Zelený životabudič

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. apríla 2014

Ľahké a pikantné zeleninové jedlo,hotové za pár minút...

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 strúčik
2,5 cm
1 ks
100 g
100 g
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 PL (na opečenie)




Postup

  1. 1

    Zeleninu (cukinu,brokolicu a fazuľku)umyjeme a nakrájame na menšie kusy.Najprv si nasucho opatrne opražíme sezamové semienka.Odložíme k servírovaniu. Na tej istej panvici rozhorúčime rastlinný olej a jemne na ňom orestujeme nadrobno pokrájaný cesnak a zázvor. Hneď pridáme brokolicu,chvíľu opekáme,prisypeme fazuľky,miešame a opekáme a nakoniec cukinu.Nadhadzujeme alebo inak miešaním dávame pozor,aby sa zelenina opekala rovnomerne,ale nespálila,dôležité je,aby sa nedusila,ale piekla.

    Zelený životabudič - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 6-7 minútach prilejeme sójovú omáčku(kto nemá rád,nedá,zeleninu ale mierne osolí alebo dochutí podľa seba). Chvíľu ešte necháme pražiť a môžeme servírovať,pokvapkané tekvicovým olejom a posypané opraženými sezamovými semienkami.

    Zelený životabudič - obrázok 2
  3. 3

    Hneď prvý som po ochutnaní ucítila zázvor,dodá jedlu pikantnosť,podporuje obranyschopnosť organizmu.Tekvicový olej je v tomto jarnom období pre nás tiež veľmi vhodný,odstraňuje únavu,posilňuje imunitný systém a spolu so zeleninou je plný tak potrebných antioxidantov;-)

Diskusia k receptu

thereznik
ahoj, ja som si doteraz myslela, ze tekvicovy olej sa moze pouzivat iba zastudena. je to bezpecne? :) dakujem za odpoved.
kukulienka71
Ahoj,@thereznik ,nemám s ním veľa skúseností,ale na obale je písané,že sa hodí k zapekaným zeleninovým jedlám a zemiakom na pare. Myslím,že sa onedlho vyjadria aj Varecháči,ktorí sú skúsenejší,ďakujem ti za otázku,aj im za odpoveď:-)
kukulienka71
Našla som info o použiteľnosti tekvicového oleja v teplej kuchyni. Keďže má bod dymovosti dosť nízky,nemá sa používať pri vysokých teplotách,takže som ho použila zle. Najvhodnejšie je ním pokvapkať hotové pokrmy. Takže k tepelnej úprave v mojom recepte treba použiť odolnejší rastlinný olej a tento použiť vo finálnej úprave k servírovaniu. Idem opraviť,ďakujem za upozornenie,@thereznik :-)
safran
@Kukulienka , výborný recept po veľkonočnom obžerstve :( ja by som nakoniec (hotovú a ešte teplú zeleninu) jemne preliala sézamovým svetlým alebo tmavým, niekomu tak, druhému inak...skús a potom mi napíš :-)
svedka
Mnamka :) Mne by stacila len brokolica,cukina a fazulka+trocha soli :D
afataga
moze to byt dobre aj ako priloha ku krkovicke :-), ja som vcera kupila bio slnecnicovy panensky olej, dnes dala na salat, ale moc mi nechuti a teraz neviem co s nim
nie kazdy vykonava na Velku noc obzerstvo
safran
@afataga , bio slnečnicový, samozrejme sa dá podarovať tým, čo by si ho vedeli vážiť, ale ak smiem, výborný na akékoľvek "kacírske" pesto: petržlenové, brokolicové, z mladého cesnaku... ak Vám nechutí, stačí ho prehlušiť... vo Vašom prípade, prirodzene, s čili .-) toto všetko je pod Kukulienkovým receptom, tak som zvedavá.
safran
za prejedaním sme dali celé kolečko okolo Vodného diela Žilina na bicykloch :-)
afataga
@safran to nic, to su len nervy, daj si chilli, ulavi sa ti, este mi budes vdacna, uvidis
mariamka
tu to uz graduje, to chilli funguje ako placebo :)) @kuku tvoj zeleny mis-mas sa mi paci, uz som podobnu kombinaciu robila a so sojovkou fakt dobre pasuje, a ten seeezam,,, ceresnicka na torte :)
kukulienka71
Baby,zase ste ma pobavili:-))))vy si nedáte pokoj?!ale tak je to hádam v rámci normy ešte,ten váš slovný ping-pong,tak vám odpúšťam:-)hlavne,že ste ma neskritizovali:-)ďakujem za (aj pre mňa) prínosné pripomienky,ten sezamový olej kuknem v Bi..e,aj ked tam nerada chodím...u nás sa menšie obžerstvo konalo,bol aj majonézový šalát,aj francúzske krémeše,aj opitý Izidor,aj večerné grilovanie,tak uťahujem opasok;-)@svedka ,@afataga ,@safran ,ďakujem vám:-)
orchidea
Dostala si ma týmto receptom, určite si to s dcérou pripravíme.
radost
takúto zeleninu dusenopraženú-bez vody-nielen zelenú sme si vlani s mužom robili temer denne v auguste a septembri..plus veľa cesnaku..tie omáčky hotové nekupujem..nevadí..super nám to chutilo..už sa teším na vlastnú úrodu-už len kvôli tomuto zeleninorecepisu musíme žiť ešte mnoga leta..:-))
eviana
@kukulienka71 , vyzerá to ozaj pekne zelenkavo jarne a nehorázne zdravo... ale ja radšej ako @afataga - max ako príloha ku krkovičke a s riadnou dávkou chilli :)))
kukulienka71
Teším sa,že sa vám recept páči,či už samostatne alebo ako príloha určite prospeje:-) Ďakujem pekne za milé komentáre.
elixir
To si pre mňa uvarila... :) Vyzerá to skvele.
janger
@kukulienka , velmi by si mi takymto jedlom ulahodila :-). Vyborne. Vsetko z toho, co si pouzila mam rada. Taketo miesane zeleninky robievam casto vo woku.
peta5
ježíííš mňam, tak toto ja môžem kedykoľvek, veľmi krásne, zajtra to mám na panvici,,,
safran
gratulujem, recept sa dlho držal na top celkom na vrchu... teraz klesol na 4. pozíciu za 14 dní, ale pre mňa je aj tak prvý, lebo si nemyslím, že všetci jedia koláče, torty a zákusky na raňajky, obed aj večeru... ktovie, kedy dostane @redakcia ten skvelý nápad, tieto dve kategórie oddeliť :-) alebo sa nedočkáme?
kukulienka71
@safran ,ďakujem,to je celkom dobrá správa;-) nie,určite všetci nejedia koláče,torty a zákusky na raňajky,obed aj večeru:-))len si ich recepty ukladajú najčastejšie...tých kategórií by mohlo byť potom aj viac,nezabúdaj na silnú skupinu mäsožravcov;-)
safran
áno, máš pravdu, mohlo by byť aj viac, ale mňa poteší, ak sa umiestni vysoko akékoľvek jedlo... takže už rozdelenie na sladkosti a štandardné jedlo by bolo veľmi prínosné (rozdelenie na sladké a slané pečenie, varenie mäsitých a vegetariánskych jedál nedúfam) @Kukulienka a nevarené nepečené sú zasa iná kategória :-)
kukulienka71
@nina100 ,ja som ju nepredvarila,ale dávala ako prvú smažiť,aby mala najviac času a potom postupne podľa obsahu vody v zelenine pridávam ostatné suroviny. Bola potom taká akurát,nie tvrdá,ale ani nie mľandravá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia