Zavárané lečo (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Každý rok si robievam pár fliaš domáceho leča.No vždy vyčkám na nejaké zľavy,preto že záhradu nemám a všetky produkty nakupujem.Ten čas je tu. Viem,že máte svoje recepty na tento druh zavárania,ale nedá mi,aby som neuviedla svoj.Možno sa bude mladým gazdinkám hodiť.Zaváram ho takto asi 40 rokov.Ešte sa mi ani jedna fľaša nepokazila. Takže ponúkam svoj spôsob zavárania. tatranka

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Umyjem si paradajky,papriky.Ošúpem cibuľu.
  2. Cibuľu nakrájam na väčšie kúsky.Papriku na pásiky a paradajky na mesiačiky.Pripravím si 6 dkg soli / 3-4 pol.lyžice./Balíček sladkej peknej červenej,mletej papriky.
  3. Do rajnici v ktorej robím lečo,si nalejem 2,5 dcl stolového oleja.Nechám rozohriať.Pridám cibuľku,orestujem.Potom pridám papriku.Posolím.Prikryté nechám dusiť asi 15-20 minút.
  4. Keď mi v rajnici obsah papriky a cibule klesne asi o jednu tretinu,pridám pokrájané paradajky.Takto ich nechám spolu variť.Keď paradajky pustia šťavu a sú už na pól uvarené,Rozmiešam si v deci vody,sáček s paprikou.Tým zalejem celú masu.Neodporúčam len suchou paprikou zasypať.Jednak by sa vám pekne rovnako nerozptýlila a naopak,lečo by vám začalo prihárať.
  5. Asi po 10 minútach,lečo stiahnem z plameňa a plním do suchých,čistých fliaš.Asi 1-2 cm od okraja,nie celkom plný pohár.Potom zalejem malou lyžičkou stolového oleja.Fľaše uzavriem.V tom čase sú ešte poháre dobre teplé.
  6. Potom si zapnem el.rúru spodný aj vrchný ohrev na 180 0C.Do trištvrte výšky hlbokého plechu nalejem teplú vodu,a poukladám poháre s lečom.Z tejto dávky by vám mali vojsť na raz všetky poháre. Nechám sterilizovať dvadsať minút.Pohár by mal byť po tejto dobe veľmi horúci-no nie vrieť! Povyberám ich a nechám 5 minút odpočívať. Pripravím si čistú utierku a prenesiem poháre hore dnom na ne.Takto to robím pri každej sterilizácii. Vidím na utierke,či niekde z pohára zaváranina nevyteká.
  7. A tu je už koniec mojej práce.Kontróla pohárikov dopadla dobre.Už ich len poukladať do regálu k ostatným zaváraninám.Miesto som im už urobila.
  8. A tu už pridané a uložené zavarené lečo.V zime,ako by sme našli.