Zemiakové placky fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 10. augusta 2010
Zemiakové placky (fotorecept)
Foto: andy54

Veľa ľudí pripravuje placky z vody. Skúste miesto nej pridať mlieko a placky sa Vám odmenia chrumkaním.

5-6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
2 ks
3-4 dl
1-2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Prichystáme suroviny.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme a nastrúhame zemiaky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, vajíčko a mlieko.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dáme múku.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne premiešame. V prípade potreby zahustíme múkou, alebo zriedime mliekom. Cesto má byť stredne husté. Necháme ho oddýchnúť cca 1 hodinu. Ľahko sa bude naberať a neskôr aj otáčať.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vysmážame na vriacom oleji cez celú panvicu z oboch strán.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vtedy ich vieme aj niečim naplniť (napr: džemom, mäsom, alebo kuracou pečienkou).

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Alebo ich vysmážame malé. Vtedy sa podávajú ako príloha k omáčkam, samostatne, alebo s džemom.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
tvoje placky vyzerajú úúúúžasne, len sa zahryznúť.... len tá múka ma zaráža, už som sa stretla z receptami, kde išlo tak veľa múky, ja totiž dávam tak za lyžicu, za dve. Takže neviem posúdiť akú majú chuť takéto múkové, ale najbližšie keď budem robiť, tak vyskúšam a porovnám :-)
andy54
možmo sa to zdá, že je tam veľa múky, no ja tam pridávam aj mlieko a zemiaky niekedy pustia tiež dosť veľa šťavy. Ťažko sa určuje presná dávka múky, lebo to záleží od pustenia šťavy zo zemiakov. Treba trochu dať aj na to, ako zhustne cesto počas miešania. Kľudne sa môže dať najprv menej múky a potom pridávať.
satin2
Na to množstvo zemiakov ani nie,podla potreby.Teraz je cukyna,ja dávam polovicu zemiakov a polovicu cukyny.Trochu hl. múky a na drobno nakrájanú oravskú slaninu..........
alexdidi
zemiakové placky tu boli už mnohokrát....každý si ich robí po svojom...môj názor: ZEMIAKOVÉ placky majú byť ZEMIAKOVÉ, teda len múky len veľmi málo alebo vôbec....dokonca voda, ktorú pustia zemiaky sa vylieva a nie aby sa ešte dolievala.Preto potom toľko múky....takto ich robievali už naše staré mamy, no a dnes, keď sa toľko hovorí o zdravej výžive, môžeme oceniť už múdrosť našich starých rodičov....nehovoriac o tom, že ich aj robili na suchej platni anie plávajúce v masti alebo oleji....
frezia68
súhlasím s @alexdidi ,aj zemiakovú vodu odoberiem a ak pečiem na panvici,len potriem pierkom....zdravé,chrumkavé,lebo múky len za lyžicu a majoránka nesmie chýbať.Ale každému chutí ináč......:-)))
evanaaa
myslím, že Andy sem nedávala klasické zemiakové placky, ako sa robia aj s cesnakom a majoránkou, potom by sa nemohli podávať, ako píše, aj s džemom, sú to proste placky, do ktorých sa okrem múky dajú aj zemieky, asi tak to treba chápať, aspoň si myslím ja. Podobný je len názov a ten mýli.
evanaaa
prepáčte, len teraz som si všimla, že tam ide aj ten cesnak, tak potom neviem....
tinca
@andy nerozumiem ti, že mnoho ľudí robí placky z vody. Ja som nikdy do placiek vodu nedávala, dokonca zlievam aj tú čo pustia zemiaky. Súhlasím s@alexdidi , že múky ide minimum,vtedy sú chrumkavé. Placky k omáčkam hej,ale s džemom+cesnak ?
garanco
Na zemiakové placky má určite každá z nás svoj špeciálny recept, súhlasím s tým, že zemiakové majú byť zemiakové, nie múčne. Skúste si vodu z postrúhaných zemiakov vliať do hrnčeka a vypiť ju, nevylievajte hodnotné látky so zemiakov, chuť šťavy je celkom príjemná - a vraj pôsobí dobre na žalúdok.
andy54
S džemom (marhuľovým) chutia hlavne mojej dcérke. Zatiaľ som nepočula, že by niekto zlieval vodu zo zemiakov. No koľko kuchín, toľko chutí.
@garanco má pravdu. Zemiaková šťava je dobrá, no nielen na žalúdok. Môj otec ju musel pravidelne piť, no už neviem kvôli čomu. Hlavné je, že mu to pomohlo.
hany2
vodu zo zemiakov zlievam aj ja, aby tam išlo menej múky, a tie placky sú potom oveľa chrumkavejšie
sjuz
andy, tiež dávam len mlieko, a keď robievam halušky, aj tám dám trošku mlieka a sú jemnejšie....
honestka
aj ja vodu zlievam, hlavne z novych zemiakov. Do tych klasickych davam velmi malo muky ale pouzivam struhanku a su potom ozaj chrumkave. doma som pouzivala iba muku, tiez len troska na zahustenie. mam rada chut tych zemiakovych a paaotom zase tych druhych ako lokse. kazdy typ ma nieco svojske.
vitaminka157
prave som ich dokoncila, boli vyborne, len som pridala este majoranku a petrzlenovu vnat a su uzasne , aj manzelovi chutili,.vdaka....
andy54
som rada, že chutili. Aj moja mama tam zvykla dávať majoránku, no mojim to tak nechutí. Tak som si to prispôsobila :-D
miriamka
Práve ich skúšam...ale robím ich z 1/3 toho čo vy kedže to robim na 2 porcie :) dufam sa mi podaria také krásne ako vám :)
marika21
Prečo nevyskúšať aj iný recept. Sú veľmi pekné a chutné. *****
andy54
už som skúšala rôzne a ešte aj tieto upravovala...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia