Žemle k cigánskej pečienke (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Včera som uvidela recept , ktorý mi nedal spať. Recept pridala cistinka. Naložila som si bravčovú krkovičku na cigánsku. Dnes som k nej piekla žemle. Cistinka ich piekla z hladkej múky. Ja som k hladkej múke pridala aj celozrnnú . Žemle sú upečené. Žiaľ , ešte sú horúce. Kým vychladnú , pridám sem recept.

12 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Kvások som spravila s 1 pl medu.Vypracovala som cesto. Na hodinku som ho dala kysnúť.
  3. Vykysnuté som ešte raz jemne prepracovala.
  4. Rozdelila som ho na malé guľky. Jedna mala hmotnosť asi 80 g. Prvé dve som vážila , ostatné som robila od oka.Nechala som ich asi 15 minút kysnúť. Medzitým som zapla rúru na 210 stupňov. Vajíčko , štipku soli a 1 čl mlieka som rozmiešala.Do rúry som vložila misku s vriacou vodou. Pred pečením som žemle natrela vajíčkom. Posypala som ich sézamovými a ľanovými semiačkami.
  5. Tu sú žemle už upečené.
  6. Spravila som aj pár rožkov.
  7. Teraz už len rýchlo upiecť cigánsku pečienku. Medzitým prišla aj moja vnučka. Veeeeeľmi jej chutilo.