Zeleninové rezne fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. apríla 2013
Zeleninové rezne (fotorecept)
Foto: pusta

Po mnohých ťažkých zimných jedlách sa žiadalo niečo ľahšie a svieže. Jarná zelenina je zatiaľ v nedohľadne, tak som pripravila zeleninové rezne z tej dostupnej, chuť rezňov doplnil a zvýraznil údený syr. Podávala som s varenými zemiakmi, prelliatymi čerstvým maslom a posypané petržlenovou vňaťou. Môžem povedať, že sme si pochutnali.

3 - 4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

100 g
100 g
100 g
50 g alebo iný tvrdý syr
1 ks
1 strúčik
1 PL
150 ml
150 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
1 PL
na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som nastrúhala mrkvu.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhala som petržlen.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som cesnak.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K zelenine som nastrúhala syr, použila som tekovský salámový údený syr, ale môžete použiť iný tvrdý syr. Tiež som pridala cibuľu a cesnak.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako posledné som nastrúhala zemiaky, aby nezhnedli. Všetku zeleninu som strúhala na jemnom strúhadle.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som studené mlieko.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som soľ,múku s práškom do pečiva, rezne budú potom kypré, nadýchané a ľahučké.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz prídu na radu vajcia, ja som dala 4 bielky, ktoré mi zvýšili a posekaná petržlenová vňať.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som poriadne zmiešala do konzistencie hustejšieho liateho cesta a odložila som na 1 hodinu do chladničky odpočinúť, aby sa dobre prepojili chute.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do rozpáleného oleja som pollievkovou lyžicou vkladala cesto a formovala do tvaru rezňov. Najprv som rezne vypražila u jednej strany a ked okraje začali ružovieť, tak som ich obrátila.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z každej strany som ich vypražila cca 5 minút, kým boli pekne do červena.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som ich horúce s varenými zemiakmi preliatymi čerstvým maslom a posypané petržlenovou vňaťou.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pohľad z blízka, rezne sú krásne nadýchané, vysoké a ľahučké, chuť výborne zvýraznil údený syr, ale neprebil chuť zeleniny. My sme mali k tomu ľadový šalát s citronom, viem si však dobre predstaviť aj svieži jogurtový dip s mätou.

    Zeleninové rezne (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

pusta
@dajanca , došla mi inšpirácia, :-) ale výsledok bol vynikajúci. dakujem.
pusta
@gordonko zlatý, predsa sladká pusa, :D len som žartovala.
viem, že statnému chlapovi je to chuť vzbudzujúci "aperitív", potom môže nasledovať k obedu tvoje mäsko na dubákoch :-)
dakujem.
cathyc
pre niekoho predjedlo a mne vírilo v hlave spojenie slov....po mnohých ťažkých zimných jedlách...vyprážané, údený syr, vajcia, maslo atď. Pre mňa je práve toto ťažká verzia. Po odmyslení všetkých živočíšnych ingrediencií to môže byť, taký nedeľný výdatný obed. Vďaka za inšpiráciu.
pusta
@cathyc , v podstate súhlasím s tebou. ale to je v danom prípade veľmi relatívne. zimné jedlá - klobásy, jaternice, bôčiky, zabíjačkové dobroty,pečená krkovička, rôzne bravčové rezne, obaľované v rôznych cestíčkach aj iné mäso, trebárs dokonca rybky, smotanové paprikáše, perkelty, sviečkové, guláše, chlieb s bravčovou masťou, bundáše, bryndzové halušky so slaninkou, kapustnice, smotanové osúchy, jedlá s údenou slaninkou, údené mäsko, oškvarkové pagáčiky, torty, koláče...iné - tak v porovnaní s tým, toto jedlo je naozaj ľahké. rezne daj odsať od prebytočného tuku na kuchynskú utierku.množstvo syra na jednu osobu je zanedbateľné.zemiaky sú varené. prídavok malého množstva čerstvého masla do hotového jedla je aj z dietologického hľadiska vítané a dovolené. miesto takto pripravených zemiakov si však kľudne môžeš dať ako prílohu len ľahký zeleninový šalátik, hoci aj bez tuku.
dakujem ti veľmi pekne za tvoju správnu úvahu a pekný komentár :-)
pusta
@cathyc , a tie vajcia slúžia ako spojovacie lepidlo, ich množstvo na jednu osobu je len 1/2 vajca, čo naozaj nie je veľa. iná je však situácia, ak si vegánka, alebo lakto-ovo-vegetariánka, či musíš dodržiavať prísnu diétu z dôvodov nejakého ochorenia ako napr. žlčník, pankreas, ochorenie čreva, ktoré vyžadujú obmedzenie až vynechanie voľného tuku,intolerancia mlieka, laktozy alebo iné...
mracik9
pusta,také dobroty mám rada,určite perfektná inšpirácia :))
pusta
@mracik9 , myslím, že v tomto období každému dobre padne.dakujem. :-)
afataga
ja by som nepohrdla takym obedom, robievam obcas trochu podobne z brokolice, syr davam neudeny lebo udeny nemam rada, miesto muky davam vlocky a peciem ich v rure
pusta
@afataga , včera nám ten obed veľmi dobre padol :-), s brokolicou som ešte nerobila, ale variácií je naozaj veľa a veľmi chutných, včera som o tých ovsených vločkách vážne uvažovala. nabudúce skúsim aj túto kombináciu, veľmi sa mi pozdáva. a skúsim aj v rúre :-)
dakujem ti.
havino
velmi pekný recept, ja ho určite zrealizujem, kombináciou ako ty, super
ikuska6
Vyzeraju zaujímavo! Určite vyskusame. Ukladam si recept :-)
cathyc
pusta, ja som skutočne vegánka a Tvoj recept si po úprave, to znamená zámene ingrediencií určite spravím. Máš pravdu, že je to relatívne, ale ja som práve preto písala, že pre mňa to znamená výdatné jedlo. Niečo ľahké je pre mňa maximálne šalát. Vajíčka sa podľa mojich skúseností preceňujú. Dokážem bez nich upiecť aj skvelú tortu a nič sa mi bez nich zatiaľ nerozpadlo. To dodávam len pre ucelenie obrazu. Receptík v každom prípade ukladám. Vďaka.
pusta
@cathyc , plne rešpektujem tvoje vegánstvo. tiež dokážem upiecť tortu bez vajec, do mnohých druhov ciest ani vajíčka nedávam a milujem ľahké šaláty, najmä v lete :-)
dakujem za tvoj milý príspevok.
warisiss
Recept je zaujimavy, ale urcite vsetko len nie lahsi a sviezi. Maso nie je nepriatel. Vyprazane jedla ano, a to je jedno ci tam vyprazis kuracie prsia alebo struhanu mrkvu.
pusta
@warisiss , pozri, to je vec názoru. niekomu chutí mäso, niekomu zelenina, niekomu zase mäso.
napriek tomu, že zeleninu vypražíš ako rezeň, určite tento rezeň zdravší je. nie je jedno, či je to vypražené kuracie mäso alebo zelenina, rezeň zo zeleniny je ľahší a sviežejší.
vyprážaé jedlá majú nielen negatíva z tvojho pohľadu, ale aj prednosti.
pusta
@violetacomorova , hej je to praktický recept na spracovanie zásob zeleniny a veľmi chutný.
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.