Slivkové gule
Zemiakové guľky so slivkami z kompótu
Autor receptu: helena10
Zo včerajšieho obedu nám ostali uvarené nové zemiaky, tak som neplánovane spravila zemiakové slivkové guľky.
Postup
- V reze:
- Dobrú chuť prajem:
- Lyžice surovín som dávkovala s malým kopcom. Zemiaky sa varili v osolenej vode, tak som už nedávala do cesta soľ. Scedené slivky z kompótu som zasypala nahrubšie ručne nadrvenými piškótami. Dala som variť vodu.
- Cesto: Zemiaky popučím, vymiešam ručne s uvedenými surovinami, dopracujem na múkou posýpanej doske. Rozvaľkám a z cesta nakrájam štvorce – vyšlo mi 11 kusov. Naplním zmesou sliviek s piškótami a vytvarujem gule o priemere okolo 5,5 cm.
- Vložím do vriacej vody. Porúšam ich jemne vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca. Od vyplávania na povrch varím 10 minút. Uvarené vyberám menším sitkom na drušľák – cedník, aby stiekla voda.
- Vo väčšej miske všetky guľky posypem nasucho opraženou strúhankou, práškovým cukrom a omastím rozpusteným maslom. Na tanieri si každý ešte môže pridať to, čoho chce viac... Chutili vynikajúco.