Zázvorovy koláč s hruškami fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 11. marca 2012

V tomto kolaci sa dobre spajaju chute zazvoru, melasy a hrusiek. Recept som nasla na internete.

10-16
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

225 g
250 g
3 ks
450 g
1 KL
1/2 salky
1 KL
1/2 salky
1/2 salky
3 ks
1 salka
1/3 salky

Postup

  1. 1

    Pouzila som cervene hrusky Williams. Hrusky som umyla a nakrajala na osminky.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rozpustenej polovicky masla som pridala polovicku cukru a miesala som to pokym sa vsetok cukor rozpustil.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do masla s cukrom som pridala nakrajane hrusky.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrusky som opekala na masle z obidvoch stran asi 5 minut.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno okruhlej formy priemeru 22cm som polozila papier na pecenie a na papier som poukladala opecene hrusky.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zbytok masla som vymiesala so zbytkom cukru do penista. K maslu som pridala melasu a zlaty sirup.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pouzila som tuto melasu. Chut melasy a zlateho sirupu dava tomuto kolacu jeho typicku chut. Ak ale nemate melasu alebo sirup mozete ich nahradit medom.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Najprv som vymiesala maslo s melasou. Potom som za staleho miesania pridala vajicka.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kandizovany zazvor som si pokrajala na male kusky. Moze sa pouzit aj cerstvy struhany zazvor, vtedy staci 1PL.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V muke som si najprv rozmiesala sodu bikarbonu, skoricu a zazvor.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    K muke som potom pridala maslo s melasou a jogurt.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mixerom na najmensej rychlosti som vsetko spolu premiesala.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto som opatrne vyliala na hrusky a rozotrela do rovna.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kolac som piekla vo vyhriatej rure 160C 60 minut. Doba pecenia zalezi od rury. Cas pecenia moze byt aj 10 minut viacej alebo menej. Treba cesto skusit sparadlom. Upeceny kolac som nechala vo forme asi 10 minut, az potom som ho vyklopila na tanier.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do masla s cukrom co mi zostalo po oprazani hrusiek som priliala smotanu a nechala som to prevriet. Nemam fotku uz aj s tou smotanou. Zabudla som to odfotit. Tymto sirupom som poliala upeceny kolac.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tiez je chutne poliat tymto sirupom aj jednotlive porcie a kto chce, moze si este pridat aj slahacku.

    Zázvorovy koláč s hruškami (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

cica2
krásny koláč, ten musí úžasne rozvoniavať :-)
marijanka712
vynikajúci koláčik , ale rozmýšlala som, že od medu nedostane takú skvelú farbu preto ma napadlo či by sa nemohol do toho urobiť taky karamel trocha ho rzvariť vo vode a urobiť tzv karamelový sirup čo myslíš nahradilo by to a potom by som odobrala ten cukor z dývky do cesta , aby to nebolo presladené možno, že by sa dosiahla karamelova farba koláča.škoda že si nepribalina na ochutnávku , ale si ho viem predstaviť musí býť fantastický...
pivonka
Krásny koláč, rada by som ochutnala, lebo predpokladám netradičnú chuť. Hrušky máš zo svojej úrody?
3sandra3
to musí byť úžasne chutné,,, ukladám a ihneď vyskúšam
evanaaa
Danielka, hruškové koláče majú svoju chuť, dobrú a záleží aj od odrody, tieto Wiliamsky tuším dostať aj u nás, ja som pred časom robila hruškovo-jablkový, teraz yb som sa mala dať na tento tvoj. A molasa - predpokladám, že melasa, alebo čo to je, A čím by sa dala nahradiť?
evanaaa
Och, prepáč už vidím, že je to trestinová melasa, nedá sa nahradiť napr. sirupom z agáve?
irenaw
zázvor a hrušky sú spolu výborné, k tomu melasa a zlatý sirup no mňaaam. len na hrušky musím počkať, teraz sú o ničom, potom vyskúšam. často pečiem s melasou, aj som ju skúšala nahradiť, ale to už nie je ono. melasa aj zlatý sirup majú charakteristickú chuť.
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za mile komentare. @irenaw , mozes prosim ta napisat, kde kupujes na Slovensku tu melasu? Mas pravdu, ze melasa aj zlaty sirup maju svoju specificku chut. Ked sa nahradia niecim inym, kolac strati tu povodnu chut. @marijanka712 , ak nebudes mat tu melasu, urcite to mozes skusit nejak tak ako si spominala, Dufam, ze @irenaw napise kde tu melasu kupuje, aby si si ju aj ty a vsetci ostatni ktori by ste chceli vyskusat tento kolac mohli kupit. Ja to musim opravit v recepte. Na googli mi prelozilo ze treacle je molasa namiesto melasa. @pivonka , hrusky su z naseho sadu. Tieto cervene Williams su jemnejsie ako tie zlte. @evanaaa , neviem ako chuti sirup z agave.
puntodadino
Ta melasa musi byt trstinova!Z repovej vam pride zle.Ale tusim uz sa u nas "vdaka" EU repa nepestuje.
irenaw
@palokuchi trstinovú melasu už bežne dostať v zdravej výžive a v niektorých lekárňach tiež. kto má možnosť v potravinách Marks&Spencer je melasa aj zlatý sirup. zlatý sirup je aj v Tescu v regáli cudzokrajnej kuchyne, ten najznámejší, zelená plechovka so zlatým písmom. a iste cez internet, treba pozrieť aj ceny. tak držím palce, aby ste zohnali :-) na tento koláč sa teším
babav
Zaujimavy recept.....iste chutny kolacik ;-)
ebaka
dnes som ho piekla na rozlúčku so starým rokom...dôstojná bodka za ďaľším rokom života.Ďakujem a veľa výborných receptov prajem do nového roku.
palokuchki
@ebaka som velmi rada ze vam chutilo a ze si bola spokojna. Dakujem ti, ze si dala vediet. Pozdravujem a zelam vsetko dobre v novom roku.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha