Slivkové gule

Zemiakové guľky so slivkami z kompótu

Autor receptu: helena10

Zo včerajšieho obedu nám ostali uvarené nové zemiaky, tak som neplánovane spravila zemiakové slivkové guľky.

Suroviny

Postup

  1. V reze:
  2. Dobrú chuť prajem:
  3. Lyžice surovín som dávkovala s malým kopcom. Zemiaky sa varili v osolenej vode, tak som už nedávala do cesta soľ. Scedené slivky z kompótu som zasypala nahrubšie ručne nadrvenými piškótami. Dala som variť vodu.
  4. Cesto: Zemiaky popučím, vymiešam ručne s uvedenými surovinami, dopracujem na múkou posýpanej doske. Rozvaľkám a z cesta nakrájam štvorce – vyšlo mi 11 kusov. Naplním zmesou sliviek s piškótami a vytvarujem gule o priemere okolo 5,5 cm.
  5. Vložím do vriacej vody. Porúšam ich jemne vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca. Od vyplávania na povrch varím 10 minút. Uvarené vyberám menším sitkom na drušľák – cedník, aby stiekla voda.
  6. Vo väčšej miske všetky guľky posypem nasucho opraženou strúhankou, práškovým cukrom a omastím rozpusteným maslom. Na tanieri si každý ešte môže pridať to, čoho chce viac... Chutili vynikajúco.