Zemiakové halušky s kuracou pečeňou fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. januára 2013
Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept)
Foto: sracz

Domáci rcp Blaškovcov zo Šariša od nepamäti. Najradšej si ich, spravidla v kosťovej polievke, vychudnávali chlapi. Dominantné postavenie patrilo Dedkovi, potom jeho najstaršiemu synovi Zobraziť celý popisDomáci rcp Blaškovcov zo Šariša od nepamäti. Najradšej si ich, spravidla v kosťovej polievke, vychudnávali chlapi. Dominantné postavenie patrilo Dedkovi, potom jeho najstaršiemu synovi (našemu strejdovi Jendovi), ale i mojemu otcovi. Všetci sä už dávno na Pravde Božej! Na mňa sa akosi „nenalepili“, ale moje krajšie, lepšie a milšie druhé JA ich priam zbožňuje. Čudovali by ste sa, ale z času na čas ma „znásilní“ pre túto jej dobrotu! Ak chcete, vyskúšajte, ja som ho, ale iba trošku, preladil!

8÷10
porcií
12 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

3÷4 ks
200÷250 g
250÷300 g
1 ks
štipka g
3÷4 PL
podľa potreby g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    polievku dáte variť Vašim osvedčeným spôsobom (ja som tentoraz varil „kombinovanú kosťovicu“ = hovädzo, kuraco, bravčovo, morkovú; ale tieto halušky môžete podávať v bársktorej mäsovej, no ani v zeleninovej neurobia hanbu Vašej kuchyni); samozrejme, patričné množstvo koreňovej zeleniny, ligurček vo zväzku s petržlenovou vňaťou, vo vnútri zelerových stoniek, veľká cibuľa s klinčekami a véééééľa ružičiek kelu, vyčarujú polievke ten najúžasnejší voňavý „bukét“

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    polievočka tíško „buľká“ na šporáku, tak je čas na prehliadku surovín na pečeňové halušky; ak nemáte kuraciu, bez problémov použite, v adekvátnom množstve, bravčovú, hovädziu, zajačiu, … „ňič ňe plane, aj tak še da i tak še da“

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom do „vajndlingu“ nastrúhame surové zemiaky (ten môj jeden mal skoro ¼ kila); hneď ju zasypeme PHM (polohrubou múkou; moji predkovia ju robili s hrubou, ale ja som rád, že tu dostanem aspoň PHM), ale POZOR - múky dáme iba toľko, aby sme cesto nemuseli riediť vodou!!! -; pridáme na „tečúco“ posekanú (alebo v kuchyňskom robote rozmixovanú) pečeň (dôkladne odblanenú, umytú a krvi zbavenú), na drobno pokrájanú petržlenovú a zelerovú vňaťku; a rad radom – vklepneme čerstvé vajíčko, pridáme štipku „sodybiky“ – jedlej sódy bicarbóny, ktorá halušky dobre nakyprí; osolíme, oMČeKujeme a

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dobre vymiešame

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto pretláčame do vriacej osolenej vody; v 50. ÷ 70. rokoch si ich náš dedko Tatuš dával vyvárať priamo do pre seba vyčlenenej dávky polievky, ktorému „nijakovsky“ nevadilo, že zmútnela, ale my „mladší“ sme už akosi rozmaznaní;

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po troch speneniach vriacej vody, môžeme hotové halušky, pomocou sitka, vybrať z vody

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    – ak servírujeme hneď po uvarení, halušky kladieme na taniere priamo zo sitka a zalejeme ich horúcou až vriacou polievkou ***, zvyšok 2 razy premyjeme studenou vodou, inak by sa nám zlepili. ad ***) s úsmevom si spomínam na priateľa Ďurka Maliňáka z košického sídliska Nad jazerom, ktorý okrem mojeho chrenu s cviklou bol hlboko závislý aj na takejto polievke a zvykol si ju prosiť: „Ferku bratu, daj mi, prosím, z tej tvojej polievky, ale takú vriacu a ešte „kuščičko“ – trošku - zohriať“!

