Foto: sovka62
Tento recept priniesla dcéra asi pred dvadsiatimi rokmi. Bola som zvedavá, prečo práve "zázračná" torta, ale keď som ju upiekla, všetko bolo jasné. Je Zobraziť celý popisTento recept priniesla dcéra asi pred dvadsiatimi rokmi. Bola som zvedavá, prečo práve "zázračná" torta, ale keď som ju upiekla, všetko bolo jasné. Je vynikajúca a celkom lacná, skrátka zázrak.
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
200 g |
|
10 PL |
|
200 g |
|
1/2 bal. |
|
100 g |
|
100 g |
|
Plnka: | |
200 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
120-150 ml |
|
Poleva: | |
200 g |
|
1 PL |
|
|
|
Iná alternatíva plnky: | |
4 ks |
|
300 g |
|
500 g |
|
Iná alternatíva polevy: | |
250 ml |
|
300 g |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Žĺtky šľaháme s kryštálovým cukrom a po lyžiciach pridávame horúcu kávu. Múku, orechy a prášok do pečiva premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a došľaháme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zapracujeme múkovú zmes a sneh. Upečieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme s priemerom 26 cm. Upečenú necháme chvíľu vo forme, potom vyberieme na mriežku, kde vychladne.
- 2
Zmiešame, orechy s polovicou cukru, pridáme mlieko a udusíme na hustú kašu. Maslo vymiešame s druhou polovicou cukru a postupne pridáme orechovú kašu. Dobre vyšľaháme. Tortový korpus dvakrát prerežeme, natrieme plnkou (časť si necháme na ozdobu). Natrieme i vrch a boky torty. Necháme stuhnúť. Môžeme použiť i plnku šľahanú na pare. Vajcia s cukrom šľaháme nad parou 10-15 minút, ak skúsime prstom, majú byť horúce, vtedy sú hotové. necháme trochu ochladnúť, pridáme maslo a rozmiešame. Vychladíme v chladničke, prešľaháme a môžeme plniť.
- 3
Naplnenú tortu necháme vychladiť v chladničke. Čokoládovú polevu (používam tú, čo vyzerá ako peniažky,) dáme do trojdecového zaváraninového pohára. Pridáme olej a pohár vložíme do hrnca s horúcou vodou. Na veľmi slabom ohni čokoládu roztopíme. Pod mriežku položíme prázdny plech. Tortu položíme na mriežku a priamo z pohára polievame polevou. Pomáhame si nožom. Vo zvyšnej poleve namočíme polovičky orechov a necháme stuhnúť. Hotovú tortu ozdobíme zvyšnou plnkou a polovičkami orechov. Môžeme použiť i šľahačkovú polevu. Šľahačku zohrejeme v hrnci, aby bola horúca, ale nesmie vrieť. Odstavíme. Pridáme čokoládu a maslo a miešame na hladkú polevu. Na obrázkoch je torta plnená a polievaná alternatívnou plnkou a polevou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/diskusie/zazracna-orechova-torta/3963-f...
dakujem @sovka , vzdy ma potesi, ked sa moje rady uplatnia! krasny vecer a nabuduce posli cez skype atmosferu pecenia:):) hugs!