rýchlo upiecť cigánsku pečienku. Medzitým prišla aj moja vnučka. Veeeeeľmi jej chutilo.

    Žemle  k cigánskej pečienke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

bejgi
jeeej @Babkamt , tak presne nato som sa tešila kedy pridáš celozrnné žemličky, už sa teším ako ich vyskúšam, ďakujeeem :)
cistinka
Paráda! Krásne si sa nechala vyhecovať :-))) Tie žemle vyskúšam, lebo tvoj chlebík nemá chybu.
evas13
Krásne žemličky a ešte s celozrnnou, piatok vyskúšam. :)
frezia68
Tiež ma @cistinka inšpirovala a piekla som zo špaldovej múky+hl.,pridala orechy,semienka.....potrela smotanou,posypala sezamom....no,perfiš.Krásne žemličky a tá pečienka nemá chybu :-)
kuchticka
Pekne, zemlicky. Ja tiez pouzivam celozrnnu s hladkou mukou, niekedy a raznou na moje chlebiky a zemle.
lucylee
@babkamt krasa. A asi sa ti zatulal skriatok do bodov 1,2 a 3, lebo to iste mas aj v bodoch 5,6 a 7. Oprav si to :-)
afataga
super, dalsi rcp na celozrnne, presne taku muku mam v spajzi
pacik
Žemličky nemajú chybu, budú sa piecť aj u nás :-)
matata1
jeden kúsok aj s tou krkovicou by som zvládla. Krásne žemličky. Asi budem ďalšia, ktorá kôli Čistinke (jej receptíku) nebude spávať :o)))
babkamt
@cistinka dúfam , že sa nehneváš , že som sem pridala trochu zmenený tvoj recept.Naši mladí preferujú tmavé pečivá a chleby. Preto som to zmenila. Mala si fantastický nápad. Nedávno som si dala cigánsku. Pani , čo ju ukladala do žemle sa ju snažila prerezať vidličkou.Vo veľkej žemli bolo mäso veľké ako dlaň malého novorodenca. Zato cena bola veľká. Hneď ako som uvidela tvoj recept , ozval sa vo mne Pavlov reflex.Tak toto som musela spraviť. A to hneď. Manžel išiel na ultrazvuk , mňa vysadil v obchode. Kúpila som si pre istotu celú krkovičku. Už sa nenechám zaskočiť, že nebudem mať doma potrebnú surovinu. Veď som prežívala muky. Ďakujem za recept.
babkamt
@lucylee včera som šalela pri počítači. Nielen že bol pomalý , ale podchvíľou mi písal , že táto stránka je nedostupná. Nie a nie to vložiť. Dnes to už funguje. Vložila som si 4 recepty na šup.
babkamt
@ jerica no veď uznaj.Však je to týranie priateľov. No ale teraz vážne , aby sa nám cistinka neurazila. @ matata1 zostali ešte 3 žemličky . Aj mäsko. Ja som bola dopredu sčemerená , ako som sa nemohla dočkať. Čakala sa na malú , kým prídu. No najprv si musela naša slečna spraviť úlohy.
babkamt
Zdravím všetkých priaznivcov cigánskej. Ďakujem za milé komentáre. A tým , čo to budú robiť prajem dobrú chuť.
cistinka
@babkamt ale vôbec nie :-) Práve naopak, mňa to veľmi teší a páči sa mi, ako si sa vynašla a viem si tvoje pocity živo predstaviť, keď si slintajúc klepala mäso...aj ja som taká :-))))
sneica
paradne pecivo...:) a to, oblozene maskom hmmm...
babkamt
@cistinka s mužom sme spolu vyše 40 rokov. Pozná tie moje stavy , keď to na mňa príde. To neodolateľné nutkanie mi asi pozerá z očí. Neviem to posúdiť , ako sa zmení moje správanie od normálneho. No dedko vždy uhádne , že so mno všetci čerti šijú. Čo si zaumienim , tak to musím spraviť. Došiel sa pozrieť do kuchyne , keď som klepala mäso. Pýtal sa ma čo robím , veď je večer a máme uvarené. No na druhý deň aj on krochkal od spokojnosti.A teraz sa priznám , že tá žemľa na hlavnom obrázku je už z druhej strany okúsaná. Najprv som dala ostaným. Ja som si sadla k stolu nakoniec. Slastne som sa zahryzla. V tom mi došlo , že som nerobila fotografiu.
matata1
@babkamt schovaj mi ju, o 16.00 hod končím, dobehnem. Ja mám tiež také stavy, volám to záchvaty tvorivosti. Keď musíš, tak musíš...
diabambulka
klobúk dole, nádherne sa ti podarili, ukladám receptík... boli by výborné nielen k tej cigánskej pečienke, ale aj k tej výbornej zemiakovej polievočke čo si pridala :-)
sovka62
Recept si pridala práve pre mňa, vo vhodnom čase. Posledná pekáreň, ktorá v Trnave piekla jedlé rožky (také ktoré sa dali odhryznúť a dokonca rozhrýzť) skončila. Manžel už dva týždne nosí pečivo tipu Lidl, Kaufland, Tesco, ktoré je krížené s pneumatikou a ak ho aj odhryznem, žuť sa nedá, rozpadá sa do malých tvrdých kúskov. Včera som bola v meste, stavila som sa v Jednote (tam tie dobré rožky piekli). Pýtala som sa, kam sa tie rožky podeli a dozvedela som sa, že pekáreň je zrušená.
Takže teraz začnem otvárať všetky recepty na pečivo, čo mám v KK poukladané a piecť a piecť a piecť každý deň. Tvoj recept je už v KK,
veľmi pekne ďakujem.
babkamt
@sovka62 veď nie je problém napiecť viac a dať do mrazničky. Vyberieš si z nej toľko , koľko potrebuješ. V Lídli pečú , no keď ich aj kúpiš horúce , vytiahnuté práve z pece , po vychladnutí sú už také nijaké. Ja som sa vždy zastavila na ceste domov z roboty vo Vajnoroch. Tam bol vynikajúci pekár. No odkedy som na dôchodku , kvôli pečivu sa mi nechce cestovať. To si ich radšej upečiem sama.
hviezdickaz
kraaaaaasne ... uz mi chyba len ta celozrnna muka ...skoda,ze som ju u nas nikde nevidela( zeby som bola nevsimava? ) :o))
hubata
Keď idem do Malaciek rodičom na hrob, tak sa zastavím na námestí, lebo mi vykrúca nos, vôňa ako na Prvého mája, jednoducho ma to tam vcucne, ja ani za to nemôžem. Takže ťa plne chápem. Škoda že som sama a nevyplatí sa mi piecť pre samu .... krásne žemličky, pečienka. A fakt si prerušila papanie a išla si fotiť - videla som: zo žemle chýba!!!!
kuchticka
@sovka , ja som na tom rovnako s tym "cerstvym" pecivom a zemlickami> U nas sice maju cerstve, ale nie je to typ peciva na ktory som bola zvyknuta a naviac, jazdit kazdy den 5 km pre cerstve pecivo sa mi veru nechce. Mam to rychlejsie kd si to sama upeciem a dam do mraznicky, ako ti radila @babkamt. Mam stale napecene - chlieb i rozky, alebo zemle. Vytiahneme ked potrebujeme a mame stale cerstve. Mraznicka "praska" od zataze.
babkamt
@kuchticka aj sa snažím dať niečo do mrazničky.U nás je obchod dosť ďaleko. Teraz v zime býva zlé počasie , nechce sa mi ísť von. Tak sa spoľahnem na svoje domáce pečivo a mám po starosti.
kuchticka
Ahoj @bejgi. kde sa nachadza Chorvatsky Grob? Ja som povodne myslela ze zijes v Chorvatsku. Nepoznam dobre slovensky zemepis, iba zapadne Slovensko trochu a mapu nemam. Vdaka za odpoved. :-)))
babkamt
@evas13 som rada , že sa ti podarili. Hlavne , že aj chutili. Ten link , čo si pridala mi nejde otvoriť. Predpokladám , že sú v ňom tvoje výtvory. Škoda.@kuchti čka nie som v Chorvátsku. Som na Slovensku.Bývam neďaleko Bratislavy,
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@babkamt ,pekny recept!!!!aj ta ciganska!!!mas recept aj na nu????(moj muž sa pyta!!!!)
babkamt
@pn cigánsku som robila podľa cistinky.Prepáč , že sa ozývam tak neskoro.Krkovičku nakrájaš,posolíš,natrieš olejom ,horčicou,okoreníš.Môžeš pridať aj cesnak. No potom som videla ďalší recept na Vareche, kde sa pridávalo aj mlieko. Keď som robila cigánsku druhý krát , tak som to tam pridala k ostatným ingredienciám..Naložené mäso som dala do uzatvárateľnej nádoby do druhého dňa.
babkamt
@pac ík tak si sa predsa odhodlal ich upiecť.Teším sa , že chutili celej tvojej rodinke.Ja sa ich chystám dnes upiecť.Spravím k nim aj cigánsku pečienku.Zopár žemlí dám aj do mrazničky.Dedko je znovu v nemocnici a mne sa pre jednu osobu nechce variť. Tak si naložím mäso. Raz bude so žemľou , raz zo zemiakmi.
brisid
@Babkamt súhlasím s @pacik , tieto žemle som spravila tento víkend ku domácej cigánskej a boli neskutočne dobré... milujem tento druh "pevnehšieho chlebíkového" cesta... určite ich budem robiť častejšie... ďakujem za vynikajúci recept
babkamt
Som rada , že ste si pochutnali na cigánskej s domácou žemľou. Dúfam , že si ich nepiekla prvý raz , ale budeš ich mať častejšie na stole.
arasidka

Podľa rozhodnutia európskej únie nesmie žiadne jedlo obsahovať v
názve hanlivý výraz k etnickej rase.

Preto sa u nás ruší názov Cigánska pečienka.

Nový názov je: Neprispôsobivý rezeň.
babkamt
@aresidka pobavila si ma. V televíznych novinách vraveli niečo v tom zmysle. Tvoj nový názov je veľmi výstižný. Ja osbne nevidím nič hanlivé v názve Cigánska pečienka.
vanilka111
tak na tomto som sa aj ja pobavila :-D,ale v podstate to naozaj nie je nič hanlivé,pretože to nie je od stvrdnutej pečene nekonkrétneho rómskeho občana,ale od spôsobu prípravy jedla,ako ho pripravovali cigáni-vtedy chudobná časť obyvateľstva- naložili do mlieka s cesnakom rezne a na druhy deň odležané vysmážali teda jednoduchá a lacná príprava :-)) (dnes tu už neexistuje ani lacná príprava -ani chudobná časť
obyvateľstva)
gordonko
@babkamt no a agráč môže dojsť ....už si viem urobiť cigánskú , knim Tvoje žemle ........ ešte dajaký dobrý nápoj na zapitie ...čo povieš ??
babkamt
@gordonko jasné , že k tomuto jedlu sa hodí niečo na zapitie . Deťom by som ponúkla džús a dospelákom pivo alebo víno . Dávaš dobré recepty .
dandika1
@babkamt ten pocit poznam ,(od decembra som sa prihlasila na varechu) dovtedy to bolo tiez tak,ked mi nieco hlavou blislo,tak som hned varila ci piela no ,ale teraz mam moznost pozrie nieco nove no a to sa inac ani neda nazvat ako(syndrom nepokojnych ruk),lebo precitam a uz sa na tom pracuje,(napr:vcera o 18nastej som si zmyslela @tatrankyne trojhranky a museli sa robit vydarili sa a to nebude inac ani s Tvojimi zemlami (dnes som piekla chlieb nas vychodniarsy TOPLIANSY)tiez perfektny no a ZEMLE tie pridu na rad urcite niekedy v utorok .Takze Ti dakujem mas to nadherne dufam ,ze aj mne sa podaria,Ukladam- vyskusam -odpoviem:::
babkamt
@dandika1 tiež mám práve chlieb v rúre. Nechcelo sa mi ísť do obchodu , tak som si ho zamiesila. Pridáš recept na tvoj východniarsky TOPLIANSKY chlieb ? Dúfam , že sa ti žemle vydarili.
paploska
@babkamt (14.1.2014 15:27)

Dakujem za skvely recept, uz som si ho prepisala aj do zosita, ak by vypadol signal:-). Robila som spaldovo razne.


1x haji
babkamt
@paploska (26.1.2020 12:15)

Máš ich vydarené. Som rada, že si recept vyskúšala. To, že si si recept odpísala do zošita znamená, že si s nimi bola spokojná:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia