Zdravé datľové medovníčky

janita107 - bez fotkyjanita107, 7. decembra 2015
Zdravé datľové medovníčky
Foto: janita107

Vianoce sú už predo dvermi a my, gazdinky, googlime, listujeme staré recepty a klebetíme s priateľkami, čo dobrého budeme piecť. Ostať pri klasike alebo Zobraziť celý popisVianoce sú už predo dvermi a my, gazdinky, googlime, listujeme staré recepty a klebetíme s priateľkami, čo dobrého budeme piecť. Ostať pri klasike alebo skúsiť niečo nové? Asi tak ako vianočný stromček, tak aj medovníčky/medovníky patria k pravým slovenským Vianociam. Ja osobne ich milujem a vianočné sviatky si neviem bez nich predstaviť. Takisto mám rada zdravšiu kuchyňu, a tak v jeden podvečer, keď som sa nudila a tešila sa z nových formičiek, vznikol nápad na tieto zdravé datľové medovníčky;)

10 minút
na 165 °C

Suroviny

1 hrnček vykôstkovane
3/4 hrnčeka
1 hrnček
1/3 hrnčeka mletý
1/3 hrnčeka mleté
1 PL
4 PL
4 PL rozpustený
1 KL
1 ks
 na ozdobu strúhaný
 na zdobenie
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si spolu poriadne rozmixujeme sušené odkôstkované datle s vločkami.

  2. 2

    V miske si spolu zmiešame suché ingediencie - múku, mletý mak, pomleté mandle, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Môžete pridať aj napríklad škoricu alebo kakao. Sušené datle sú samy o sebe sladké, takže výhodou je, že nemusíme zbytočne pridávať cukor.

  3. 3

    Pridáme rozmixovanú hmotu, vajíčko, med, rozpustený kokosový olej a rukou spracujeme na pevné cesto. Ak sa vám bude lepiť, pridajte múku a opäť spracujte.

  4. 4

    Cesto zabalíme do fólie a šup s ním na 30 min./hodinku do chladničky. Cesto vyvaľkáme, cca 5mm hrubé, a vykrajujeme rôzne tvary, podľa toho, aké formičky máme po ruke ;)

  5. 5

    Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať strúhaným kokosom alebo ozdobiť orechmi a dáme do rozohriatej rúry, 165st. na cca 10min. Každá gazdinka pozná svoju rúru najlepšie, ale nenechávajte ich príliš dlho, inak budú tvrdé. Z tejto dávky mi vyšli skoro 3 plechy. Ale cesto som mala tenšie.

  6. 6

    Hotové medovníčky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila klasickú bielkovo-cukrovú polevu...a hurá, Vianoce sa môžu začať ;) ... Ak vám teda medovníčky do Vianoc vôbec vydržia. (Moje zmizli už po 4 dňoch) :) Nevadí, veď napečieme druhé. Prajem Vám veselé vianočné sviatky a mnoho kuchárskych inšpirácií.

Diskusia k receptu

tiginko
pekne! Stále čakám, či niekto prinesie medovníčky bez bielej múky a cukru a je to tu! Teším sa, ukladám a hádam aj napečiem :-)
jozka2
Vyborne s datlami,konecne aj nejaka zmena.
sissi29
100xdakujem za tento recept. Prave taketo nieco som hladala a nakoniec nasla. Dnes zamiesim. ;-)
abul
Aj ja ďakujem za recept, pridávam 5 hviezdičiek.
45678
Dakujem, nemam doma datle,ale neviem vydrzat:) idem improvizovat so susenymi slivkami..Skvely recept.
martamm
Robila som tieto medovnicky s malou obmenou, nemala som pomlety mak, cize bez maku a pouzila som vlasske orechy, su genialne, ja som ich zlepila vlastnorucne uvarenym slivkovym lekvarom bez cukru a chemickych prisad, to dodalo meovnickom pravy smrnc, velmi dobre sa doplna ich chut s lekvarom, este premyslam, ci ich nepolejem cokoladou s vysokym obsahoma kakaa :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia