Zdravý koláč z rogaču a prosa

an3da - fotkaan3da, 3. októbra 2015
Zdravý koláč z rogaču a prosa
Foto: an3da

Koláč sa robí z múky zo svätojánskeho chleba (rohovníka obyčajného) a múky z prosa.

5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g (rogač)
200 g
50 g
50 ml
100 ml
250 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie pomiešame a vyhrnieme na plech potriety s olejom. Predtým si vyhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme 25 minút. Podľa chuti koláč polejeme polevou. Ja som nepolievala.

    Zdravý koláč z rogaču a prosa - obrázok 1
  2. 2

    Mala som rogač čo mi brat priniesol ked bol pri mori na čiernohorskom prímorí. Zomlela som ho v elektrickom mlynčeku. A múku z prosa som kúpila v predajni kde predávajú zdravú stravu.

    Zdravý koláč z rogaču a prosa - obrázok 2

Diskusia k receptu

cesminaz
A som o nieco zasa mudrejsia,ze co je "rogac" ;-)) Ja poznam len turecky nazov.."harnup" :-) Inak urcite chuti kolacik dobre.
bubaya
Rogač kúpiš aj u nás pod názvom Karob. Recept je zaujímavý, bezmúkový vyskúšam. Len miesto olivového dám repkový, aby mi to necítilo ako šalát.
an3da
@cesminaz , @bubaya , koláčik chutí ak máte radi takú chuť - chuť rogaču či svätojánskej múky...inokedy dám kokosový olej, teraz som nemala a v recepte stojí že môže byť aj kokosový...má to iba jednu chybu a to je že sa mrví skrze prosa...možno by lepšie išla špaldová múka?
arctida
Sorry, ale ak je tam cukor a mlieko, tak to nie je zdravý koláč!
elisticka
tak uz viem z coho je karob.-- mam doma vyskusam vymenim cukor za med...ryzove mlieko a ryzovy olej a syn bude mat kolacik :-)
jujoska
@an3da mam skusenosti so psenovou mukou (pseno=lupane proso), tazko z nej nieco upecies nemrvive, lebo neobsahuje ziadny lepok, ktory by to drzal pokope. Mala by sa kombinovat s nejakou mukou s obsahom glutenu/lepku. Mozno by to spravili vajicka, niekto pouziva guarovu muku, alebo aj vodou nasiaknute psylium alebo lanove semienka. Nepoznam dovod, preco si urobila takyto zvlastny kolac, robievaju si ho ti, ktori nemozu lepok. A v tom pripade by si nemohla uvazovat o spaldovej muke, lebo ta lepok obsahuje.
an3da
@ elisticka , v recepte aj píše že zdravé mlieko a olej tiež, tak si to kľudne prispôsob podľa seba...@ jujoska, iba som chcela vyskúšať recept a mne chutí aj takto, ináč dcéra robila niečo podobné ale dala špaldovú múku a trochu sušené figy tak to bolo inšie, nemrvilo sa.
buchtabuchta
@arctida , zdravé ako zdravé a ako komu. Nie každý má laktózovú intoleranciu, alebo celiakiu. Niekto len neje pšenicu, prípadne aj iné obilniny. Ja som na vlastnej koži vyskúšala, že keď vynechám pšenicu a jednoduché cukry, môžem od mlieka všetko.
buchtabuchta
@an3da svätojánsky chlebík je chuťou môjho detstva. Kupoval nám ho otec pred Vianocami v lahôdkach, nebolo ho bežne dostať. Doniesol za papierový sáčok a my sme drvili tie tvrdé lusky a ostreľovali sa jadierkami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia