Žemle k cigánskej pečienke (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Včera som uvidela recept , ktorý mi nedal spať. Recept pridala cistinka. Naložila som si
bravčovú krkovičku na cigánsku. Dnes
som k nej piekla žemle. Cistinka ich piekla z hladkej múky. Ja som k hladkej múke
pridala aj celozrnnú . Žemle sú upečené. Žiaľ , ešte sú horúce. Kým vychladnú , pridám
sem recept.
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Kvások som spravila s 1 pl medu.Vypracovala som cesto. Na hodinku som ho dala kysnúť.
- Vykysnuté som ešte raz jemne prepracovala.
- Rozdelila som ho na malé guľky. Jedna mala hmotnosť asi 80 g. Prvé dve som vážila , ostatné som robila od oka.Nechala som ich asi 15 minút kysnúť. Medzitým som zapla rúru na 210 stupňov. Vajíčko , štipku soli a 1 čl mlieka som rozmiešala.Do rúry som vložila misku s vriacou vodou. Pred pečením som žemle natrela vajíčkom. Posypala som ich sézamovými a ľanovými semiačkami.
- Tu sú žemle už upečené.
- Spravila som aj pár rožkov.
- Teraz už len rýchlo upiecť cigánsku pečienku. Medzitým prišla aj moja vnučka. Veeeeeľmi jej chutilo.