Zeleninová polievka mojej babičky

jokin - fotkajokin, 28. júna 2012
Zeleninová polievka mojej babičky
Foto: jokin

Varešky ako iste viete, naše babičky boli veľmi šporovlivé žienky a dokázali využiť to čo my dnes vylievame. Moja babka ,vždy dokázala zužitkovať vodu keď varila halušky, alebo šúľance. Uvarila takúto zeleninovú polievku z vody v ktorej sa varili, alebo vodu použila na rajčinovú omáčku. Jednoduché a pritom dobré. Večer manželka robila šúľance na zamrazenie a mňa poprosila aby som jej uvaril túto polievočku. Isto jú mnohé poznáte.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
1 PL
1,5 l
1-2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mrkvu a petržlen postrúhame a na masle smažíme, kým sa neuvoľní z mrkvy šťavička.

    Zeleninová polievka mojej babičky - obrázok 1
  2. 2

    potom mrkvu podlejeme vývarom z halušiek, berieme iba z vrchu ten riedky vývar. Za občasného miešania varíme kým nieje mrkva mäkká.

    Zeleninová polievka mojej babičky - obrázok 2
  3. 3

    Keď už máme mrkvičku mäkkú, pridáme aj hustý šúľancový vývar. Miešame kým nám všetko nezačne vrieť. N a záver po odstavení varenia, pridáme petržlenovú vňaťku.

    Zeleninová polievka mojej babičky - obrázok 3

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
...troska ma myli, ze raz pises o vyvare z halusiek a raz o vyvare zo sulancov...ale predpokladam, ze je to jedno, aky pouzijem a nemusim mat oba...a este by ma zaujimalo ako sa mrazia tie sulance....
u nas sa z vody po vareni halusiek robilo cosi na sposob gulasovky. nechalo sa tam zopar halusiek z poslednej verky, pridala sa na 1/4 kolieska nakrajana klobasa, pripadne sa prihodil kusok mrkvy ci zemiaka. a korenie a majoranka, samozrejme.
@branka , sulance ako aj vsetko ostatne zo zemiakoveho cesta sa mrazi jednoducho a lahko - das surove na tacku/tacky a ked sa zmrazi, mozes naskladat (ovocne gulky) ci nasypat (sulance) do krabic ci vreciek, ktore do mraznicky obvykle pouzivas. varit to das hned po vytiahnuti z mraznicky, pred uvarenim nenechas rozmrazit. mne sa tento postup osvedcil a uspesne si robim do zasoby ovocne aj masove plnene knedle.
@rea1 , tak to poznam aj ja, ale Jokin pise, ze robil polievku, lebo manzelka robila sulance na zamrazenie....to znamena, ze ich asi najprv uvarila, ked mala vodu, nie?...alebo ako?
@branka , oni mozno mrazia varene, aj tak sa to vraj robieva ale s tym nemam skusenosti. nemam rada, ked sa nieco nadžábe do vrecka a po vytiahnuti z mraznicky je z toho kompaktne hrca. mozno nam jokin napise, ako oni mrazia taketo veci. alebo to robia tak ako ja knedle. do zasoby. pod heslom "ked si uz mam zasr...spinit celu kuchynu od muky, nech to aspon stoji za to", robim jednym tahom knedle, ktore sa hned zjedia aj knedle na zamrazenie. a este mam aj "rozoznavaciu fintu": male gulate knedle su len ciste, neplnene, velke gulate su plnene ovocim a podlhovaste su plnene mletym masom, udenym ci oskvarkami a su perfiš ku dusenej kapuste. ved - ked si udusim kapustu a uvarim k nej slivkove gule, to by asi nebolo to prave orechove. :-)
Takúto polievku robím tak že nastrúham všetku koreňovú zeleninu podusím na oleji potom zalejem vodou pridám jednu cibuľku, na kocky nakrájané zemiaky, môže byť aj troška umytej ryže a nasekanú vňať a nechať všetko do mäkka uvariť a polievka je tiež výborná
Tie šúľance sú uvarené, manželka ich robí z celozrnnej múky, vajíčka a varených zemiakov. Po uvarení ich rozloží na plech,omastí olejom a schladí ( keď je teplo použije ventilátor) potom už sa dajú dať do sáčkov bez toho aby sa zlepili. Keď má niekto chuť, stačí vybrať z mrazáku ohriať v mikrovlnke, ochuťiť na čo máme zrovna chuť a môžme jesť. A je to už bez bordelu, iba taniere sú špinavé.
Ja tiež zvyknem polievku robiť napr. z vody zo zemiakov, ktoré parím v hrnci, urobím zásmažku, pridám mletú papriku / aby mala farbičku /, pridám jeden natural bujón, prípadne jednu postrúhanú mrkvu, nechám prejsť varom, na koniec pridám pretlačený cesnak a ešte zopár tých uparených zemiakov. Ak je málo hustá ešte môžem urobiť krupičkové halušky a polievka je na svete. Ešte som zabudla pripomenúť, že my sme doma tú polievku z vyvarenej slížovej vody volali " Slížovica ". Presne ako píšeš v úvode, zásmažka sa zaliala slížovou vodou + slíže, a ten cesnak na koniec ten urobil ohromnú chuť aj vôňu. Vôňala až na ulicu.
@seanka , ja mrazim vsetko surove. ved po vybrati z mrazaku sa to uvari rychlo. ale budem v dohladnom case robit marhulove gule, tak aspon zopar ich skusim dat do mraznicky tak, ako pise @jokin. vyskusame, uvidime.
aj ja mrazim vsetko v surovom stave,hlavne ked mi ostanu zemiaky /kasa/ tak hned robim bud to sulance alebo slivkove knedle,plnene pirohy a proste vsetko co sa len da zo zemiakoveho cesta pripravit ci uz v malom mnozstve alebo podla toho kolko tych zemiakov ostane.Vsetko poukladam na tacku a dam zamrazit.Ked pride niektore z vnucat a ma samozrejme ako vzdy na nieco take chut ,tak sa to pripravy raz dva .

Pridaj komentár k receptu: