Zavárané feferónky plnené hrozienkami fotorecept
Foto: babkamt
Tento recept mám od mužovej sestry. Ona ho robí už roky. Doniesla mi feferónky aj nálev, lebo sa jej minuli poháre. Milovníci štipľavého zbystrite Zobraziť celý popisTento recept mám od mužovej sestry. Ona ho robí už roky. Doniesla mi feferónky aj nálev, lebo sa jej minuli poháre. Milovníci štipľavého zbystrite pozornosť - toto je niečo pre Vás:-)
na 90 °C
Postup
-
1
Feferónky som umyla, zrezala som stopku, pomocou malej čajovej lyžičky som vybrala semienka.
-
2
Do feferónky som napchala sušené hrozienka.
-
3
Naplnené feferónky som ukladala do menších pohárov so širokým hrdlom. Zaliala som ich darovaným nálevom:-) Nálev sa pripraví prevarením 300 ml vody a 300 ml octu. Po odstavení sa pridá 300 ml medu. Mieša sa, kým sa med nerozpusí.
-
4
Sterilizovať ich netreba dlho, len toľko, aby sa chytili viečka. Ja som poháre sterilizovala 10 minút. Poháre som dala do hrnca, nechala som zovrieť vodu, ktorá siahala asi do tretiny pohára. Potom som plameň stíšila a sterilizovala som ich 10 minút. Po tomto čase som poháre vybrala, otočila hore dnom a pridala som ich k paradajkovému pretlaku pod deku, kde som ich nechala vychladnúť.
Nie nerobila som v rukavičkách. No viem, prečo sa smeješ:-) Vlani som do čalamády obrala japaleno, ručne som ho krájala, rukami zamiešala do čalamády. Pol dňa mi horeli ruky. Mala som pocit, že mám v rukách napichané horúce ihličky. Chcela som si schladiť ruky so zmrznutým hráškom, no mala som pocit, že nie je dosť studený. Bola som natoľko zúfalá, že som volala do lekárne, či mi vie magistra niečo ponúknuť na zmiernenie pálenia. Vraj pomôže chladivý gél a studená voda.
Už sa teším na ich vyskúšanie. Myslím si, že sa budú dať jesť, lebo zrniečka sú vonku.
Po otvorení pohára sa ti ozvem.
Prezraď, aký dávaš nálev na baranie rohy s hrozienkami- Niekde som o tom čítala, no neuložila som si recept. Ja som tento rok plnila almu papriku kapustou.
Občas si kúpim v Lídli plnené feferónky so syrom. Manželovi chutia. Som rada, že recept vyskúšaš.
Tvoje vylepšenie s cesnakom posuniem švagrinke. Ty máš recept na nálev iný, som zvedavá aký. Napíšeš ho? Voľakedy dávno som zavárala aj cesnak, ale samostane. Pekný deň ti prajem.
Ja som vtedy v podstate presedela väčšinu dňa pri studni. Púšťala som si na ruky studenú vodu. Na striedačku som chodila po dvore a mávala rukami, aby som si ich ochladila. Vnučka si myslela, že sa s ňou hrajem a vítam ju smiešnym pohybom rúk:-) Hoci sa vyhýbam lekárom, vtedy som bola ochotná nejakého navštíviť:-) Dúfam, že ti na pohotovosti pomohli. Asi nie sme samé. ktoré majú takúto skúsenosť s paprikou. Ja som po tejto skúsenosti obrala všetku feferónku. Zavolala som jednému známemu, o ktorom viem, že ich miluje a nasilu som mu dala dva košíky. Veľmi ich nechcel, vraj aj on má nasadené. Vravela som mu, nech ju vyskúša. Povedal, že ujde. No večer mi volal, že ho žena a deti vyhnali sušiť feferónky na balkón. Cez pootvorené dvere zapol sušičku.
Pre pokoj v dome máme na záhrade malý kríček čili papričiek, no zásadne sa okolo neho motajú a oberajú len mama a brat. Tí si pokojne nakrájajú i baranie rohy, no mne už len pri ich oberaní ostávali na rukách červené fľaky. A sušičku som im rázne zatrhla.
Nech sa páči, tu je nálev s ktorým robím ja:
0,75 l ocot
1,5 l voda
0,3 l med
vodu s octom prevaríme a pridáme med.
Zaváraný cesnak robievam podľa tohoto receptu:
www.kimlo.szm.com/zavaranie/zelenina/pikcesnak.htm...
Ďakujem za nahliadnutie.
Jéj, ty si ale rýchly. Skôr ako som sa ti poďakovala, som si oba recepty zapísala do písanky. Takže ti srdečne ďakujem:-)
Neviem, treba skúsiť, tento recept som si odpísal asi pred 20 rokmi z TV, robil ho tam Ivan Červenka, tak som ho vyskúšal, dobrá príloha k mäsu. To víno tam dáva takú špecifickú príchuť.. ale dobrú.
@babkamat ďakujem za pripomenutie receptu, dávno som nerobila,ale určite zasa túto maškrtu urobím.
V komentároch sa dajú nájsť dobré rady na vylepšenie. O pridaní jedlej sódy do nálevu počujem prvý krát. Myslíš, že by to fungovalo aj pri zaváranom karfiole alebo čalamáde? Nemáš s tým skúsenosť?
Ano davam aj do karfiolu,cibulky,prosto vsade,kde chcem aby zostala zelenina nesfarbena.Doteraz mi to funguje,vsak vyskusaj na par ks.,nebola by som rada,aby si bola sklamana:-)
Takže ti nič nebráni recept vyskúšať, keď máš všetky potrebné suroviny doma:-)
@45678 vyskúšam. Verím ti, ak tvrdíš, že to funguje. Ďakujem za radu.
Je to trochu iný recept, na aké sme zvyknutí.