Zdravé datľové medovníčky

Autor receptu: janita107

Vianoce sú už predo dvermi a my, gazdinky, googlime, listujeme staré recepty a klebetíme s priateľkami, čo dobrého budeme piecť. Ostať pri klasike alebo skúsiť niečo nové? Asi tak ako vianočný stromček, tak aj medovníčky/medovníky patria k pravým slovenským Vianociam. Ja osobne ich milujem a vianočné sviatky si neviem bez nich predstaviť. Takisto mám rada zdravšiu kuchyňu, a tak v jeden podvečer, keď som sa nudila a tešila sa z nových formičiek, vznikol nápad na tieto zdravé datľové medovníčky;)

10 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spolu poriadne rozmixujeme sušené odkôstkované datle s vločkami.
  2. V miske si spolu zmiešame suché ingediencie - múku, mletý mak, pomleté mandle, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Môžete pridať aj napríklad škoricu alebo kakao. Sušené datle sú samy o sebe sladké, takže výhodou je, že nemusíme zbytočne pridávať cukor.
  3. Pridáme rozmixovanú hmotu, vajíčko, med, rozpustený kokosový olej a rukou spracujeme na pevné cesto. Ak sa vám bude lepiť, pridajte múku a opäť spracujte.
  4. Cesto zabalíme do fólie a šup s ním na 30 min./hodinku do chladničky. Cesto vyvaľkáme, cca 5mm hrubé, a vykrajujeme rôzne tvary, podľa toho, aké formičky máme po ruke ;)
  5. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať strúhaným kokosom alebo ozdobiť orechmi a dáme do rozohriatej rúry, 165st. na cca 10min. Každá gazdinka pozná svoju rúru najlepšie, ale nenechávajte ich príliš dlho, inak budú tvrdé. Z tejto dávky mi vyšli skoro 3 plechy. Ale cesto som mala tenšie.
  6. Hotové medovníčky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila klasickú bielkovo-cukrovú polevu...a hurá, Vianoce sa môžu začať ;) ... Ak vám teda medovníčky do Vianoc vôbec vydržia. (Moje zmizli už po 4 dňoch) :) Nevadí, veď napečieme druhé. Prajem Vám veselé vianočné sviatky a mnoho kuchárskych inšpirácií.