Foto: medovnicek
Viem, že je tu už kopec receptov na toto pečivo, ale každý ten recept sa v niečom líši. Dúfam, že presne taký aký pridám Zobraziť celý popisViem, že je tu už kopec receptov na toto pečivo, ale každý ten recept sa v niečom líši. Dúfam, že presne taký aký pridám ja tu ešte nie je. Zázvorníky ma sprevádzajú od útleho detstva a tento konkrétny recept som objavila na českom mimibazare.
Postup
-
1
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto. Chvíľku to síce trvá, ale ide to. Ak by sa cesto nechcelo spojiť, tak môžeme pridať trocha masla.
-
2
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm.
-
3
Formičkou na to určenou vykrajujeme zázvorníky. V prostriedku je moja zdedená formička po mamke, po jej stranách sú formičky, ktoré som kúpila v Holíči v bazári Nádej.
-
4
Vykrojené zázvorníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, neukladáme ich príliš na tesno, pretože pri pečení sa nafúknu. A dôležité je, že sa ukladajú na plech opačnou stranou ako sme ich vykrojili.
-
5
Necháme na plechoch dobre vysušiť. Ja si ich zvyčajne pripravím večer a pečiem ich až na druhý deň.
-
6
Piekla som v rúre vyhriatej na 200 C.
@afataga salajka je kypridlo a podľa mňa sa nedá ničím zameniť, pri pečení smrdí, po upečení ten "smrad" vyprchá, bez nej a zázvoru by neboli zázvorníky zázvorníkmi
@dadabadi balíček som samozrejme vyhodila, pozerala som sa na koreniny a taký balíček má zvyčajne 25 g, od zázvoru závisí ako budú zázvorníky štiplľavé
@renka73 ďakujem
Balíček zázvoru má 20gr a ja dávam celý.
čím viac zázvoru tým lepšie :-)
prosím Vás, kde možno nájsť - kúpiť formičky na zázvorníky - ďumbierniky ? alebo si ich treba doma nejako vyrobiť ???
@hubata to nie je ešte k sviatkom, piekla som ich pre neter, ktorá ich má rada a ako dobrá tetka:) som jej ich napiekla
@dajanca ja mám zázvor rada a mám rada, keď zázvorníky "štípu", ale musím sa mierniť, lebo potom by ich môj chlap nejedol
@izabella929 mohli by byť po pravde aj krajšie, ale neubralo im to na chuti a hlavne neterke chutili a to sa mi najviac rátalo, tá starenka čo už ju vyššie spomínam písala, že sa musia dlho sušiť a potom majú špičky otočené do hora a to sa mi ešte nepodarilo
@helca103 to, že vykrajuješ inými formičkami im na chuti nič neuberie:)
@jarunka si presne ako môj chlap, keď ich pečiem, tak uteká kade ľahšie lebo mu tá salajka smrdí:)
@sonulienka dúfam, že budú chutiť:)
@fineliving pre mňa je chuť výborná, sú to vlastne také zázvorové keksíky
@zinnajdha u nás sa dajú kúpiť v Holíči v bazári Nádej
@irenaw tak musím pohľadať ten čo mám od mamky, možno taký ešte nemáš - dostala ho od našej susedky, ktorá bola vychýrená ich pečením
@ancicka máš ten recept aj tu na vareche, lebo chcem vyskúšať viacero receptov, samozrejme, že nezáleží akou formičkou ich vykrajuješ, to len tu u nás na Záhorí sú tieto formičky tradíciou, vychýrené sú Skalické, tá je od nás vzdialená len kúsok, tu sa tieto formičky dedia z generácie na generáciu a ja si tu svoju budem tiež strážiť ako milú spomienku na mamku, mala by radosť, keby vedela, že ich pečiem
@lusinkab ďakujem, je to také špecifické pečivko, keď som bola malá veru mamka nemala na rôzne sladkosti, tak sa nám to snažila vynahradiť vypekaním aj takýchto zázvorníkov
@sovka62 ďakujem
@veronika353 budem rada ak sa s nami podelíš o svoj recept
@irenaw nesmiem zabudnúť a musím ho pohľadať, ale keď ho nájdem, tak ti ho obratom pošlem
@ola111 veľmi pekne ďakujem
@zinnajdha máš úplnú pravdu:), ale ak by si ich veľmi chcela, myslím si, že by ti ich vedeli aj poslať
@45678 daj vedieť či to pomohlo
@cica2 veľmi pekne ďakujem
@iva63 myslím si, že by nebol problém, aby ju poslali poštou, sú tam dosť ochotní
Už sú na plechoch, neviem sa dočkať zajtrajška.
Sú krásne mäkké hneď po upečení i na druhý deň. Len ich nesmiete moc dlho piecť 7-10 min. Podľa trúby.
Pozri link: varecha.pravda.sk/recepty/zazvorniky/11945-recept.html...