Zemiakový chlieb

babkamt - fotkababkamt, 8. septembra 2011
Zemiakový chlieb
Foto: babkamt

Povzbudená po druhom chlebe , som sa pustila do ďalšieho.Teraz zemiakového chleba. Niekedy je dobré,keď je človek tvrdohlavý.Ak to nejde na prvý krát, tak Zobraziť celý popisPovzbudená po druhom chlebe , som sa pustila do ďalšieho.Teraz zemiakového chleba. Niekedy je dobré,keď je človek tvrdohlavý.Ak to nejde na prvý krát, tak raz sa to musí podariť.Prikladám fotku .

6080 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
3 ks varené (v šupke)
2 čl
2 čl
1 PL
1 PL
1 ks
0,5 litra vlažná
 na posypanie
 na vymazanie formy




Postup

  1. 1

    Obidve múky som preosiala so soľou,jedným balíčkom sušeného droždia / lebo tá druhá múka Farmhouse Bread obsahuje droždie/ Sušené droždie nemám moc rada,radšej používam čerstvé,no nemala ho doma ,preto sušené droždie. Do múky som pridala kmín,nastrúhané zemiaky . V 4 dcl vody som rozmiešala 1 pl oleja, 1 pl octa.S touto vlažnou vodou som vypracovala cesto.Zvyšnú vodu som pridávala po troche.Cesto som miesila asi 15 min.Cesto som posypala múkou a šup s ním do skleníka,kde bolo teplúčko,aby rýchlo vykysol.

    Zemiakový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine som išla cesto skontrolovať.Trochu sa zdvihlo,no zdalo sa mi málo.Tak som ho od zlosti znovu premiesila a mohla sa presunúť k počítaču.Po ďalšej hodine som ho vzala do domu,premiesila,vytvarovala guľu,ktorú som vložila do silikónovej tortovej formy.Formu som pre istotu vymastila.A vrátila som sa k počítaču , kým sa mi zohreje rúra.To znamená,že som rúru zapla na 210 °C na 20 minút,natiahla som si minútky.

    Zemiakový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Po tom som už mala rúru zohriatu.Chlieb mi medzitým pekne nakysol.Narezala som ho. Potrerla vlažnou vodou .Do rúry som vložila antikorovú misku s vriacou vodou a chlieb.Minútky som dala na 17 min. Potom som prepla na 180 °C a piekla som ho ešte 40 minút.Vypla som rúru a chlieb som vybrala po 5 minútach.Ešte horúci som potrela vodou a dala na mriežku vychladnúť.Netrpelzivo som čakala,kým aspoň trochu vychladne,aby som ho mohla ochutnať.Nakoniec som sa dočkala. S výsledkom som bola spokojná.

    Zemiakový chlieb - obrázok 3

Diskusia k receptu

jerica
už sa teším , krásny chlebík , čo myslíš na čo sa teším?
evusik
vyzerá prekrásne... a určite aj chutil výborne :-)
babi
Jarka , žeby na chlebík s masťou a cibuľou?
jerica
@babi určite aj s paprikou, @babkamt z Tvojho receptu určite si z neho vyberiem suroviny, iba že to čo som písala , nebudem miesiť a čakať pokiaľ vykysne a znovu premiesiť , ja mám tiež skleníčisko ale behať sa mi nechce, ja som si zvolila môj postup ktorý ma neoberá o čas a pritom je tiež výborný, droždie použijem sušené má výhodu pri kysnutí,kysne do rána:-))) :-))))
palokuchki
@babkamt , chlebik sa ti pekne vydaril. Viem si predstavit tvoju radost. Pamatam sa, ked som zacala piect chleba ako som sa vzdy tesila, ked mi dobre vysiel.
jerica
@palokuchki je to pravda , že keď sa vydarí aká je to radosť , tak ako píše @babkamt , ja som sa tiež tešila , lebo keď som si prvý raz kúpila tie múky na chleby som si myslela že zamiesim len tak bez žiadnych prísad a postupu , že to vykysne dám na plech , figu , tiež som nakúkala ako @babkamt , mala som to cesto aj pol dňa v mise a stále nič dokonca sa mi zdalo že sa cesto scvrko,tak som si povedala nikdy chleba robiť nebudem,ale potom sa kde tu vynorila varecha.sk a ja sa dala inšpirovať na pečenie pečiva ale aj chlebíka , len chleba som nefotila a ani ma nenapadlo dávať niekde na známosť,no a po čase som sa dala znova na pečenie aby sa mi minula múka na chlebíky aj keď je do roku 2012 doporučená spotreba. Tešila som sa že sa pri tom vôbec nenarobím,vyskúšam si aj tento recept so surovín , zemiak je v ceste na chlebík vynikajúci pre jeho vláčnosť! dodržím postup nemiesený , uvidím dám vedieť , robila som znova nahradila som jednu múku inou,bol výborný ale chuť pre mňa bola iná,nepáčila sa mi hoci teraz mám hrianku z neho na stole.
tatranka
Chlebík je krásny.Hoci ako som čítala,svojmu výsledku si najprv neverila.Vydaril sa.
babkamt
jerica, aj ja chystám na ten chlieb,večer pomiešam,ráno upečiem.Teraz som dokúpila pšeničnoražnú a ražnopšeničnú múku.
palokuchi,moja radosť bola neskutočná,chlebík som celý večer ochutnávala,nechcela som uveriť,že to som ja upiekla.
Tatranka,áno vydaril sa,bola som v siedmom nebi.
terinka55
Krásny chlebí ! Už asi 30 rokov :( mám podobný recept od kolegyne,
len tam ide iba hladká múka, bez semiačok (vtedy to ešte nebolo v móde ) a pečiem ho vypracovaný klasicky v rúre na plechu :)
babkamt
pochvala vždy poteší,naozaj bol chuťovo dobrý,ale aj vzhľadom.
babkamt
Písala som presne toľko vody,koľko som dala do chlebíka.Sú tam pridané zemiaky.Keď ich pridáš do cesta,tak cesto redne.Ak si myslíš,že je málo vody,skús si množstvo upraviť podľa seba.Pridávaj trebárs po lyžiciach vodu.Viem, že ty dlho pečieš chlieb.Máš to v ruke, ako by malo vyzerať dobré cesto po vypracovaní. Prajem veľa zdaru .
olretass
co je múka farmhouse bread?mozem ju vymenit za daco iné?recept vyzerá pekne,no co je tá múka,to teda neviem..aj ja by som rada piekla taký u nás vo Svédsku..dakujem vopred za radu.Ninni
babkamt
Je to kúpená hotová zmes na chlieb. Kúpila som ju v Lídli. No môžeš to množstvo múky vymeniť za inú múku , ktorá ti chutí. Zloženie múky farmhous bread je nasledovné :pšeničná múka a žitná múka.Pšeničnej múky je v tejto zmesi 71 percent. Dúfam , že som ti pomohla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia