Zázračná orechová torta

Autor receptu: sovka62

Tento recept priniesla dcéra asi pred dvadsiatimi rokmi. Bola som zvedavá, prečo práve "zázračná" torta, ale keď som ju upiekla, všetko bolo jasné. Je vynikajúca a celkom lacná, skrátka zázrak.

60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky šľaháme s kryštálovým cukrom a po lyžiciach pridávame horúcu kávu. Múku, orechy a prášok do pečiva premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a došľaháme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zapracujeme múkovú zmes a sneh. Upečieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme s priemerom 26 cm. Upečenú necháme chvíľu vo forme, potom vyberieme na mriežku, kde vychladne.
  2. Zmiešame, orechy s polovicou cukru, pridáme mlieko a udusíme na hustú kašu. Maslo vymiešame s druhou polovicou cukru a postupne pridáme orechovú kašu. Dobre vyšľaháme. Tortový korpus dvakrát prerežeme, natrieme plnkou (časť si necháme na ozdobu). Natrieme i vrch a boky torty. Necháme stuhnúť. Môžeme použiť i plnku šľahanú na pare. Vajcia s cukrom šľaháme nad parou 10-15 minút, ak skúsime prstom, majú byť horúce, vtedy sú hotové. necháme trochu ochladnúť, pridáme maslo a rozmiešame. Vychladíme v chladničke, prešľaháme a môžeme plniť.
  3. Naplnenú tortu necháme vychladiť v chladničke. Čokoládovú polevu (používam tú, čo vyzerá ako peniažky,) dáme do trojdecového zaváraninového pohára. Pridáme olej a pohár vložíme do hrnca s horúcou vodou. Na veľmi slabom ohni čokoládu roztopíme. Pod mriežku položíme prázdny plech. Tortu položíme na mriežku a priamo z pohára polievame polevou. Pomáhame si nožom. Vo zvyšnej poleve namočíme polovičky orechov a necháme stuhnúť. Hotovú tortu ozdobíme zvyšnou plnkou a polovičkami orechov. Môžeme použiť i šľahačkovú polevu. Šľahačku zohrejeme v hrnci, aby bola horúca, ale nesmie vrieť. Odstavíme. Pridáme čokoládu a maslo a miešame na hladkú polevu. Na obrázkoch je torta plnená a polievaná alternatívnou plnkou a polevou.