Foto: katarinalucanova
Výborne, chutné a hlavne jednoduché na prípravu zemiakové pletienky.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások - necháme vykysnúť. Varené zemiaky nastrúhame najemno. Do vykysnutého kvásku pridáme ostatné suroviny a dobre vymiesime. Cesto ma byť tuhé. Prikryjem utierkou a necháme vykýsnuť.
-
2
Vykysnuté cesto dáme na dosku. Cesto nám máličko zredlo, lebo sú v ňom zemiaky. Preto pri miesení malo byť tuhé. Z cesta vytvoríme valček, pokrájame na rovnaké časti. Vždy z troch valčekov upletieme vrkoč.
-
3
Pletienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme tým, na čo máme chuť: sezamom, ľanom, hrubozrnnou soľou. Necháme ešte 10 minút podkysnuť.
-
4
Upečieme. Pletienok som spravila 16 kusov záleží na veľkosti.
Diskusia k receptu