    Zemiakové halušky s kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz...prekr ásna číra, farebne krásne zladená polievočka z rôznych kostí.))..a,, májasgaluška,, to je to naj, čo je aj u nás veľmi obľúbené..pečienkové haľuštičky...keď sme robili na zabíjačkovú večeru túto polievku z kostí, musela som si dať záležať na chuti a veľkosti haluštičiek, lebo náš mäsiar bol velmi precízny a potrpel si na tom...a po bohatej večeri ešte museli byť na stole aj sadlové šatôčky plnené slivkovým lekvárom, alebo pagáčiky.. šikovný si veľmi.-)))
radost
@sracz polievočku robím podľa tvojho gusta..
aj haluštičky pečienkové...ale tieto!!tak tieto sú pre mňa nové!!!so zemiakom strúhaným..pokušeniu vyskúšať ich-sa ani trošku nebránim..
závidím mužíčka tvojej žene!!!tak vycibreno to máš všetko nacvičené...!!!až sem cítim tú pečienkovú vôňu...už nepotrebujem ani pečeného holuba k tomu...:-)))
medulienka122
obchádza ma nejaká pliaga, a tak som si predstavila, keby mi tak niekto navaril dobrú polievku, ani by som sa neurazila - a tu ho máš: polievka z mojich snov - Feri - ďakujem:-))
denyany
zdravím do zámoria, ani ja som ešte nepočula o pečeňových haluškách so zemiakmi. máme ich s manželom radi a chystám sa spraviť ich tento víkend, tak ak nezabudnem, vyskúšam aj so zemiakmi, celkom som zvedavá . a mimochodom, už 13 rokov bývame Nad jazerom.
helca103
polievočka je fantastická o tom nepochybujem a tie halušky zo zemiakom sú pre mňa novinka.Ja robím len také pečienkové, recept si ukladám a príležitostne vyskúšam.
turistka
Ešte som o nich nepočula, ale v polievke vyzerajú dobre. Mala by som niekedy vyskúšať.
klaura
Nedeľná polievočka ako vyšitá ... týždeň čo týždeň rozvoniaval vývar z kostí po celom dome ... starká robila do nej natenúčko nakrájané žltučké rezance ... občas veru aj pečienkové haluštičky ... joj, tie chutili ... ja v mojej rodine som prestala mäsový vývar robiť pred rokmi ... v určitom období sa na Slovensku šírila kampaň o škodlivosti hovädzieho vývaru, potom prišla éra choroby šialených kráv, tak som v nedeľu varievala polievočku bez mäsa ... zeleninovú ... a do nej slížiky, alebo haluštičky ... tento víkend urobím haluštičky podľa tvojho receptu ...
sracz
Veľmi pekne Ti ďakujem za uznanie i za spomienky, milá @izabella929 - veď o to tu nám na Varecha.sk vlastne ide, povzniesť telo i ducha! A naše škvarkové pagáčiky i škvarkové rohlíčky, tie boli .... ach jáááj ... !
sracz
Ty moja @radost milá nezáviď, ale vycvič a veľmi rýchlo, aby si si mohla užiť! -:))) Inak Ti veľmi pekne ďakujem, lebo aj Tvoje poškrabkamie za ušami prenádherne mrazí!!!
sracz
Chúďa moje maľučké, @medulienka122 - choré si mi a nemá sa o Teba kto postarať!? Ale máš tie najlepšie predstavy, ako mrcha ťažobu vyhnať z tela. Nie nadarmo sa takáto polievočka nazýva aj židovský penicilín, jewish penicilin, alebo ako hovolal dedko mojej krajšej 1/2 - a zsidó penicilinus! Ďakujem aj Tebe, tentoraz hlavne za otvorenosť a úprimnosť!
sracz
No sevas fasa čaja @denyany - opätujem pozdravy na Diku v mojich rodných Bazmeg City - veľmi mi chýbajú - zabudol som napísať v rcp, že múky je treba pridať iba toľko, aby sa cesto nemusel riediť vodou; radšej to tam idem dopísať! Všetkým Vám želám dobrú chuť aj k nedeľnému obedu!
jarunka
To je krasna polievocka a urcite aj velmi chutna, take halusticky som este nevarila, recept ulozeny a najblizsie vyskusam.
sracz
Ďakujem za koment, milá @helca103 - pozdravujem a posielam povzbudenie do varenia podobných halušiek; s horúcou polievkou v brušku sa nádherne dáva 20 po nedeľnom obede!
sracz
Pravdu rečieš a múdro rozmýšľaš @turistka milá! Priprav, navar a daj vedieť, prosím, ako chutilo!
sracz
Z duše mi hovoríš a naviac vháňaš slzy do mojich očí, svojimi spomienkami na časy minulé! Myslím, že nie sme to iba my dvaja, čo s takou úctou a vďakou spomínajú na našich starkých, vážená a milá @klaura - kamarátka. Ďakujem aj Tebe a zabudni na reči o škodlivosti hovädzieho mäsa. To je tak, ako rada doktora gastrológa pacientovi s ehmmm nadváhou: Jesť, vážený pane, môžete všetko, nesmiete však žrať!!! Čiže, všetkého s mierou! Prajem Vám, okolo nedeľného stola, všetkým dobrú chuť! Tebe Klaurika extra ďakujem za milý komentár!
sracz
Aj Tebe ďakujem, @jarunka milá; s chuťou a s odvahou do varenia! Určite si pochutnáte všetci a zožneš pochvalu a uznanie svojich kostovníkov!
gordonko
@sracz ..sevas menovče , prave som sa rozhodol ,že idem variť Tvoje halušky no nedá sa.... polovička sa chystá mlíkajdu robiť , tak nabudúce ..... pre istotu ukladám , pekný deň Ti prajem
anina6
aj ja som si recept uložila, nabudúce určite urobím tie fajné haluštičky, díky za recept. a komentár píšem už druhý raz, bo perši še stracil.
sracz
Nuž ciao @gordonko - ďakujem za koment! 1/2 sa počúvať musí, to máš recht, ale na druhej strane, není všem dnům konec! Neboj sa, dôjde aj na Teba rada a potom si už určite "pošmákneš"!!! Dobrý a úspešný deň aj Tebe a Tvojej Flérke!
sracz
Veľa zdaru a chutí do varenia milá @anina - rado sa stalo - ďakujem za priazeň!!! "Kebi ši Ti, dzifče mojo, znalo co ja v živoce šicko stracil!? Ľem počľivosc ňe! Šicko ostatňe ňestoji aňi za geršľu!" Dozdziveňa!
medulienka122
Život je pes, aj keď sa mám "stále lepšie a lepšie", idem variť "židovský penicilín", už aj môj syn je v mínuse, a je to náš jediný šofér v rodine, zásoby došli aj v 2 mrazničkách, veľmi potrebujem odvoz, mám zoznam na nákup asi taký polmetrový, keď sa chlapec nepozviecha ani z tvojej polievky, tak zajtra prechádzame na "úsporný režim", ach jaj...:-(
sracz
Držím 3P (Palce, Päste, Prsty) @medulienka - starostlivá to mať - nezabudni ani na špikové kosti a keď zoženieš aj hovädzi chvost, tak to budeš * jasná!!!
evanaaa
Pozerala som si pred pár dňami špikové kosti, noe cena za ne bola, akoby to boli vzácne dinosaurie vykopávky, a to ani mäso ešte nebolo. Ale nevadí, raz za čas sa dá, a aj keď sa dá vývar robiť aj hydinový, ja väčšinou len hovädzí, prípadne z morčacích krídel, čo " drobov".
Ale milý @sracz , ty si nás tu pobláznil haluštičkami, najprv som si myslela, ža udusená pečeň a k nej zemiakové halušky, ako perkelt, ale toto je niečo iné, nové, musím si rýchlo zaznačiť, kým sa mi to tu stratí, vďaka!
evanaaa
...a prepáč tie preklepy, vymenené písmenká, veď iste rozumieš....
sracz
Presne tak @evanaaa - múdro hovoríš a ešte múdrejšie kalkuluješ! Osobne to nazývam "úsporný režim" s fantastickou chuťou výsledného efektu!!! Ďakujem Ti za koment a prajem všetko dobré!
sracz
Milá @evanaaa - pri našich "dialógoch" sa vôbec nejedná o preklepy, ale o dušu a priateľskú priazeň!
sracz
Možností mám "haďabej" milá @elektra - a naviac aj ochotu improvizovať, ochutnať niečo nové i porovnať trebárs Tvoje skúsenosti so svojimi! Ďakujem Ti za koment, nakopnutie a inšpiráciu!
elekra
Som rada, že som Ťa inšpirovala. Určite budeš s výsledkom spokojný. Dnes som robila kurací vývar a domáce rezance. Tenučké a chutné, skrátka jedna báseň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia