Zemiaková placka plnená husacími pľúcami

eraserhead - fotkaeraserhead, 29. júla 2014
3
porcie
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Zemiaková placka:
0,5 kg
 (alebo hydinová )
1 hrsť
Husacie pľúca:
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    V osolenej a okorenenej vode na miernom ohni uvaríme pľúca a necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme a na najemnejšom strúhadle nastrúhame, pridáme nasekané čerstvé oregáno, soľ a práve zomleté čierne korenie, dôkladne zamiešame. Panvicu zľahka potrieme masťou a pridáme-nalejeme trocha nastrúhaných zemiakov. Pečieme z oboch strán, celkom 3-4 minúty. Krátko pred dokončením všetkých placiek si na troche masla zľahka orestujeme najemno nasekaný pór a cibuľku, jemne solíme a koreníme práve zomletým čiernym korením. Na záver pridáme pľúca a už iba krátko prehrejeme. Placku naplníme orestovaným pórom a cibuľkou a najemno nakrájanými pľúcami.

Diskusia k receptu

marienka44
@Eraserhead , husacie pľúcka nemám. Možno by sa tam hodilo aj iné udusené masko.
Som prekvapená, že sa dajú placky urobiť z čistých zemiakov bez vajicka. Placka vyzerá OK.
eraserhead
marienka44@ najskôr som robieval placky tak že som z nastrúhaných zemiakov odstraňoval vodu ktorú zemiaky pustily, prišiel som však na to že je to úplne zbytočné, voda sa predsa veľmi rýchlo odparí a výsledkom je placka s takmer 100% obsahom zemiakov (časť tvoria koreniny). Tiež používam minimum tuku (husací, kačací, slepačí ....) iba zľahka husím pierkom potriem panvicu (viacero panvíc) a potom už len placky robia saltá vo vzduchu.
Placky bez použitia múky a vajec sú vláčne a plné chute pečených zemiakov.
Ja som presvedčený o tom že jednoduché a lacné jedlá sa dajú pripraviť chutne a rovnako aj podať zákaznikovi. Lenže na slovensku sú práve tieto ľudové jedlá ktoré by mali mať v ponuke ľudové reštaurácie zohyzdené a dohnusené najviac.
Bol som nedávno v takej drevenici na Orave, objednal som zemiakové placky a dostal som múkovo zemiakový klapinec utopený v masti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia