Foto: eraserhead
3
porcie
porcie
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V osolenej a okorenenej vode na miernom ohni uvaríme pľúca a necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme a na najemnejšom strúhadle nastrúhame, pridáme nasekané čerstvé oregáno, soľ a práve zomleté čierne korenie, dôkladne zamiešame. Panvicu zľahka potrieme masťou a pridáme-nalejeme trocha nastrúhaných zemiakov. Pečieme z oboch strán, celkom 3-4 minúty. Krátko pred dokončením všetkých placiek si na troche masla zľahka orestujeme najemno nasekaný pór a cibuľku, jemne solíme a koreníme práve zomletým čiernym korením. Na záver pridáme pľúca a už iba krátko prehrejeme. Placku naplníme orestovaným pórom a cibuľkou a najemno nakrájanými pľúcami.
Som prekvapená, že sa dajú placky urobiť z čistých zemiakov bez vajicka. Placka vyzerá OK.
Placky bez použitia múky a vajec sú vláčne a plné chute pečených zemiakov.
Ja som presvedčený o tom že jednoduché a lacné jedlá sa dajú pripraviť chutne a rovnako aj podať zákaznikovi. Lenže na slovensku sú práve tieto ľudové jedlá ktoré by mali mať v ponuke ľudové reštaurácie zohyzdené a dohnusené najviac.
Bol som nedávno v takej drevenici na Orave, objednal som zemiakové placky a dostal som múkovo zemiakový klapinec utopený v masti.