Zemiakové koláčiky (kysnuté)

Autor receptu: manka1

Pripravujeme jedlá zo zemiakov - z roku 1961 - ešte staršie ako ja. Ale veľmi ma táto knižočka zaujala. Zamilovala som sa do zemiakov. Tento rok máme zvýšenú spotrebu. Ale to nevadí, je ich dosť. Vyskúšala som ich, a boli výborné - také som doteraz nepoznala. Zaujímavé sú tým množstvom zemiakov v ceste.

20+40 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku si dám do misky (napr. na kysnutie) na dne urobím jamku a do toho rozmrvím kvasnice, pridám malú lyžičku kryšt.cukru, a zalejem vlažným mliekom. Nechám podkysnúť kvások. Až potom pridávam pretlačené zemiaky (prvý raz som postup robila naopak najskôr zemiaky, potom múka a mlieko s kvasnicami - zemiaky vypili veľa mlieka), vanilkový cukor, maslo (Hera),vajce. Maslo píšu v recepte rozpustené, ale ja nerozpúšťam, stačí keď má izbovú teplotu, a pri dobrom miešaní sa pekne rozpustí. Všetky tieto suroviny "miesim" ručným šľahačom, samozrejme s "hnetacími" paličkami. Každé kysnuté cesto robím takto, a vždy sa podarilo. Keď je už vymiesené, tak zakryjem, buď vrchnákom, alebo len pekne čistou utierkou a nechám kysnúť. Podľa teploty v miestnosti je čas kysnutia - od 20 minút, do 40minút. Potom cesto dať na múkou posypanú dosku, trochu rozvaľkať. Nie veľmi na tenko, lebo potom sú tenké aj ako upečené. Asi tak na pol centimetra. Rozkrájať na štvorčeky. Plniť lekvárom. (Už som skúšala aj tvarohom- boli výborné). Protiľahlé kraje spájať akoby do takého batôžka. Koláčiky sa kladú na vymastený plech nie vedľa seba, ešte podkysnú. Ja dávam papier na pečenie, alebo teflónový plech. Ešte tak 10 minút nechať podkysnúť, potrieť vajcom a upiecť v horúcej rúre. Ja pečiem naplno rozohriata rúra, a podľa toho ako sa zafarbia - tak 10-15 minút. Pocukrovať, nechať trochu vychladnúť (aby nebolelo brucho), a môžu sa konzumovať.
  2. Na obrázku vidíte práve tvorohové, na tej druhej miske sú lekvárové. Robievam to z dvoj, až trojnásobnej dávky, lebo nás je doma päť ľudí, a toto je malá dávka - tak pre dvoch, troch.