Zemiakové koláčiky (kysnuté)

manka1 - fotkamanka1, 13. mája 2011
Zemiakové koláčiky (kysnuté)
Foto: manka1

Pripravujeme jedlá zo zemiakov - z roku 1961 - ešte staršie ako ja. Ale veľmi ma táto knižočka zaujala. Zamilovala som sa do zemiakov. Zobraziť celý popisPripravujeme jedlá zo zemiakov - z roku 1961 - ešte staršie ako ja. Ale veľmi ma táto knižočka zaujala. Zamilovala som sa do zemiakov. Tento rok máme zvýšenú spotrebu. Ale to nevadí, je ich dosť. Vyskúšala som ich, a boli výborné - také som doteraz nepoznala. Zaujímavé sú tým množstvom zemiakov v ceste.

20+40 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

400 g
200 g varené
1 balíček
20 g
3 dl
30 g (Hera)
1 ks
  podľa chuti
 na potretie




Postup

  1. 1

    Múku si dám do misky (napr. na kysnutie) na dne urobím jamku a do toho rozmrvím kvasnice, pridám malú lyžičku kryšt.cukru, a zalejem vlažným mliekom. Nechám podkysnúť kvások. Až potom pridávam pretlačené zemiaky (prvý raz som postup robila naopak najskôr zemiaky, potom múka a mlieko s kvasnicami - zemiaky vypili veľa mlieka), vanilkový cukor, maslo (Hera),vajce. Maslo píšu v recepte rozpustené, ale ja nerozpúšťam, stačí keď má izbovú teplotu, a pri dobrom miešaní sa pekne rozpustí. Všetky tieto suroviny "miesim" ručným šľahačom, samozrejme s "hnetacími" paličkami. Každé kysnuté cesto robím takto, a vždy sa podarilo. Keď je už vymiesené, tak zakryjem, buď vrchnákom, alebo len pekne čistou utierkou a nechám kysnúť. Podľa teploty v miestnosti je čas kysnutia - od 20 minút, do 40minút. Potom cesto dať na múkou posypanú dosku, trochu rozvaľkať. Nie veľmi na tenko, lebo potom sú tenké aj ako upečené. Asi tak na pol centimetra. Rozkrájať na štvorčeky. Plniť lekvárom. (Už som skúšala aj tvarohom- boli výborné). Protiľahlé kraje spájať akoby do takého batôžka. Koláčiky sa kladú na vymastený plech nie vedľa seba, ešte podkysnú. Ja dávam papier na pečenie, alebo teflónový plech. Ešte tak 10 minút nechať podkysnúť, potrieť vajcom a upiecť v horúcej rúre. Ja pečiem naplno rozohriata rúra, a podľa toho ako sa zafarbia - tak 10-15 minút. Pocukrovať, nechať trochu vychladnúť (aby nebolelo brucho), a môžu sa konzumovať.

  2. 2

    Na obrázku vidíte práve tvorohové, na tej druhej miske sú lekvárové. Robievam to z dvoj, až trojnásobnej dávky, lebo nás je doma päť ľudí, a toto je malá dávka - tak pre dvoch, troch.

Diskusia k receptu

siskam
Vyzerajú veľmi lákavo. Určite sú vďaka tým zemiakom aj dlho ako čerstvé. Zajtra cestujem do BA, tak uvažujem že ich spravím na cestu. Vďaka.
manka1
dievčence, možno vydržia dlhšie ako obyčajné, ale nemám to ako vyskúšať, lebo u nás sa pomerne rýchlo pojedia. Fotiek v mobile bolo viac, len sa mi akosi neuložili do počítača. Ešte nad tým skúsim pošpekulovať, aby ich tam bolo viac.
marianna76
krásne, určite vyskúšam. len tie zemiaky mi chýbajú. Aj návod je super, ani obrázky netreba.
alenkacarovna
vonaju az sem. uz by som mala tym mojim nieco dobre upiect.toto im bude urcite chutit.vdaka za recept.
elisticka
super kolaciky vidim ze aj ty pecies aj lepkove aj bezlepkove ja cesto negulam ja odobram lyzicou robim rucne naplnim a je to siikovnejsie....a robim tak aj batozky aj buchty a tie zezlepkove len odtrham cesto a potom ho tym gulkanim nesplasnem...
manka1
elisticka, život ma to tak nejako prinútil. Už som si zvykla, v podstate všetky zákusky pečiem bezlepku - nebudem sa predsa dívať na ostatných ako im to chutí. A je to aj zdravšie. Inak ďakujem za radu.
siskam
Koláčiky sú výborné. Piekla som ich minulý týždeň a budem určite znovu. Polovicu som plnila tvarohom a polovicu slivkovým lekvárom. Chutili všetkým a oboje.
siskam
Koláčiky sú výborné. Piekla som ich minulý týždeň a budem určite znovu. Polovicu som plnila tvarohom a polovicu slivkovým lekvárom. Chutili všetkým a oboje.
manka1
Ahoj siskam, teším sa, že chutili aj inde ako u nás na Liptove. Krásny deň
remcula
Já jsem už dělala koláč z brambor, byl skvělý. Dokonce jsem zjistila, že když do chleba, když dělám v pekárně přidám aspoň jeden uvařený brambor, je lepší. Ukládám si tvůj receptík!!:-))
3sandra3
tak tie musia byť super chutné.... tiež mám pomocníčku na miesenie cesta, moju Bosch... sestra hovorí, že je to moja Boschka -kamoška. Fakt , uľahčí prácu a ušetrí čas. Tieto zemiakové koláčiky isto vyskúšam. A dám aj sestre, ona má rada také lekvárové koláčiky.
modrykamen
Škoda, že sa cez "Varechu" nedá poslať pár kúskov, lebo sa mi nechce piecť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia