Zaváraný kôpor
Zaváraný kôpor

Zaváraný kôpor na zimu fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. júna 2019

Úplne jednoduchý recept a rokmi overený, že zostane krásne zelený, nestráca na chuti, vôni a naviac sa dá dobre použiť aj ocot na ochutenie kyslých polievok a omáčok.

1 pohár
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

 čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kôpor som dnes obrala, poriadne som ho osprchovala pod tečúcou vodou a uložila na kuchynskú útierku, aby prebytočná voda mala kde kvapkať.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohár som dobre umyla a vysterilizovala aj s vrchnákom a robím si z kôpru malé kytičky, ktoré ukladám okolo bokov pohára, kde skončili stopky, pokračujem listami a opačne, treba ho dobre potlačiť, aby sa čím viac do pohára zmestilo.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď mám pohár plný, zostatkom listov vyplním aj stred pohára a opäť dobre potlačím.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zostavá už iba posledná vec, naplniť pohár až po vrch octom.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poriadne zatvoriť. Ja ho mám celú zimu na poličke v špajzi. Nemám s ním negatívne skúsenosti. Zostane po celú zimu krásne zelený. Pri každom použití treba pohár poriadne zatvoriť, aby vám zostal stále svieži.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prajem vám dobrú chuť.

    Zaváraný kôpor na zimu (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Ja mám tiež kôpor v octe, ešte z minulého roku, ale nedávam do 8%- ného, ale len do 5% - ného octu, ibaže kôpor pred tým pokrájam a tak ho vkladám do octu, tak ho mám pripravený hneď do omáčok a tam, kde ho treba dať. Mám len malý pohárik a priebežne doň dopĺňam ocot, prípadne ak mám, aj kôpor.
Aby sa takto nakladany kôpor nepokazil, po dôkladnom uzavreti skladujem pohar dolu vickom. Toto tiez robim s este horucim poharom lekvaru, pradajkovej domacej omacky a inych. Takto sa do pohara nedostane vzduch a obsah nesplesnie.
Iste je dobre nakladat kôpor do octu, ale univerzalnejsie je ho pokrajany natlacit do malych zavaracich flasticiek (napr. od kapar, nakladaneho korenia, chili omacok....) Takto sa da pouzit do rôznych naplni - pirohy, kolace, kde by ocot vadil. Nestraca farbu ani chut, je ako cerstvo odtrhnuty.
Zabudla som dodať, že som občas nakladala kôpor aj do soli, a ako spomína aj @Zahra , môže sa potom použiť aj inde, nielen do kyselých jedál. @Chorvatka , ani by ma nenapadlo, že by sa mi kôpor v octe mohol pokaziť, žiadne opatrenia nerobím - dobre viečko uzavrieť, prevrátiť pohár, načo, ja normálne uzavriem a dám do chladničky, otváram podľa potreby.....to nie je džem, alebo pretlak, pri ktorom treba úplne iný postup.
mrazím, zdá sa i to jednoduchšie, nehrozí, že by sa pokazil a je krásne zelený stále. Ale netvrdím, že toto nie je dobrý nápad ... proste zmrazenie sa mi zdá byť jednoduchšie

Pridaj komentár k receptu: