Zemiakové šišky

korbacik - fotkakorbacik, 5. apríla 2011

Nedávno som niekde doslova vyhrabala staré recepty, ktoré sa chystám robiť už veľmi dávno. Objavila som v nich aj tieto zemiakové šišky, ktoré som Zobraziť celý popisNedávno som niekde doslova vyhrabala staré recepty, ktoré sa chystám robiť už veľmi dávno. Objavila som v nich aj tieto zemiakové šišky, ktoré som už jedla, keď som bola malá. Pamätám sa, že mi veľmi chutili, tak som sa rozhodla, že to skúsim aj ja. Jednoduché, myslím, že ani úplné začiatočníčky nebudú mať problém. Veď posúďte sami:

4
porcie
60 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
cca 120 g
cca 100 g
1 ks
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich pretlačíme ( alebo ak chcete, popučíme ). Pridáme múku ( do surovín som napísala len hrubú, ale mne sa viac osvedčila pol hrubá, pol polohrubá ), krupicu, vajíčko, soľ. Dobre rukami premiesime a z cesta vytvarujeme šúľok. Z neho odkrajujeme malé kúsky - šišky o veľkosti 5 - 6 cm ( mne sa páčia také kratšie, ale je to na vás ). Vo väčšom hrnci si prevaríme osolenú vodu a šišky do nej šupneme asi tak na 8 - 9- min. - podľa veľkosti výrobku:). Radšej párkrát premiešame, aby sa neprilepili, predsa, je tam tá múka. Hotové šišky vyberieme na tanier, najlepšie predhriaty, a polejeme roztopenou bravčovou masťou, posypeme práškovým cukrom a podľa chuti stravníka opraženou strúhankou, mletým makom alebo tvarohom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sovka62
Toto sú u nás šúľance, najradšej ich mám na slano, s bryndzou, alebo strúhaným údeným syrom a praženou slaninkou.
jatanika
a u nás aj kokošky...myslela som, že šiškami volajú šúľance v Čechách....
korbacik
... no to je možné, že v Čechách, lebo tento recept som si odpísala od mojej starkej, a ona ho mala od svojej kamarátky z Čiech. Ale nie sú to šúľance, lebo ten tvar je asi taký ako čevapčiči:) Neviem, či si to viete predstaviť, robievam aj šúľance, ale tie krájam na tenšie ako toto. Škoda, že som neurobila foto, ale po varení a umytí všetkého ma to fakt nenapadne:)
aja1616
U nás robíme tiež šúľance a vždy musia byť zamiešane s preškvareným maslom, tvarohom a kryšt. cukrom v jednej mise, chvíľu nechám postáť, každý si naloží na tanier a najlepšie je to čo ostáva na dne misy. Vyskúšam aj takého väčšie šišky, mali by byť menej pracné.
korbacik
... aj sú... a fakt je najlepší ten " bordel ", čo ostane na dne:)
bozulka
Tomuto jedlu som hovorila sekance.Lebo maminka urobila šúlok nožom,posekala na kúsky asi 2 cm dlhé.na prst hrubé a po uvarení ich vkladala do zásmašky,takej redšej...Tie som mala najradšej,bývali všelijaké aj so strúhankou,makom,potom boli sladké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia