Zemiaková pita, tzv.Krompirušafotorecept

eldina - fotkaeldina, 30. apríla 2012
Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept)
Foto: eldina

robievam z cesta,ktoré ťahám,ale teraz som nemala čas a aj som mala cesto na pitu a baklavu z Bosny/5OOgr/-tak som ho musela minúť..:)Krompir Zobraziť celý popisrobievam z cesta,ktoré ťahám,ale teraz som nemala čas a aj som mala cesto na pitu a baklavu z Bosny/5OOgr/-tak som ho musela minúť..:)Krompir je po srbsko-chorvátsky zemiak,z toho ten názov..

15 minút
príprava
40 minút
na 18O °C

Suroviny

2  ks
6  ks
3  ks
2  veľké
1/4 cca, kúsok, alebo Palmarin




Postup

  1. 1

    potrebujeme:

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv si dáme rozpustiť maslo+ kyslú smotanu

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiaky si nakrájame na malinké kocky/nemala som čas,tak som ich na veľkom struháku postrúhala/,cibuľu si taktiež nakrájame na kocky ,osolíme a okoreníme/nebáť sa soliť,zemiaky "pijú" soľ/.počet zemiakov a cibule nie je smerodajný,ja som použila toľko ---------------------------------------------------------------------------------------------

  4. 4

    na plát cesta vrstvíme ochutené zemiaky s cibuľou

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokvapkáme rozpusteným maslom so smotanou/aby krompiruša nebola suchá/

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zvinieme a položíme na plech,povrch pretrieme zvyšným maslom+smotanou,

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme piecť na 180 stupňov,cca 4O minút/čas je odoka,vidíme,kedy je hotová/. vyzerá takto:

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ešte horúcu Krompirušu potrieme kyslou smotanou a hned podávame/môžme so šalátom Satrica,recept je medzi mojimi dalšími receptami/

    Zemiaková pita, tzv.Krompiruša(fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

julica
Táto krompirová pita je výborná, dala by som však maslo, nie palmarín a veľa čieneho korenia. Mňam, vďaka za pripomenutie.
eldina
@julica ano,má byť pikantná,tiež dávam "viac" korenia...s tým maslom ako kto chce,tiež ho tam dávam,lebo aj ked je drahé,nejde ho tam veľa,len na "podmastenie",tá smotana to "zvlhčuje"..
elekra
@eldina , robievam z tenkého štrúdľového cesta zemiakovú štrúdľu. Nastrúham zemiaky na veľkých okách, cesto potriem olejom, dám nastrúhané zemiaky, osolím, okorením a dám majoránku. A ešte pokvapkám olejom. Zviniem ako štrúdľu a pečiem klasika na plechu. Vrch tiež potieram olejom. Vždy sa zjedia prvé, sladké potom dojedáme neskôr.
eldina
@elektra ano,chutí to asi podobne,ale majoránka tam dodá inú chuť,predpokladám,......tu je tá cibuľa+ korenie dosť dôležité....a smotana to zjemní...
stanislavsestak
srbsko-chorvatski jazyk neexsistuje (československy????)
zemiak je po chorvatsky krumpir, po srbski krompir !!!!!!!!!
eldina
@stanislavsestak ja to viem,ale nezdalo sa mi to dôležité..v našich končinách je zaužívané srbsko-chorvátsky jazyk..
k jedlu nemáš nič?
an3da
ešte sa to povie aj burek sa krompirom,
ako burek sa sirom - tvarohový a
burek sa mesom
eldina
@an3da ja koľko viem,tak "burek" je vždy s mletým mäsom....syrový je sirnica,so špenátom zeljnjača,so zemiakmi krompiruša...aspoň v Bosne
babidka
mne je jedno ako sa to vola - ale vyzera to byt velmi dobre a syte jedlo .-)
an3da
U nás, vo VOJVODINE, sa tak hovorí - aj burek sa krompirom, sirom
alebo mesom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia